'Cari açığın dermanı madenlerde'

TİM Sek­tör­ler Kon­se­yi Maden Sek­tö­rü Baş­ka­nı Rüs­tem Çe­tin­ka­ya, Tür­ki­ye'nin 'öz­kay­nak' ola­rak de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği en önem­li ya­tı­rım enst­rü­ma­nı­nın ma­den­ler ol­du­ğu­nu söy­le­di. Çe­tin­ka­ya'ya göre sek­tö­rün ya­tı­rım çek­me­si­nin yolu tüm pay­daş­la­rın senk­ro­ni­ze ola­rak ça­lış­ma­sın­dan ge­çi­yor.

2021'i 5,9 mil­yar dolar ih­ra­cat­la ka­pa­tan, yeni yılın ilk ayın­da ise 498 mil­yon 221 bin dolar ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ren maden sek­tö­rü, Tür­ki­ye'nin döviz cin­sin­den girdi ma­li­ye­ti en düşük olan sek­tör­le­ri­nin ba­şın­da ge­li­yor.
TİM Sek­tör­ler Kon­se­yi Maden Sek­tö­rü Baş­ka­nı Rüs­tem Çe­tin­ka­ya, 'öz­kay­nak' ola­rak de­ğer­len­di­re­bi­lecek en önem­li ya­tı­rım enst­rü­ma­nı­nın ma­den­ler ol­du­ğu­nu ancak sek­tör­de ya­tı­rım or­ta­mı­nın iyi­leş­me­si için aci­len bir dizi dü­zen­le­me­nin ha­ya­ta geç­me­si ge­rek­ti­ği­ni sa­vun­du.
'CARİ AÇI­ĞIN DER­MA­NI MA­DEN­DE'
Rüs­tem Çe­tin­ka­ya, 'Dün­ya­nın için­den geç­ti­ği eko­no­mik sı­kın­tı­nın yan­sı­ma­la­rı­nı el­bet­te Tür­ki­ye de derin bir şe­kil­de his­se­di­yor. Ha­ya­tı­mı­zın her ala­nı­na yan­sı­yan fiyat ar­tış­la­rı so­nu­cun­da karar ve­ri­ci­ler, eko­no­mi­mi­ze hızla nefes al­dı­ra­cak ya­tı­rım­la­rın mo­ti­vas­yo­nu­nu art­tır­ma­ya ça­lı­şı­yor.
Si­ya­si ik­ti­dar da ya­tı­rım­cı­la­ra bu ko­nu­da sü­rek­li çağ­rı­da bu­lu­nu­yor. Bugün Tür­ki­ye'de öz­kay­nak ola­rak de­ğer­len­di­re­bi­le­ce­ği­miz en önem­li ya­tı­rım kay­na­ğı­mız ma­den­ler­dir. Ma­den­ler ül­ke­miz için st­ra­te­jik öneme sahip ya­tı­rım kay­na­ğı­dır. Po­tan­si­ye­li­miz hak­kıy­la de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de cari açı­ğı­mı­za büyük bir der­man ni­te­li­ğin­de­dir.' dedi.
'ORTAK AKIL OLUŞ­TUR­MA­MIZ ŞART'
Çe­tin­ka­ya'ya göre sek­tör mo­ti­vas­yo­nu­nun önün­de­ki en büyük en­ge­lin kamu izin­le­ri­nin hız­lan­dı­rıl­ma­sı ko­nu­sun­da­ki çö­zü­mün hala ge­ti­ril­me­miş ol­ma­sı: 'Ener­ji ve Tabii Kay­nak­lar Ba­kan­lı­ğı'nın bu ko­nu­da­ki ça­lış­ma­la­rı geç­mi­şe göre daha iyi bir nok­ta­da olsa da, sek­tö­rün ya­tı­rım hacmi ve hızı ko­nu­sun­da bütün pay­daş ku­ru­luş­la­rın senk­ro­ni­ze ça­lış­ma­sı­nı sağ­la­yan ortak bir sis­te­me ih­ti­yaç var. Tür­ki­ye'de ma­den­ci­lik, so­rum­lu ve çev­re­ci bir po­li­ti­ka ile yü­rü­tü­lü­yor hale gel­me­si­ne rağ­men, sek­tör ya­tı­rı­mı için en önem­li olan sü­reç­ler hala de­ğiş­miş değil. Bu du­rum­da ha­li­ha­zır­da, ya­tı­rım­la­rı­nı yap­mış ama ka­mu­da­ki sü­reç­le­ri uzun sü­re­dir bek­le­yen ya­tı­rım­cı­nın pa­ra­sı ce­bin­de her geçen gün eri­mek­te ve sek­tör­den çe­kil­mek­te­dir. Yeni ya­tı­rım yap­mak is­te­yen­ler ise sü­reç­te­ki uzun zaman kaybı ve diğer olum­suz­luk­lar se­be­bi ile ya­tı­rım­la­rı­nı ce­bin­de tu­tu­yor­lar. Bütün bu sü­re­ce bak­tı­ğı­mız­da, hem mev­cut ya­tı­rım­lar üre­ti­me ge­çe­me­di­ği için hem yeni ruh­sat­lar ya­tı­rım­cı ko­nu­sun­da kısır kal­dı­ğı için, en çok ih­ti­ya­cı­mız olan eko­no­mik katkı ve eko­no­mik ha­re­ket eli­mi­zin al­tın­da­ki en de­ğer­li kay­nak­la­rı­mı­zı ha­ya­ta ge­çi­re­me­me­mi­ze sebep olu­yor. Sek­tö­rü­müz adına bu sü­reç­le­rin kay­nak­la­rın den­ge­li kul­la­nı­mı po­li­ti­ka­sı ile eksp­res hızla bir an evvel dü­zen­len­me­si bütün karar ve­ri­ci­le­re çağ­rı­mız­dır.'


Ha­ber-Fo­to: Ece Mer­can