"TARIMSAL ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ"

Güncel Haberler 19.02.2022 10:00:18 0

RİZE ZİRAATÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI MÜFİT AKMAN,

"TARIMSAL ÜRÜNLER DESTEKLENMELİ"

Rize Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Müfit Akman yap­tı­ğı açık­la­ma­da' ta­rım­sal ürün­ler des­tek­len­me­li­dir' dedi.

Ta­rım­sal ürün­le­re ya­pı­lan zam­lar hak­kın­da bir açık­la­ma yapan Rize Zi­ra­at­çı­lar Der­ne­ği Baş­ka­nı Müfit Akman'ın açık­la­ma­sı şöyle'' Ta­rım­sal üre­tim des­tek­len­me­li, üre­ti­ci­nin girdi ma­li­yet­le­ri dü­şü­rül­me­li, üre­ti­mi teş­vik için des­tek­le­me ya­pıl­ma­lı­dır. Üre­ti­ci­le­rin Mazot, gübre, tohum, ener­ji gibi esas girdi ma­li­yet­le­ri olan ürün­ler des­tek­len­me­li,(çay üre­ti­ci­le­ri mazot, gübre des­te­ği ala­bil­me­si için ÇAY­KUR ruh­sat­la­rı ka­yıt­lar­da ge­çer­li sa­yıl­ma­lı) Çay sek­tö­rün­de üre­ti­ci­yi, iş­let­me­le­ri ve tü­ke­ti­ci­le­ri sek­tö­rün so­run­la­rı­nı çö­zecek çay ka­nu­nu çı­ka­rıl­ma­lı­dır. Top­rak­la­rı­mız­da uzun yıl­lar­dır atıl­mış kim­ya­sal güb­re­ler so­nu­cu top­ra­ğın belli kat­ma­nın­da bi­rik­miş yoğun gübre, azot var zaten. Çay bah­çe­si Top­rak­la­rı­mı­za bit­ki­nin ya­rar­lı mi­ne­ral­le­ri ala­bil­me­si için ok­si­jen ve azot bak­te­ri­le­rin­de artış ya­pa­cak var olan mi­ne­ral­le­ri ala­bi­lecek top­rak mik­ro­or­ga­niz­ma­la­rı ge­re­kir.
Bunun için üre­ti­ci va­tan­daş­la­rı­mız biraz daha fazla emek verip çay bah­çe­le­ri­ne tarım ki­re­ci atıp ça­pa­la­ma yap­ma­sı çok ya­rar­lı ola­cak­tır.
Çay bah­çe­le­rin­de top­rak ph sı 5.5_6 ol­ma­sı ge­re­kir­ken 4 ün al­tı­na düş­müş du­rum­da­dır, çay top­rak­la­rın­da iyi­leş­ti­ril­me­si için ça­pa­la­ma ile ha­va­lan­dır­ma­yı yap­mak ge­re­kir. Ça­pa­la­ma Güb­re­den daha fazla ya­rar­lı ola­cak­tır.
Çay bah­çe­le­rin­de 25-5-10 çay güb­re­si 60-70 kg de­ka­ra ve­ril­me­li, gübre çay bit­ki­si­nin set ara­la­rı­na ve­ril­me­li, serp­me şe­kil­de ve­ril­me­si yan­lış­tır. Fazla gübre hem israf, hem de çevre, su­la­rın kir­len­me­si­ne neden ol­mak­ta­dır. Gübre top­rak­la bu­luş­ma­lı, yüzde 60 kısmı Mart Nisan yüzde 40 kısmı 1. Sür­gün top­lan­dık­tan sonra ve­ril­me­li­dir'' de­nil­di.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °