"THK'NA SAHİP ÇIKMAK HER VATANDAŞIN GÖREVİDİR"

Güncel Haberler 22.02.2022 09:25:59 0

THK RİZE ŞUBE BAŞKANI MEHMET DEMİR YAPTIĞI AÇIKLAMADA,

"THK'NA SAHİP ÇIKMAK HER VATANDAŞIN GÖREVİDİR"

Rize THK Şube Baş­ka­nı Meh­met Demir 97.ku­ru­luş yıl­dö­nü­mü ile il­gi­li bir açık­la­ma­da bu­lun­du. Şube Baş­ka­nı Demir açık­la­ma­sın­da ‘'her Türk va­tan­da­şı­nın THK'na sahip çık­ma­sı va­tan­daş­lık gö­re­vi­dir'' dedi.

Rize Şube Baş­ka­nı Meh­met Demir'in ya­zı­lı açık­la­ma­sı şöyle'' Cum­hu­ri­yet ku­ru­la­lı henüz 2 yıl bile ol­ma­mış. Cum­hu­ri­yet'in ku­ru­cu­su, Cum­hur­baş­ka­nı Mus­ta­fa Kemal'in ta­li­ma­tıy­la Cevat Abbas'ın ön­cü­lü­ğün­de "Türk Tay­ya­re Ce­mi­ye­ti" ku­ru­lur. Amaç; ha­va­cı­lık sa­na­yi­ni kur­mak, as­ke­ri, sivil, spor­tif ve tu­ris­tik ha­va­cı­lı­ğın ge­liş­me­si­ni sap­la­mak. Ce­mi­yet, 5 Ağus­tos 1925'de "Kamu Ya­ra­rı­na Ça­lı­şan Der­nek" sta­tü­sü alır. 1935 yı­lın­da ise Türk Hava Ku­ru­mu adını alır. Cum­hur­baş­ka­nı ve Ba­kan­lar Ku­ru­lu üye­le­ri THK'nın ma­ne­vi ko­ru­yu­cu­la­rı ola­rak be­lir­le­nir.
Cum­hur­baş­ka­nı doğal üye­dir
Cum­hur­baş­ka­nı, Kuv­vet Ko­mu­tan­la­rı ve An­ka­ra Va­li­si de doğal üye­ler­dir. 1925-1939 ara­sın­da An­ka­ra'da çok sa­yı­da pla­nör ya­pı­lır. Kay­se­ri Tay­ya­re Fab­ri­ka­sı ku­ru­lur. Bu­ra­da hava avcı uçak­la­rı ve Fledg­ling eği­tim uçak­la­rı olmak üzere 112 uçak üre­ti­lir. 1926'da Es­ki­şe­hir Tay­ya­re Tamir Fab­ri­ka­sıhiz­me­te girer. 1936'da Nuri De­mi­rağ'ın İstan­bul'da kur­du­ğu uçak fab­ri­ka­sın­da 24 uçak ve çok sa­yı­da pla­nör üre­ti­lir. Ne yazık ki bu fab­ri­ka 1943'de ka­pa­nır! Türk Hava Ku­ru­mu 1941'de An­ka­ra'da uçak fab­ri­ka­sı­nı ku­ru­yor. Bu­ra­da 1944 yı­lın­dan iti­ba­ren 80 adet eği­tim uçağı, iki mo­tor­lu am­bu­lans uçak­la­rı, 60 eği­tim uçağı ve çok sa­yı­da pla­nör üre­ti­li­yor. 1948'de An­kara'da ku­ru­lan ilk uçak mo­to­ru fab­ri­ka­sı üre­ti­me ge­çi­yor. Ancak, ne yazık ki 1955 yı­lın­da ka­pa­tı­lı­yor! Uçak ye­ri­ne trak­tör üre­ti­mi­ne ge­çi­li­yor! Buna kar­şın THK et­kin­li­ği­ni sür­dü­rü­yor­du. THK'nun gelir kay­nak­la­rı kur­ban de­ri­si, fitre, zekat, pul sa­tış­la­rı ve kurum iş­let­me­le­ri­nin et­kin­lik­le­rin­den sağ­la­nı­yor­du. THK her Kur­ban Bay­ra­mı'nda kur­ban de­ri­si top­lar­dı. Her iki der­ne­ğin yö­ne­ti­ci­le­ri ve genç­ler gö­nül­lü ola­rak ça­lı­şır­lar­dı.
2016 yı­lın­da THK'nın yol­suz­luk­lar so­nu­cu borç ba­ta­ğı­na sap­lan­dı­ğı ha­ber­le­ri çık­ma­ya baş­la­dı! Per­so­nel ma­aş­la­rı öde­ne­mi­yor­du. Gay­ri­men­kul­le­ri sa­tıl­ma­ya baş­lan­dı! THK bün­ye­sin­de bir de Ha­va­cı­lık Üni­ver­si­te­si ku­rul­muş­tu. Rek­tö­rün al­dı­ğı ast­ro­no­mik maaş ve kimi söy­len­ti­ler üni­ver­si­te­yi de sar­sı­yor­du. 2019 yı­lın­da bir başka sorun çıktı; ku­ru­mun 6 adet yan­gın uçağı vardı ama orman yan­gın­la­rın­da kul­la­nıl­mı­yor, başka ül­ke­ler­den "uçuş ga­ran­ti­li" yan­gın uçağı ki­ra­la­nı­yor­du! Orman Ba­ka­nı; "Bu uçak­lar­dan üçü­nün mo­to­ru yok, diğer üçü de yağ ka­çı­rı­yor" di­yor­du! Ama 5 uça­ğın sağ­lam ol­du­ğu­na dair resmi "Uçuş Bel­ge­le­ri" or­ta­ya çı­kı­yor­du! Bir başka ge­rek­çe ise; THK uçak­la­rı­nın su ta­şı­ma ka­pa­si­te­si 4 bin 900 lit­rey­di ama Ba­kan­lık şart­na­me­si 5 bin lit­re­lik uçak şartı arı­yor­du! Arada tam 100 litre eksik vardı! THK, Cum­hu­ri­yet'in ve Cum­hu­ri­yet'i ku­ran­la­rın bir büyük ema­ne­ti­dir. Bu ku­ru­mu ya­şat­mak ve ge­liş­tir­mek, bu ül­ke­ye hiz­met vaat ede­rek ik­ti­da­ra gelen tüm yö­ne­tim­le­rin gö­re­vi­dir. Baba mi­ra­sı­nı çar­çur eden ha­yır­sız ev­lat­lar gibi, THK 'nu çö­kü­şe ve yok ol­ma­ya sü­rük­le­yen her­ke­sin büyük gü­na­hı var­dır! THK ve Kı­zı­lay gibi tüm ulu­sun ortak var­lı­ğı ve ata ya­di­ga­rı olan ku­rum­la­ra si­ya­se­ten yö­ne­ti­ci ata­mak ve yan­lış yö­ne­tim­ler­le çö­kert­me­ye, ar­pa­lık ha­li­ne ge­tir­me­ye kim­se­nin hakkı yok­tur. Türk Hava Ku­ru­mu ve Kı­zı­lay'a ulus ola­rak sahip çık­mak her va­tan­da­şın gö­re­vi­dir'' dedi.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °