İlimizde, "Temel Yenidoğan Bakımı" eğitimi düzenlendi

Güncel Haberler 22.02.2022 09:27:19 0
İlimizde,

Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan yar­dım­cı sağ­lık per­so­nel­le­ri­ne yö­ne­lik "Temel Ye­ni­do­ğan Ba­kı­mı" eği­ti­mi ger­çek­leş­ti­ril­di.

Rize Dev­let Has­ta­ne­si eği­tim sa­lo­nun­da Ye­ni­do­ğan uz­ma­nı Prof. Dr. Meh­met Kenan Kan­bu­roğ­lu ile Kadın Doğum Uz­ma­nı Dr. İlknur Merve Aya­zoğ­lu ta­ra­fın­dan ve­ri­len eği­ti­me il ge­ne­lin­de­ki sağ­lık te­sis­le­rin­de gö­rev­li 22 yar­dım­cı sağ­lık per­so­ne­li ka­tıl­dı.

Ye­ni­do­ğan ölüm­le­ri­ni azal­ta­bil­mek için, yük­sek tek­no­lo­ji­ye da­ya­nan, pa­ha­lı, uzman ağır­lık­lı, has­ta­ne ba­kı­mı­nın yanı sıra temel yeni doğan bakım hiz­met­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si ge­rek­mek­te­dir. Tüm dün­ya­da temel yeni doğan bakım uy­gu­lan­dı­ğı zaman, ye­ni­do­ğan ölüm hız­la­rı­nın % 41-72 ara­sın­da aza­la­bi­le­ce­ği he­sap­lan­dı.
Ye­ni­do­ğan yoğun bakım üni­te­le­rin­de ça­lı­şan he­kim­le­re yö­ne­lik çok sa­yı­da kay­nak bu­lun­ma­sı­na rağ­men bi­rin­ci ba­sa­mak­ta ça­lı­şan sağ­lık eki­bi­nin ya­rar­la­na­bi­le­ce­ği Türk­çe kay­nak sa­yı­sı ol­duk­ça sı­nır­lı­dır. Bu ger­çek­ten yola çı­ka­rak, bi­rin­ci ve ikin­ci ba­sa­mak sağ­lık ku­ru­lu­şun­da bir ye­ni­do­ğan be­bek­le kar­şı­la­şıl­dı­ğın­da ne­le­re dik­kat edil­me­si ve ne ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ko­nu­la­rı­nı içe­ren kolay an­la­şı­lır bir dille ya­zıl­mış bir eği­tim prog­ra­mı oluş­tu­rul­ma­sı ka­rar­laş­tı­rıl­dı.
Bu çer­çe­ve­de baş­la­tı­lan eği­tim prog­ra­mı ile Ülke ge­ne­lin­de temel ye­ni­do­ğan ba­kı­mın­da stan­dar­di­zas­yo­nu ve gün­cel bil­gi­le­rin kul­la­nıl­ma­sı­nı sağ­la­mak amaç­lan­mak­ta­dır. Prog­ram Ba­kan­lı­ğı­mız­ca ye­ni­do­ğa­na yö­ne­lik yü­rü­tü­len pek çok prog­ra­mı bü­tün­lük için­de sun­mak­ta ve sağ­lık per­so­ne­li­nin bu ko­nu­da bilgi ve be­ce­ri­si­ni ar­tır­ma­yı he­def­le­mek­te­dir. Sağ­lık­lı doğan ye­ni­do­ğa­nın al­ma­sı ge­re­ken temel ba­kı­mı ve­re­bi­lecek şe­kil­de sağ­lık per­so­ne­li­nin do­na­nı­mı­nı ar­tır­mak amaç­la­nı­yor.
Eği­tim; göbek ba­kı­mı, can­lan­dır­ma ih­ti­ya­cı­nı be­lir­le­me, ola­ğan bakım, hi­po­ter­mi­den ko­run­ma, K vi­ta­mi­ni uy­gu­la­ma­sı, göz ba­kı­mı, erken em­zir­me, ulu­sal prog­ram­da yer alan ta­ra­ma­lar, işit­me ta­ra­ma­sı, aşı­lar, an­ne­ye da­nış­man­lık ko­nu­la­rı­nı içer­mek­te­dir de­nil­di.


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °