HEP "0RTALIK"TA OLAN ADAM: SAVAŞ AY İNSAN RİZE'DE SİMİT YER YAŞAR

Yazarlarımız 23.02.2022 09:10:50 0
HEP
Savaş Ay, ya­şa­dı­ğı ül­ke­nin in­san­la­rı­na te­pe­den bak­ma­yan, asla eri­şil­mez ol­ma­yan bir ya­pı­ya sa­hip­ti. Hep "Or­ta­lık" da gö­zü­kür­dü. Ki­tap­la­rı­mın, yaz­dık­la­rı­mın sev­da­lı­sı ol­du­ğum Ri­ze­li­ler (bazı) ta­ra­fın­dan an­la­şı­la­ma­ma­sı­na, hatta zaman zaman mes­net­siz ve sa­hi­bi belli ol­ma­yan it­ham­lar­la kar­şı­laş­ma­ma içer­di­ğim za­man­lar "Al­dır­ma Laz Uşağı" derdi.
Mu­hab­be­tin için­de para geç­me­ye­ni­ni se­ver­di
Onun­la ilk kez Rize De­de­man Otel'in açı­lı­şın­da kar­şı­laş­tım. O ulu­sal are­na­da söz sa­hi­bi bir ga­ze­te­ci ben ise Rize TV ‘de ça­lı­şan toy bir ga­ze­te­ci adayı idim. Ya­nı­na so­kul­dum. Soh­bet ettik. Ona eriş­mek onun gön­lü­ne dün­ya­sı­na gir­mek için üst dü­zey- alt düzey ay­rı­mı yoktu. İnsanı se­ver­di. Mu­hab­be­tin için­den para geç­me­ye­ni­ni se­ver­di. 1997 yı­lın­da İş ge­re­ği İstan­bul'a ta­şı­nın­ca daha sık görme ve na­si­hat­le­rin­den fay­da­lan­ma şan­sı­na sahip oldum. Tam an­la­mıy­la "Savaş Abi"yim ol­muş­tu.
Rize'deyim ve çoook ke­yif­li­yim
Rize'yi, Ri­ze­li­yi se­ver­di. Ara­lık 2008 de A'dan Z'ye Ka­ra­de­niz isim­li yazı di­zi­si için Rize'ye gitti. Ora­dan beni te­le­fon­la ara­mış ve "Laz Uşağı ne işin var İstan­bul'da bu­ra­da sa­de­ce Rize si­mi­di yi­ye­rek yaşar insan" de­miş­ti. Ve Köşe ya­zı­sı­na "Selam dost­lar. Bugün Rize'deyim ve çoook ke­yif­li­yim" ya­za­rak baş­la­mış­tı.
Geç­mi­şe vefa
Güzel gör­dü­ğü neyde ona des­tek olur­du. Rize üze­ri­ne yaz­dı­ğım ki­tap­la­rı hep kö­şe­si­ne ta­şı­mış­tı. Top­lu­ma mal olmuş de
­ğer­le­rin unu­tul­ma­sı­na üzü­lür­dü. Şenol Birol için yap­tı­ğım kitap hak­kın­da yaz­dı­ğı yazı bunun bir ör­ne­ği­dir: "Şenol Birol Gol. Bu baş­lık ne an­la­tır, belki de bil­mi­yor­su­nuz. Oysa bizim ku­şak­lar kadar siz de bil­me­liy­di­niz o adamı. "Topa ıslık çal­dı­ran" ef­sa­ne fut­bol­cu Şenol Birol'u bil­me­liy­di­niz. Şenol Birol, Metin Oktay'ın ünlü 38 gol kay­det­ti­ği 1962-63 se­zo­nun­da 34 golle ikin­ci ol­muş­tu. Bu sayı Şenol'a "Bir se­zon­da en çok gol atan un­va­nı­nı da ka­zan­dı­rı­yor­du. Şimdi
hemen gidin, 50 ya dost, ak­ra­ba, abi, baba, amca kı­yı­sı­na vurun ken­di­ni­zi ve sorun.‘Kimdi fut­bol­cu Şenol Birol?" deyin, alın kal­la­vi yanıt. Ya da Rize'li yazar Fatih Sul­tan Kar'ın altın ka­le­min­den çıkan hayat öy­kü­sü ki­ta­bı­nı "Bir fut­bol ef­sa­ne­si Şenol Birol Gol!.."ü alın oku­yun".
YA­ZI­LA­RI­MI­ZA SAY­FA­LA­RIN­DA YER AYI­RIR­DI
2008 yı­lın­da Savaş Abi'ye ilk ki­ta­bım "Rize'de ya­şan­mış Fıkra Gibi Olay­lar" ile Rize De­de­man Oteli'n ken­di­siy­le çek­tir­di­ğim fo­toğ­ra­fı ge­tir­dim. Ki­ta­bı hak­kın­da dü­şün­ce­le­ri­ni sor­du­ğum­da "Bekle, böyle "Or­ta­lık"ta söy­le­ye­mem. Eleş­ti­ri­le­ri­mi sana ile­te­ce­ğim" dedi. Savaş Abi er­te­si gün "Or­ta­lık" isim­li kö­şe­si­ni ki­ta­bı­ma ayır­mış­tı: "Şükür ki Ana­do­lu'nun Nas­ret­tin Ho­ca­la­rı hala ya­şı­yor, ürü­yor, ço­ğa­lı­yor, ya­şı­yor, in­sa­nı­mı­zın eşsiz gül­me­ce us­ta­lı­ğı do­ğu­dan ba­tı­ya, ku­zey­den gü­ne­ye her yanı her yö­re­yi kah­ka­ha­lar di­ya­rı edi­yor. Çağ­daş Nas­ret­tin Ho­ca­la­rı­mız'dan biri de pırıl pınl bir Ka­ra­de­niz ev­la­dı. Adı Fatih Sul­tan Kar. Onun ma­ri­fet­le­ri­ni kı­vanç­la su­na­ca­ğım şimdi size. Ma­dem­ki İstan­bul'a kar geldi o zaman bugün bu kö­şe­ye de kar yağ­sın, Fatih Sul­tan Kar kar­de­şi­min der­le­me­le­ri, göz­lem­le­ri, der­le­dik­le­ri gel­sin ta Rize'den".
O BİZİM SESİMİZDİ
O İstan­bul'un, ül­ke­mi­zin en güzel rengi idi. Gö­zü­müz her yerde onu ara­ya­cak. Ona eriş­mek, hak­sız­lı­ğa uğ­ra­dı­ğı­nız­da se­si­ni­zi onun sa­ye­sin­de du­yur­mak ko­lay­dı. İstan­bul'a te­pe­den bak­ma­yı çok se­ver­di ama asla ve asla in­san­la­ra te­pe­den bak­ma­dı.
O hep "Or­ta­lık" ta oldu. Me­ka­nı cen­net olsun. Nur için­de yat­sın.

Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °