Türkiye'de küçük esnafı bitiren Zincir marketlere Karşı, Marketler yasası mutlaka Çıkarılmalıdır!

Yazarlarımız 23.02.2022 09:14:18 0
Türkiye

Tür­ki­ye'de Ulu­sal bir Sorun ha­li­ne gelen, küçük es­na­fı bi­ti­ren zin­cir mar­ket­ler ya­sa­sı mut­la­ka Çı­ka­rıl­ma­lı­dır!
Özel­lik­le 2010 yı­lın­dan iti­ba­ren 3 harf­li de­di­ği­miz BIM, ŞOK,A101 81 ilin her Cadde so­ka­ğın­da, hatta Rize'de ol­du­ğu gibi yan yana olmak üzere, il­çe­ler­de ve Bel­de­ler­de ço­ğa­la­rak, Tür­ki­ye'de gıda sek­tö­rün­de kor­kunç bir Tekel oluş­tur­du­lar! Bu Oran­tı­sız bü­yü­me sa­ye­sin­de küçük esnaf de­di­ği­miz başta Ma­hal­le bak­kal­la­rı olmak üzere, zü­ca­ci­ye­ler, oyun­cak­çı­lar, beyaz eşya, Kır­ta­si­ye, un ma­mul­le­ri ve daha sa­ya­ma­dı­ğı­mız bir­çok küçük esnaf, bu ka­pi­ta­list mar­ket­ler­le baş ede­me­di­ğin­den do­la­yı ka­pat­mak zo­run­da kal­dı­lar! Ha­fı­za­la­rı­mı­zı yok­lar­sak bu zin­cir mar­ket­ler­de yak­la­şık 15000 çeşit ürün sa­tıl­mak­ta­dır. Hatta bun­lar o kadar ileri git­ti­ler ki, ilaç­la­rı dahi sat­ma­ya yel­ten­di­ler, Ancak Tür­ki­ye Ec­za­cı­lar Bir­li­ği buna şid­det­le karşı çı­ka­rak, ya­pı­lan bir ya­say­la buna engel ol­du­lar! Ancak yu­ka­rı­da da say­dı­ğı­mız gibi Tür­ki­ye'nin bel­ke­mi­ği­ni oluş­tu­ran orta sınıf, orta direk va­tan­daş de­di­ği­miz küçük öl­çek­li esnaf ta­ma­men bun­lar ta­ra­fın­dan bi­ti­rir­di, Bugün bun­lar Tür­ki­ye'de bir Ulu­sal gü­ven­lik so­ru­nu ha­li­ne geldi! Bun­lar ne ya­sa­la­rı ta­kı­yor ne Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti Dev­le­ti'ni kale alı­yor! Çünkü do­la­rın yük­sel­me­si­ni fır­sat bilip, iğ­ne­den ip­li­ğe her şeye %100 ora­nın­da zam yapan bu beşli çete de­di­ği­miz zin­cir mar­ket­ler, do­la­rın 13 TL'ye in­me­si­ne bak­mak­sı­zın, aynı zam oran­la­rı­nı devam et­tir­di­ler. Hatta geçen hafta gıda ürün­le­rin­de KDV oran­la­rı­nın %1 in­me­si­ne rağ­men, bunu iki gün önce fır­sa­ta çe­vi­rip ürün­le­ri­ne %5 10 ara­sın­da zam yap­tı­lar! Yüzde 1 KDV'yi Kale al­ma­ya­rak adeta Dev­le­te İsyan bay­ra­ğı­nı çek­ti­ler! Yak­la­şık 2 ay önce bu zin­cir mar­ket­le­re ta­ri­hi­nin en büyük ce­za­la­rı ke­sil­di. Ancak bun­lar bu ce­za­la­rı yine hal­kın sır­tı­na bin­di­re­rek, biz­ler yani geçim sı­kın­tı­sı için­de olan mil­yon­lar­ca in­san­dan çı­kar­dı­lar. As­lın­da ya­pı­la­cak çok zor bir olay değil, daha önce bir­çok kez gün­de­me gelen mar­ket­ler ya­sa­sı mut­la­ka yü­rür­lü­ğe gir­me­li­dir.
Bu ya­say­la
1- Ri­ze'de ol­du­ğu gibi, hemen bi­ti­şik yan yana bu üçlü zin­cir mar­ket­ler ol­ma­ya­cak.
2- Nü­fu­su 10.000 ve üze­rin­de­ki yer­le­ri açıl­ma­lı ürün çe­şit­le­rin­de kı­sıt­la­ma ge­ti­ril­me­li.
3- Özel­lik­le küçük öl­çek­li esnaf de­di­ği­miz Bak­kal­lar ve diğer küçük es­naf­lar can­lan­dı­rıl­ma­lı
4- Bugün ol­du­ğu gibi kanun ve ku­ral­la­ra uy­ma­yan va­tan­daş­la­rı al­da­tan hi­le­li ürün satan mil­le­te zam ve zulüm yapan bu mar­ket­le­re para ce­za­sı değil en az 15 ,1 ay sü­rey­le ka­pa­tıl­ma­lı­dır.
5- Ça­lış­ma sa­at­le­ri dü­zen­len­me­li haf­ta­da En az 1 gün ka­pa­tıl­ma­lı ve ça­lış­ma sa­at­le­ri kı­sal­tıl­ma­lı­dır. Şayet bu açık­la­dı­ğı­mız mad­de­ler uy­gu­la­ma­ya ge­çer­se, bir va­tan­daş ina­nı­yo­rum ki, Ulu­sal bir sorun ha­li­ne gelen bu ka­pi­ta­list rant­çı zin­cir mar­ket­ler is­te­di­ği gibi at oy­na­ta­ma­ya­cak­lar!


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °