RTEÜ Times Higher Education Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Listesinde 2022'de de İlk 500'de!

Güncel Haberler 24.02.2022 09:03:55 0
RTEÜ Times Higher Education Dünyanın En İyi Genç Üniversiteleri Listesinde 2022

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ), çe­şit­li ka­te­go­ri­ler­de dün­ya­nın önde gelen üni­ver­si­te­le­ri­ni lis­te­le­yen ulus­la­ra­ra­sı sı­ra­la­ma­la­ra adını yaz­dır­ma­ya 2022 yı­lın­da da devam edi­yor. Times Hig­her Edu­ca­ti­on'ın (THE) bu yıl on bi­rin­ci­si­ni ya­yım­la­dı­ğı Dün­ya­nın En İyi Genç Üni­ver­si­te­le­ri ka­te­go­ri­sin­de de lis­te­nin ilk 500 üni­ver­si­te­sin­den biri ol­ma­yı ba­şa­ran RTEÜ, THE Dün­ya­nın En İyi Genç Üni­ver­si­te­le­ri 2022 Sı­ra­la­ma­sın­da (THE Young Uni­ver­sity Ran­kings 2022) geçen yıl ol­du­ğu gibi bu yıl da 401+ sı­ra­ya yer­leş­ti.

Dünya üni­ver­si­te­le­ri­ni, özen­le ka­lib­re edil­miş 13 fark­lı per­for­mans gös­ter­ge­si ışı­ğın­da, kap­sam­lı ve den­ge­li bir kar­şı­laş­tır­ma yön­te­mi kul­la­na­rak sı­ra­la­yan İngil­te­re mer­kez­li say­gın yük­se­köğ­re­tim de­re­ce­len­dir­me ku­ru­lu­şu Times Hig­her Edu­ca­ti­on, Dün­ya­nın En İyi Genç Üni­ver­si­te­le­ri Sı­ra­la­ma­sı­nı 15.02.2022 ta­ri­hin­de ya­yım­la­dı. Söz ko­nu­su sı­ra­la­ma kap­sa­mın­da, ku­ru­luş ta­ri­hi 50 yılın al­tın­da olan dünya üni­ver­si­te­le­ri de­ğer­len­di­ri­le­rek, 1972 yılı ve son­ra­sın­da ku­ru­lan en iyi yük­se­köğ­re­tim ku­rum­la­rı, eği­tim-öğ­re­tim, araş­tır­ma, bilgi/tek­no­lo­ji trans­fe­ri ve ulus­la­ra­ra­sı bi­li­nir­lik ana baş­lık­la­rı kap­sa­mın­da lis­te­len­di.
RTEÜ, Dün­ya­nın En İyi Genç Üni­ver­si­te­le­ri ka­te­go­ri­sin­de ba­şa­rı­sı­nı or­ta­ya ko­ya­bi­len 40 Türk üni­ver­si­te­sin­den biri ola­rak lis­te­ye adını yaz­dır­dı. Tür­ki­ye'den sı­ra­la­ma­ya gi­re­bi­len dev­let üni­ver­si­te­le­ri ba­kı­mın­dan RTEÜ; Ak­de­niz Üni­ver­si­te­si, Ak­sa­ray Üni­ver­si­te­si, Bolu Abant İzzet Bay­sal Üni­ver­si­te­si, Bursa Ulu­dağ Üni­ver­si­te­si, Çu­ku­ro­va Üni­ver­si­te­si, Dokuz Eylül Üni­ver­si­te­si, Dum­lu­pı­nar Üni­ver­si­te­si, Er­ci­yes Üni­ver­si­te­si, Er­zin­can Bi­na­li Yıl­dı­rım Üni­ver­si­te­si, Es­ki­şe­hir Os­man­ga­zi Üni­ver­si­te­si, Gebze Tek­nik Üni­ver­si­te­si, Ga­zi­an­tep Üni­ver­si­te­si, İzmir Yük­sek Tek­no­lo­ji Ens­ti­tü­sü, Ko­ca­eli Üni­ver­si­te­si, Nec­met­tin Er­ba­kan Üni­ver­si­te­si, On­do­kuz Mayıs Üni­ver­si­te­si, Sa­kar­ya Üni­ver­si­te­si, Sel­çuk Üni­ver­si­te­si, Sivas Cum­hu­ri­yet Üni­ver­si­te­si, Sü­ley­man De­mi­rel Üni­ver­si­te­si, Tokat Ga­zi­os­man­pa­şa Üni­ver­si­te­si ve Zon­gul­dak Bü­lent Ece­vit Üni­ver­si­te­si ile bir­lik­te aynı grup­ta yer aldı. Söz ko­nu­su lis­te­de 12 Türk üni­ver­si­te­si de ‘ra­por­tör' sta­tü­sün­de yer aldı.
Tür­ki­ye ‘‘En İyi Genç Üni­ver­si­te­ler'' lis­te­sin­de rekor kırdı, Tür­ki­ye ve Hin­dis­tan en çok tem­sil edi­len ül­ke­ler oldu! Times Hig­her Edu­ca­ti­on'ın, 1972 ve son­ra­sın­da ku­ru­lan en iyi dünya üni­ver­si­te­le­ri lis­te­sin­de Tür­ki­ye ve Hin­dis­tan, yıl­lar­dır bi­rin­ci­li­ği­ni ko­ru­yan İngil­te­re'yi ge­ri­de bı­ra­ka­rak, tem­sil et­tik­le­ri genç üni­ver­si­te sa­yı­sı ba­kı­mın­dan 1. sı­ra­ya yük­sel­di. Geçen yıl İngil­te­re, 37 üni­ver­si­te ile bi­rin­ci sı­ra­day­ken, Tür­ki­ye 31 ülke ile 4. sı­ra­day­dı, bu yıl ise Hin­dis­tan ve Tür­ki­ye, her biri tem­sil et­ti­ği 40 üni­ver­si­te ile Times Hig­her Edu­ca­ti­on Genç Üni­ver­si­te­ler Sı­ra­la­ma­sın­da lider ko­nu­ma yük­sel­di; İngil­te­re ise İran ile üçün­cü sı­ra­yı pay­la­şı­yor. Times Hig­her Edu­ca­ti­on uz­man­la­rı­nın sı­ra­la­ma so­nu­cu­na yö­ne­lik ana­liz­le­rin­de, 1990'lar­dan bu yana Tür­ki­ye'de hızla artan nü­fu­sa kar­şı­lık artan üni­ver­si­te­le­rin sa­yı­sı­nın bu so­nu­cu açık­la­ya­bi­le­ce­ği yo­rum­la­rı­na yer ve­ri­lir­ken, Av­ru­pa Üni­ver­si­te­ler Bir­li­ği (EUA) Kamu Fi­nans­ma­nı Bi­ri­mi'nin, Tür­ki­ye'deki öğ­ren­ci sa­yı­sı­nın 2008 ve 2019 yıl­la­rı ara­sın­da yüzde 230 gibi şa­şır­tı­cı bir ar­tış­la yak­la­şık 8 mil­yo­na ulaş­tı­ğı­nı bil­dir­di­ği ha­be­ri­ne de yer ve­ril­di.
1. sı­ra­da Paris Sci­en­ces et Lett­res Araş­tır­ma Üni­ver­si­te­si yer aldı.
74 fark­lı ül­ke­den 500'ün üze­rin­de üni­ver­si­te­nin de­ğer­len­di­ril­di­ği THE Genç Üni­ver­si­te­ler 2022 yılı sı­ra­la­ma­sın­da Paris Sci­en­ces et Lett­res - PSL Araş­tır­ma Üni­ver­si­te­si, bu yıl ilk kez dün­ya­nın en iyi genç üni­ver­si­te­si olur­ken, geçen yıl bi­rin­ci sı­ra­da yer alan Nan­yang Tek­no­lo­ji Üni­ver­si­te­si bu yıl ikin­ci sı­ra­ya düştü. Genel sı­ra­la­ma­da 251 üni­ver­si­te "ra­por­cu" sta­tü­süy­le lis­te­len­di, yani veri sağ­la­dı, ancak sı­ra­la­ma almak için uy­gun­luk kri­ter­le­ri­ni kar­şı­la­ya­ma­dı. Söz ko­nu­su sı­ra­la­ma­da Hong Kong ilk 10'da diğer tüm böl­ge­ler­den daha fazla, üç üni­ver­si­te ile yer alır­ken, Fran­sa beş üni­ver­si­te ile ilk 20'de en çok tem­sil edi­len ülke oldu.

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °