Maden suyuyla sağlıklı bir yaşam için pratik öneriler

Güncel Haberler 24.02.2022 09:07:39 0
Maden suyuyla sağlıklı bir yaşam için pratik öneriler

Sağ­lık üze­rin­de­ki olum­lu et­ki­le­ri ne­de­niy­le, şi­şe­len­miş doğal mi­ne­ral­li su­la­rın bir kısmı Al­man­ya'da "şi­fa­lı su" ola­rak gö­rül­mek­te­dir. Ül­ke­miz­de ise böyle bir dü­zen­le­me ol­ma­sa da, bir­çok has­ta­lı­ğın te­da­vi­sin­de yar­dım­cı rol oy­na­dık­la­rı bi­lin­mek­te­dir. Freşa Gıda Mü­hen­di­si Yasin Gü­nay­dın maden su­yuy­la sağ­lık­lı bir yaşam için pra­tik öne­ri­ler­de bu­lun­du.

‘'Maden su­yu­nu­zu gözle gö­rü­nür yere yer­leş­ti­rin''
Ma­den­su­la­rı her zaman in­san­lar ta­ra­fın­dan tü­ke­ti­le­bi­lir ancak in­san­lar su­sa­ma his­si­ne göre su içer. Bu durum, gün­lük ge­rek­si­nim­den çok daha az mik­tar­lar­da su içil­me­si­ne neden olur. Bunu ön­le­mek ve ye­ter­li su içil­me­si­ni ko­lay­laş­tır­mak için, evde ve işte ma­den­su­yu gözle gö­rü­nür ve kolay ula­şı­lır yer­le­re yer­leş­ti­ril­me­li­dir. Böy­le­ce ye­ter­li su içmek bir ba­kı­ma teş­vik edil­miş olur.
‘'Sı­cak­lar­da daha fazla tü­ke­tin''
Sıcak gün­ler­de daha fazla ma­den­su­yu tü­ke­til­me­li­dir; yaz mev­si­mi­nin aşırı sıcak gün­le­rin­de ter­le­mey­le büyük mik­tar­lar­da su kaybı ola­bil­mek­te, bu­nun­la oran­tı­lı ola­rak da su ge­rek­si­ni­mi, gün­lük ge­rek­si­ni­min iki ya da üç ka­tı­na kadar çı­ka­bil­mek­te­dir.
‘'Maden suyu sin­di­ri­mi ko­lay­laş­tı­rır''
Bir şişe maden suyu içer­di­ği kar­bon­di­ok­sit ga­zıy­la, tok kar­nı­na içil­di­ğin­de sin­di­ri­mi uya­ra­cak­tır. Ama mi­ne­ral­li su as­lın­da aç­lı­ğı da bas­tı­ra­bi­lir; ye­mek­ten önce veya yemek sı­ra­sın­da içi­len bir bar­dak maden suyu hızlı bir doy­gun­luk hissi ve­re­cek­tir.
‘'Güne maden suyu ile baş­la­yın''
Kahve ve çay ye­ri­ne maden suyu tü­ke­ti­mi ter­cih edil­me­li­dir. Ör­ne­ğin sa­bah­la­rı, güne için­den ka­bar­cık­lar çıkan bir bar­dak soğuk maden suyu ile baş­la­mak, ener­jik bir ça­lış­ma tem­po­su ve gün boyu dinç kalma im­ka­nı sağ­la­ya­cak­tır.
‘'Maden suyu ucuz bir gü­zel­lik ik­si­ri­dir''
Maden suyu yal­nız­ca cilt için ge­rek­li olan suyu sağ­la­mak­la kal­ma­ya­cak, cilt fiz­yo­lo­ji­si­ni de des­tek­le­ye­rek ger­gin ve pü­rüz­süz bir cil­din ga­ran­ti­si ola­cak­tır. Ye­ter­li öl­çü­de maden suyu içil­di­ği sü­re­ce cilt pör­sük, yor­gun ve sol­gun gö­rün­me­ye­cek­tir. Diğer yan­dan maden suyu sa­de­ce içil­di­ğin­de değil, aynı za­man­da dış­tan sü­rül­dü­ğün­de, ser­pil­di­ğin­de ya da püs­kür­tül­dü­ğün­de de cildi can­lan­dı­rır ve genç­leş­ti­rir. Çünkü küçük kan da­mar­la­rı­nı ve cilt kan do­la­şı­mı­nı uya­rır. Bunun için, kar­bon­di­ok­sit­li mi­ne­ral­li suyu bir parça pa­mu­ğa em­di­rip yüze ve bo­yu­na sür­mek cil­din çok kısa bir süre için­de taze ve canlı bir gö­rü­nüm al­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak­tır.


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapik Çimen


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °