12 BİN TON ÇÖP ÇAYDAN 4 BİN TON MANGAL KÖMÜRÜ YAPILACAK

Güncel Haberler 24.02.2022 09:15:24 0
12 BİN TON ÇÖP ÇAYDAN 4 BİN TON MANGAL KÖMÜRÜ YAPILACAK

RİPORT Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Asım Çil­li­oğ­lu Rize Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Si­te­sin­de bazı işa­dam­la­rı ile bir­lik­te zi­ya­ret­te bu­lun­du. Rize Be­le­di­ye­si­nin yap­tı­ğı Çay çö­pün­den man­gal üre­tim te­si­si­ni ge­ze­rek Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin'e gi­ri­şi­mi için te­şek­kür etti.

Kal­kan­de­re'de bu­lu­nan Rize Or­ga­ni­ze Sa­na­yii Si­te­sin­de bir gurup işa­dam­la­rıy­la in­ce­le­me­de bu­lu­nan RİPORT Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Asım Çil­li­oğ­lu bir açık­la­ma yaptı. Çil­li­oğ­lı'nun açık­la­ma­sı şöyle'' İli­miz­de de­ğer­le­ri pek bi­lin­me­yen ciddi ve büyük ya­tı­rım ve şir­ket­le­ri gez­me­ye, on­la­ra moral aşı­la­ma­ya ve far­kın­da­lık ya­rat­ma­ya devam eder­ken, yo­lu­muz Rize Be­le­di­ye­si­nin dev ya­tı­rı­mı­na düştü. Her yıl atıl kalan kötü ni­yet­li­le­rin eline geçen ya da çay fab­ri­ka­sı ka­zan­la­rın­da ya­kı­lan 12 Bin Ton Çay çöpü ÇAY­KUR'dan alıp 4 Bin Ton man­gal kö­mü­rü ya­pa­cak olan te­si­sin ya­pı­mı­nı ba­şa­ran Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin'e te­şek­kür edi­yo­rum. Bu te­si­sin pi­ro­liz yön­te­miy­le 400-500 de­re­ce­de çay çöp­le­ri­ni ay­rış­tı­rıp Katı, Sıvı, Gaz ha­li­ne dö­nüş­tü­rüp, İşlen­miş bu çay çöp­le­rin Katı kısmı man­gal kö­mü­rü­ne dö­nü­şecek. Sıvı kısmı iş­le­nip muh­te­me­len ta­rım­sal ilaç ya da güb­re­de kul­la­nı­la­cak, Gaz kısmı ise tüm te­si­si ça­lış­tı­ra­cak ener­ji için yan­ma­sı sa­ye­sin­de ısıt­ma­sı sağ­la­ya­cak ener­ji ola­rak kul­la­nı­la­cak­tır. Te­si­sin in­şa­sı 8 dönüm zor doğal şart­lar­da­ki Rize OSB ara­zi­sin­de ta­ma­men Türk mü­hen­dis­le­rin bir ba­şa­rı­sı ola­rak 4 dönüm ka­pa­lı alan­da ya­pıl­dı. Tesis ta­mam­lan­dı­ğın­da 25-30 kişi sü­rek­li is­tih­dam ola­rak ça­lı­şa­cak, te­si­sin fay­da­la­rı Bu­nun­la kal­ma­dı aynı za­man­da te­si­sin ça­tı­sın­da Güneş pa­nel­le­ri ile ener­ji üre­ti­mi ya­pı­la­cak.
Rize'de ya­şa­yan Baş­kan ba­şa­rı­lı olur
Rize'de ya­şa­yan­la­rın ıs­rar­la Rize'de ya­şa­yan Be­le­di­ye Baş­ka­nı is­tem­le­rin bo­şu­na ol­ma­dı­ğı­nı Rahmi Metin yap­tık­la­rı ile bu ta­lep­le­ri ka­nıt­la­ma­ya devam edi­yor. Baş­kan Rahmi Metin bir sa­na­yi­ci ola­rak bana göre dev­rim ni­te­li­ğin­de olan bu pro­je­de ya­tı­rım ka­ra­rı alıp, kay­nak ayır­ma­sı ta­ri­hi bir dö­nü­şüm ola­rak gö­rü­yo­rum. Be­le­di­ye­le­rin ka­mu­sal alan­da ya­tı­rım­cı kim­lik­le­ri­nin öne çık­ma­sı hak­kın­da büyük mem­nu­ni­yet du­yar­ken bu ve ben­ze­ri is­tih­dam, üre­tim, İhra­cat ya­pı­lan de­va­sa pro­je­le­rin devam et­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
Teb­rik­ler Baş­kan Rahmi Metin'' dedi.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °