ZİRAAT BANKASININ İYİDERE KREDİSİ

Yazarlarımız 25.02.2022 12:36:29 0
ZİRAAT BANKASININ İYİDERE KREDİSİ

CHP İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Ri­ze­li Meh­met Be­ka­roğ­lu Cum­hur­baş­ka­nı Yar­dım­cı­sı Oktay'ın ce­vap­la­ma­sı is­te­ğiy­le bir soru öner­ge­si ver­miş.
Be­ka­roğ­lu bu kez öy­le­si­ne haklı ki çift­çi­nin ya­nın­da ol­ma­sı ge­re­ken Zi­ra­at Ban­ka­sı­nın AK Par­ti­li yan­daş­la­ra ve­ri­len ama geri öden­me­yen kre­di­si­nin akı­be­ti­ni sor­gu­la­dı.
Cevap ve­ri­lir mi hiç bek­le­mi­yo­rum.
İyi­de­re'de de­ni­ze sıfır güzel bir Otel ya­pıl­mış. 2016 yı­lın­da hiz­me­te giren Ote­lin Zi­ra­at Ban­ka­sın­dan alı­nan kre­diy­le ya­pıl­dı­ğı­nı bu öner­ge sa­ye­sin­de bizde ka­mu­oyu ile bir­lik­te öğ­ren­miş olduk.
Be­ka­roğ­lu öner­ge­sin­de'' Otel 64 mil­yon TL kalan kredi borcu ne­de­niy­le Zi­ra­at Ban­ka­sı­na dev­re­dil­di. Sa­hip­le­ri AK Parti eski Mil­let­ve­ki­li olan MÜSİAD eski Genel Baş­ka­nı Ali Bay­ra­moğ­lu ile iş in­san­la­rı Özcan Sümer ve Ya­se­min Su­ya­bat­maz olan otel için ya­pı­lan basın ta­nı­tı­mın­da Bay­ra­moğ­lu, 40 mil­yon TL'ye mal ol­du­ğu­nu'' be­lirt­miş.
Öner­ge­den şunu an­lı­yo­ruz.
Otel ye­ri­ni AK Par­ti­li İyi­de­re Be­le­di­ye­si mi de­ni­zi dol­du­ra­rak otel için zemin ha­zır­la­dı.
Zi­ra­at Ban­ka­sı ala­ca­ğı olan 64 mil­yon li­ra­yı bu­gü­ne kadar niye tah­sil et­me­di veya ede­me­di. Oteli yapan or­tak­lar­dan bi­ri­si­nin Rize AK Parti Mil­let­ve­ki­li ol­ma­say­dı Banka bu kadar kredi ve­rir­miy­di.
Med­ya­da yer alan ha­ber­ler­de bu­gün­kü kur kar­şı­lı­ğı 235 mil­yon TL olan otel için Zi­ra­at Ban­ka­sın­dan 39 mil­yon TL kredi alın­dı­ğı ve geri öde­me­ler­de­ki ak­sa­ma­lar ne­de­niy­le bir­kaç kez ye­ni­den ya­pı­lan­dı­rıl­dı­ğı, buna rağ­men kalan 64 mil­yon TL'lik bor­cu­nu öde­me­mek için ote­lin Zi­ra­at Ban­ka­sı­na dev­re­di­le­ce­ği gün­ler ön­ce­den ya­zıl­mış­tı. 235 mil­yon TL'lik otel 54 mil­yon 670 bin TL'ye sa­tı­şa çı­ka­rıl­dı. İddi­ala­ra göre; kalan 64 mil­yon TL'lik kredi bor­cu­nu öde­me­yen otel sa­hip­le­ri­nin Zi­ra­at Ban­ka­sı ile mu­va­za­alı işlem tesis ede­rek oteli Ban­ka­ya dev­ret­ti­ği­ni gö­rü­yo­ruz. Zi­ra­at Ban­ka­sı, kredi ta­ki­bi yap­mak ye­ri­ne kalan kredi bor­cu­na kar­şı­lık, otel sa­hip­le­ri­nin is­te­ği doğ­rul­tu­sun­da oteli dev­ral­mış bu şe­kil­de kamu za­ra­rı­na yol açıl­mış­tır. Bu otel için dev­let im­kan­la­rı­nın kul­la­nıl­ma­sın­da ve bu tar­tış­ma­lı kre­di­nin ve­ril­me­sin­de, ote­lin sa­hip­le­ri­nin eski AK Parti Mil­let­ve­ki­li Ali Bay­ra­moğ­lu ol­ma­sı­nın payı var mıdır? Rize ka­mu­oyun­da, Zi­ra­at Ban­ka­sı­nın otel sa­hip­le­riy­le mu­va­za­alı işlem yap­tı­ğı ve ote­lin kul­la­nım hak­kı­nın yine aynı ki­şi­le­re ve­ri­le­ce­ği şek­lin­de id­di­alar gün­de­me gel­mek­te­dir. Bu id­di­alar doğru mudur? Bu­ra­da ne kadar kamu za­ra­rı var­dır? Bu kre­di­ler­den olu­şan zarar nasıl kar­şı­la­na­cak­tır? Kamu za­ra­rı söz ko­nu­su kre­di­nin ve­ril­me­si iş­le­min­de im­za­la­rı bu­lu­nan bü­rok­rat­lar­dan tah­sil edi­lecek midir? Mil­let­ve­ki­li Meh­met Be­ka­roğ­lu İyi­de­re'deki oteli çal­ka­la­ma­ya baş­la­dı. Al­tın­dan neler çı­ka­cak bi­le­me­yiz ama tüy­süz yetim hakkı ve biz­le­rin hakkı varsa AK Par­ti­li eski vekil ta­ra­fın­dan yen­me­me­si­ni is­te­riz bi­lin­sin.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °