TÜRKİYE'NİN DIŞARIDAKİ ASKERİ ÜSLERİ

Yazarlarımız 25.02.2022 12:41:19 0
TÜRKİYE

Tür­ki­ye'nin Asya, Af­ri­ka ve Av­ru­pa olmak üzere 10'dan fazla ül­ke­de as­ke­rî üs­le­ri bu­lu­nu­yor.
1- Irak: PKK ile mü­ca­de­le­sin­de as­ke­rî ope­ras­yon­lar ya­par­ken çe­şit­li yer­ler­de as­ke­rî üs­le­ri bu­lu­nu­yor. Bun­lar­dan biri Ba­şi­ka Üssü. Di­ğer­le­ri açık­lan­mı­yor.
2- Su­ri­ye: 2011 yı­lın­dan sonra bir­çok ope­ras­yon ger­çek­leş­ti­ril­di. En son ya­pı­lan Barış Pı­na­rı Ha­re­ka­tı'ndan sonra, bin­ler­ce Türk as­ke­ri ol­du­ğu tah­min edi­li­yor.
3- So­ma­li: Bu­ra­da: a) Mo­ga-di­şu'daki So­ma­li Türk Görev Kuv­ve­ti Ko­mu­tan­lı­ğı. Or­du­ya subay ye­tiş­ti­ri­yor. b) Aden Kör­fe­zi, So­ma­li su­la­rın­da. Türk ge­mi­le­ri­nin em­ni­ye­ti için gö­rev­de.
4- Lüb­nan: Mil­let­ler Ge­çi­ci Görev Gücü (UNI­FIL) kap­sa­mın­da görev ya­pı­yor. Asker sa­yı­sı 100 ci­va­rın­da.
5- Af­ga­nis­tan: BM ka­ra­rıy­la NATO mis­yo­nu çer­çe­ve­sin­de bu ül­ke­de görev ya­pı­yor. Asker sa­yı­sı 2.000 ci­va­rın­da.
6- Katar: 2017'de asker gö­rev­len­di­ril­di. Tür­ki­ye, Katar'da as­ke­rî üssü kur­muş du­rum­da.
7- Mali: BM Çok Bo­yut­lu En­teg­re İstik­rar Mis­yo­nu (MI­NUS­MA) için görev ya­pı­yor.
8- Orta Af­ri­ka Cum­hu­ri­ye­ti: BM Çok Bo­yut­lu En­teg­re İstik­rar Mis­yo­nu'na des­tek ve­ri­yor.
9- Bos­na-Her­sek: Ulus­la­ra­ra­sı Barış Gücü barış ve is­tik­rar için bu­lu­nu­yor. Türk as­ke­ri, Bosna Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­ne eği­tim des­te­ği sağ­lı­yor.
10- Ko­so­va: 1999'dan iti­ba­ren BM Gü­ven­lik Kon­se­yi'nin ka­ra­rı bu­lu­nu­yor. Türk as­ke­ri­nin va­zî­fe­si; gü­ve­ni ve em­ni­ye­ti tesis etmek ve Gü­ven­lik Kuv­vet­le­ri­nin ge­liş­me­si­ne des­tek sağ­la­mak.
11- Kuzey Kıb­rıs: 1974'teki Barış Ha­re­ka­tı'ndan beri bu­lu­nu­yor. Asker sa­yı­sı­nın 40 bin ol­du­ğu tah­min edi­li­yor.
12- Azer­bay­can: Azerî as­ker­le­re eği­tim ve­ri­yor. Rus as­ker­le­ri ile bir­lik­te Ka­ra­bağ'da hu­zu­ru temin edi­yor.
13- Ar­na­vut­luk: Sa­vun­ma İşbir­li­ği kap­sa­mın­da 1997'de ku­ru­lan üste, Ar­na­vut­luk Do­nan­ma­sı'na da hiz­met veren Paşa Li­ma­nı'nda bu­lu­nu­yor.
14- Sudan'daki Se­va­kin Adası: Bu Ada, 99 yıl­lı­ğı­na Tür­ki­ye'ye tar­tış­ma­lı bir şe­kil­de tah­sis edil­di. Bu­ra­da as­ker­le­ri­miz var.
15- As­ke­rî teç­hi­zat sat­tı­ğı­mız ül­ke­ler ile as­ke­rî üs ku­ru­la­bi­li­yor. ATAK He­li­kop­te­ri sat­tı­ğı­mız Pa­kis­tan, as­ke­rî mal­ze­me sat­tı­ğı­mız En­do­nez­ya, Ma­lez­ya, Ci­bu­ti ve Suudi Ara­bis­tan yer alı­yor.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °