"GÜBRE ZAMMINA GÖRE ÇAYCIYA DESTEK VERİLMELİDİR"

CHP RİZE İL BAŞKANI SALTUK DENİZ,

"GÜBRE ZAMMINA GÖRE ÇAYCIYA DESTEK VERİLMELİDİR"

CHP Rize İl Baş­ka­nı Sal­tuk Deniz ga­ze­te­ci­ler­le bir araya ge­le­rek çay ve gübre ko­nu­sun­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

CHP Rize İl baş­ka­nı Sal­tuk Deniz, çay ma­li­yet gir­di­le­ri­nin en önem­li mad­de­si­nin gübre ol­du­ğu­nu kay­de­de­rek açık­la­ma­da bu­lun­du "Rize'deki en önem­li gün­dem mad­de­le­rin­den bir ta­ne­si gübre fi­yat­la­rı­nın ar­tı­şı­dır. Yüzde 324'e varan ar­tış­la ne yazık ki çay üre­ti­ci­miz mağ­dur ol­muş­tur. Bu so­run­la­rın çö­zül­me­si­ni bek­li­yor­lar. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de yap­tı­ğı­mız açık­la­ma­lar­la zam­la­ra hayır dedik. Gübre fi­ya­tın­da­ki ar­tış­la­rı Ocak ayın­dan iti­ba­ren gün­de­me ge­tir­miş­tik. Şunu söy­le­miş­tik güb­re­ye bir aşırı fiyat ar­tı­şı var.
Bu ne­den­le hü­kü­met çift­çi­ye ve­re­ce­ği gübre des­te­ği­ni açık­la­mak zo­run­da. Va­tan­daş­la­rı­mız ona göre tar­la­ya gi­recek, ona göre gübre ve­re­cek­ler. Her zaman ol­du­ğu gibi buna da ge­cik­me­ler mey­da­na gel­miş­tir. Şu an va­tan­daş­la­rın bir kısmı ben bu dönem gübre ver­me­ye­ce­ğim, bir kısmı ben ne ya­pa­ca­ğım diye dü­şü­nü­yor. Gübre at­ma­ya­ca­ğız sözü doğru bir söz değil. Gübre at­ma­mak demek, çay re­kol­te­si­nin düş­me­si demek, çay it­ha­la­tı­nın önünü açmak de­mek­tir. Bu kendi aya­ğı­mı­za sı­ka­ca­ğı­mız kur­şun­lar­dan bir ta­ne­si­dir. Üre­ti­ci­le­ri­miz gübre at­ma­ya­ca­ğız de­mek­ten daha çok gübre fi­yat­la­rı­nın geri çe­kil­me­si ve gübre des­tek ko­nu­sun­da­ki ta­lep­le­ri­ni yük­sek sesle dile ge­tir­me­si ge­re­ki­yor. Ancak böyle üre­ti­ci mağ­du­ri­ye­ti­ni gi­de­rir. Geçen yıl 2700 lira olan gübre fi­yat­la­rı şimdi 8500 lira olmuş. Gübre fi­yat­la­rı düş­me­miş­tir. Eğer gübre fi­yat­la­rı düş­müş olsa bu sezon güb­re­nin fi­ya­tı 2700 li­ra­nın al­tın­da ol­ma­sı ge­re­kir­di" dedi.
Çay­cı­ya Gübre des­te­ği Şart
Biz geçen yıl dönüm ba­şı­na 75 lira gübre des­te­ği ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni açık­la­dık­la­rı­nı kay­de­den Baş­kan Deniz, "Onun da sim­ge­sel bir an­la­mı vardı. Çayda dönüm ba­şı­na 60 ila 80 kilo ara­sın­da gübre ve­ri­lir. Biz özel­lik­le 75 lira dedik va­tan­daş­lar gübre atar­ken he­sa­bı­nı 75 kilo üze­rin­den yap­sın diye söy­le­dik. Hü­kü­met dö­nü­mü­ne 8 lira gübre des­te­ği ve­ri­yor. Bu des­te­ğin ke­sin­lik­le ar­tı­rıl­ma­sı ge­re­ki­yor. Eğer zam­lar geri alı­nır­sa yani enf­las­yo­na ayar­la­nır­sa gübre des­te­ği bu yıl dönüm ba­şı­na 120-130 lira ol­ma­lı­dır. Eğer zam­lar geri alın­ma­ya­cak­sa güb­re­ye dönüm ba­şı­na 250-300 lira des­tek ve­ril­me­li­dir" dedi.
Baş­kan Deniz, "Tür­ki­ye Zirai Do­na­tım ku­ru­mu­nun ye­ni­den ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si ge­re­ki­yor. Çünkü çift­çi­yi des­tek­le­yen en önem­li ku­rum­lar­dan bir ta­ne­si oydu. Daha ön­ce­de söy­le­miş­tik, dev­let gübre fab­ri­ka­la­rı kur­ma­lı­dır. Son 5 yılda 6 mil­yar do­la­ra yakın gübre ithal et­mi­şiz. Her ko­nu­da dı­şa­rı­ya ba­ğım­lı olur­sa­nız, yurt dı­şı­na sat­mış ol­du­ğu­nuz tarım ürün­le­rin­de sı­kın­tı­lar ya­şa­mış olur­su­nuz.
Çay fi­yat­la­rı bizim ha­zır­la­mış ol­du­ğu­muz kanun ta­sa­rı­sın­da en geç şubat ayı­nın so­nu­na kadar açık­lan­mış ola­cak. Çay fi­ya­tı­nı er­ken­den açık­la­ya­cak­sın ki va­tan­daş ça­yı­nı kaç li­ra­dan sa­ta­ca­ğı­nı bil­miş ola­cak. Özel sek­tör çay fab­ri­ka­la­rı çayı ne ka­dar­dan ala­ca­ğı­nı açık­la­mış ola­cak ve çay pi­ya­sa­sı çok ön­ce­den otur­muş ola­cak. Çay fi­ya­tı­na ek zam ve­ril­me­si ge­re­ki­yor. Enf­las­yo­nun yüzde 30 larda değil, yüzde 80-90 larda ol­du­ğu­nu he­pi­miz bi­li­yo­ruz" dedi.
AK Parti İpe Un Se­ri­yor
AK Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak Alim'in gübre fi­yat­la­rın­da ça­lış­ma­lar ya­pıl­dı­ğı yö­nün­de­ki açık­la­ma­la­rı­nın so­rul­du­ğu İl Baş­ka­nı Deniz, "Sü­rek­li ar­ka­daş­la­rın ça­lış­ma­la­rı­nı bek­li­yo­ruz. Sü­rek­li ça­lış­ma ha­lin­de­ler. Araş­tı­rı­yor­lar, in­ce­li­yor­lar, de­ğer­len­di­ri­yor­lar. Gübre fi­yat­la­rı­nın bu kadar yük­se­le­ce­ği kasım ara­lık ay­la­rın­da bel­liy­di. Bugün akşam yat­tık da sa­bah­le­yin gübre fi­yat­la­rı yük­sel­miş değil ki. Gübre fi­yat­la­rı 2-3 aydır gün­dem­de olan, yük­se­le­ce­ği söy­le­nen hatta çok daha yük­sek ra­kam­lar­da bir ara te­laf­fu­zu edi­len bir yapı. Şim­di­ye kadar ça­lış­ma­dı­nız da bun­dan sonra neyin ça­lış­ma­sı­nı ya­pa­cak­sı­nız? Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken basit bir konu. Gübre için ça­lı­şı­yo­ruz, araş­tı­rı­yo­ruz, çay ka­nu­nu için araş­tı­rı­yo­ruz. Neyi araş­tı­rı­yor­su­nuz? Hadi mu­ha­le­fet ol­sa­nız deriz ki araş­tı­rı­yo­ruz. 20 yıl­dır ik­ti­dar­da­sı­nız. Çayın so­run­la­rı bu­gü­nün so­run­la­rı değil ki. 20 yıl­dır hemen hemen aynı so­run­lar devam edi­yor. Geçen sene de gübre fi­yat­la­rı açık­lan­dı­ğı zaman va­tan­daş­la­rı­mız tepki gös­ter­miş­ler­di. Bu dö­nem­de ilk defa gübre fi­yat­la­rı çay fi­ya­tı­nın üze­ri­ne çıktı. 2016 yı­lın­dan bu­gü­ne çay fi­yat­la­rı ile gübre fi­yat­la­rı­na bakın. Açık­la­nan çay fi­ya­tı­nın gübre fi­ya­tın­dan yük­sek ol­du­ğu­nu gö­rür­sü­nüz. İlk defa bu dönem gübre fi­yat­la­rı çay fi­ya­tı­nın 2 ka­tı­na çıktı. Bu he­pi­mi­zin gör­dü­ğü bil­di­ği bir şey. Bunu araş­tı­rı­yo­ruz, ba­kı­yo­ruz demek ipe un ser­mek­ten başka hiç­bir şey de­ğil­dir. Artık ceyiz, cayız, ya­pa­ca­ğız ede­ce­ğiz açık­la­ma­la­rı­nı ik­ti­da­rın bı­rak­ma­sı ge­re­kir. 20 yıl­dır ik­ti­dar­da­sı­nız bun­la­rın hep­si­ni ön­ce­den ha­zır­la­mış ol­ma­nız lazım ve uy­gu­la­ma­ya da ge­çir­miş ol­ma­nız ge­re­ki­yor­du. " şek­lin­de ko­nuş­tu.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU