MÜBAREK MİRAÇ KANDİLİ

Yazarlarımız 1.03.2022 09:27:21 0
MÜBAREK MİRAÇ KANDİLİ

Recep ayı­nın 27. ge­ce­si­ne Miraç ge­ce­si denir. Miraç ke­li­me an­la­mı iti­ba­riy­le göğe çıkma, yük­sel­me an­lam­la­rı­na gelir. İsra ve Miraç ha­di­se­si, Hz. Mu­ham­med'in (s.a.v.) hic­re­tin­den 18 ay evvel vuku bul­muş­tur. Miraç ha­di­se­si, Pey­gam­ber Efen­di­miz 'in Mes­cid-i Haram'dan Mes­cid-i Aksay'a ora­dan da Allah'ın hu­zu­ru­na yük­sel­di­ği ha­di­se­ye denir. Pey­gam­ber Efen­di­miz bu gece pek çok rû­ha­nî ahval ve ik­ra­ma ka­vuş­muş ol­mak­la bir­lik­te hiç bir kulun ula­şa­ma­ya­ca­ğı ma­ne­vi alem­le­re var­mış­tır. İşte bu gece her yıl Miraç Kan­di­li ola­rak idrak edi­lir.
Isra ve Miraç ola­rak ifade edi­len bu ilahî ikram, bütün be­şe­rî per­de­ler kal­dı­rı­la­rak id­rak­le­rin öte­sin­de ve ta­ma­men ilahî öl­çü­ler­le ger­çek­le­şen bir lü­tuf­tur. Me­se­la, be­şe­rî ma­na­da mekan ve zaman mef­hu­mu or­ta­dan kalk­mış, mil­yar­lar­ca insan öm­rü­ne sığ­ma­ya­cak kadar uzun bir yol­cu­luk ve sa­yı­sız mü­şa­he­de­ler, bir sa­ni­ye­den daha az bir zaman içe­ri­sin­de vuku bul­muş­tur. İsra Sü­re­si: 1. Al­lah-ü Teala bu­yu­rur: "Ku­lu­nu (Mu­ham­med aley­his­sa­la­tü ves­se­lam-'ı) bir gece, Mes­cid-i Haram'dan ken­di­si­ne bazı ayet­le­ri­mi­zi gös­ter­mek için, et­ra­fı­nı mü­ba­rek kıl­dı­ğı­mız Mes­cit-i Aksay'a gö­tü­ren Allah, her türlü nok­san sı­fat­lar­dan mü­nez­zeh­tir. Şüp­he­siz O, her şeyi hak­kıy­la bilen, hak­kıy­la gö­ren­dir." (el-İsra, 1) Miraç Kan­dil'ini iba­det­le ge­çir­me­nin se­va­bı çok bü­yük­tür. Çünkü bu gece Pey­gam­ber Efen­di­mi­ze ve üm­me­ti­ne 'namaz' he­di­ye edil­miş­tir. Beş vakit namaz farz kı­lın­mış­tır. Pey­gam­be­ri­mi­ze (s.a.v) "Pey­gam­ber­ler­den hiç­bi­ri Sen'den evvel, üm­met­ler­den hiç­bi­ri de Sen'in üm­me­tin­den evvel cen­ne­te gir­me­ye­cek­tir!" müj­de­si ve­ril­miş­tir. (Razî, XX­VI­II, 248)
Yine Müs­lim'de ri­va­yet edi­len bir ha­dis-i şe­rif­te şöyle buy­ru­lur:
"Ra­sû­lul­lah -sal­lal­la­hu aley­hi ve sel­lem-'e (Miraç'ta) üç şey ve­ril­di: Beş vakit namaz, Ba­ka­ra Su­re­si'nin sonu ve üm­me­tin­den şirke düş­me­yen­le­re büyük gü­nah­la­rı­nın af­fe­dil­di­ği ha­be­ri…" (Müs­lim, İman, 279) müj­de­si ve­ril­miş­tir.
Miraç ge­ce­si­ne özel iba­det bu­lun­ma­mak­ta­dır. Fakat gün­dü­zün­de oruç­lu ol­ma­nın, ge­ce­yi na­fi­le ve kaza na­maz­la­rı ile eda et­me­nin ecri bü­yük­tür. Bu ge­ce­ye özel top­la­nıp, ce­ma­at­le namaz kı­lın­ma­sı bidat sa­yıl­mak­ta­dır. Zaten, Te­ra­vih­ten başka hiç­bir na­fi­le na­ma­zın, çağ­rı­şa­rak ce­ma­at­le kı­lın­ma­sı sün­net de­ğil­dir, mek­ruh sa­yı­lır. Ancak bir yerde bu­lu­nan, iki üç kim­se­nin bu gibi na­maz­la­rı ce­ma­at­le kıl­ma­la­rı caiz gö­rül­müş­tür.." (İslam İlmi­ha­li, Ö. Na­su­hi Bil­men sh: 207)
Pey­gam­ber Efen­di­miz "Bir kimse Recep ayın­da oruç tutsa, Allah Teala ta­ra­fın­dan üç türlü lütuf ve ina­ye­te maz­har olur. Bun­lar­dan biri, Allah Teala onun geç­miş gü­nah­la­rı­nın tü­mü­nü mağ­fi­ret eder. İkin­ci­si, ondan son­ra­ki ha­ya­tın­da da onu korur. Üçün­cü­sü, mah­şer ye­rin­de, su­suz­luk­tan emin olur." bu­yur­du. (Gunye 1/181-182) Miraç'taki en mühim hu­sus­lar­dan biri, beş vakit na­ma­zın farz kı­lın­ma­sı­dır. Hak dost­la­rı bu ge­ce­de namaz kıl­ma­nın ehem­mi­ye­ti­ne dik­kat çek­miş­ler ve namaz borcu olan­la­rın kaza na­ma­zı kıl­ma­la­rı­nı tav­si­ye et­miş­ler­dir. Hak Dost­la­rı ta­ra­fın­dan Miraç ge­ce­si­nin Kadir ge­ce­sin­den sonra en fa­zi­let­li gece ol­du­ğu söy­le­nir. Miraç kan­di­li­niz mü­ba­rek olsun.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °