Rize İl Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığınca, "Haydi Türkiye, Evden Kur'an Öğrenmeye" sloganıyla çevrimiçi uygulanan Kur'an-ı Kerim öğrenme seferberliğinde yeni dönem kayıtları başladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, "Haydi Türkiye, Evden Kur'an Öğrenmeye" sloganıyla çevrimiçi Kur'an-ı Kerim öğrenme seferberliği başlatmıştı.
DİB Rehberliğinde il ve ilçe müftülüklerince gerçekleştirilen çevrimiçi Kur'an-ı Kerim derslerine vatandaşın ilgisi yoğun oldu. Din görevlilerince verilen çevrimiçi derslerle çok sayıda kişi Kur'an-ı Kerim öğrendi. Tüm dünyada etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde din hizmetlerini aralıksız sürdüren Diyanet İşleri Başkanlığı, "Haydi Türkiye, Evden Kur'an Öğrenmeye" sloganıyla "Uzaktan Kur'an-ı Kerim Öğretim Programı" hazırlamıştı. Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan çevrimiçi eğitim programı kapsamında ilk ders 28 Aralık 2020'de yapıldı, eğitimler 8 hafta boyunca devam etti. Haftalık 6 saatten oluşan programda haftada 3 gün ve günde 2 saat çevrimiçi Kur'an-ı Kerim dersi yapıldı.
İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde din görevlileri tarafından verilen çevrimiçi derslerde binlerce kişi Kur'an-ı Kerim öğrendi. Evden Kur'an öğrenme seferberliğinde yeni dönem kayıtları başladı. Eğitim programına dair gün ve saatlerin katılımcı taleplerine göre düzenlenebildiği eğitim programının yeni dönem başvuruları başladı.
Programa başvurular, Diyanet İşleri Başkanlığı resmî internet sitesi (www.diyanet.gov.tr) üzerinden alınacak. Eğitim programında engelli vatandaşlar da unutulmadı. Görme ve işitme engelli vatandaşların da başvurabileceği Uzaktan Kur'an-ı Kerim Eğitim Programı'na, ilk dönemde olduğu gibi yeni dönemde de 4 yaş ve üzeri bütün vatandaşların başvurusu kabul edilecek.Vatandaşlar;https://dibbys.diyanet.gov.tr/ehys/OgrenciKursBasvuru.aspx bağlantısını kullanarak programa kayıt olabilecek.
Haydi, Türkiye, Evden Kur'an Öğrenmeye, Okumaya
Yeni dönemde; "Haydi Türkiye, Evden Kur'an Öğrenmeye, Okumaya" sloganıyla sürdürülecek "Uzaktan Kur'an-ı Kerim Öğretim Programı" hakkında DiyanetHaber'e değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, eğitim programının ilk döneminde yoğun bir taleple karşılaşıldığını söyledi. Pandemi sebebiyle 4-6 yaş ve ihtiyaç odaklı Kur'an kurslarında eğitim gören öğrenci sayısında büyük oranda azalmalar olduğuna dikkati çeken Akbulut, bu süreçte vatandaşlarla buluşmak ve onlara yaygın din eğitimini ulaştırmak amacıyla böyle bir proje hazırlandığını dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığının bu anlamda salgın sürecini bir fırsata çevirdiğini belirten Akbulut, çevrimiçi düzenlenen eğitimler sayesinde çok sayıda vatandaşa yaygın din eğitiminin ulaştırıldığını kaydetti.
Bazı özel durumlarından dolayı cami veya Kur'an kurslarında sürdürülen yaygın din eğitimi ile buluşamayan vatandaşların, adı geçen proje kapsamında Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğini belirten Akbulut; "Özellikle 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için bir bu program bir imkan oldu. Onlar için bir kapı açmış olduk. Şimdi istedikleri zaman kendi telefonlarından veya çocuklarının, torunlarının telefonundan ben bu eğitimleri takip etmek istiyorum dediklerinde rahatlıkla evlerinde oturdukları yerden derslerimize katılabiliyorlar. Bu anlamda biz yaygın din eğitimini vatandaşlarımızın ayağına götürüyoruz. 21. yüzyılın dijital dünyasında çevrimiçi sunduğumuz eğitimlerde kaliteyi artırmayı çok önemsiyoruz. Dolayısıyla biz vatandaşlarımızı hem camiye getirebilmeyi hem de vatandaşlarımızın taleplerini çevrimiçi ortamlarda karşılayabilmeyi kendimize hedef ediniyoruz." diye konuştu.
Yaygın din eğitiminin sadece Kur'an kursu olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Akbulut, "Hutbe, vaaz ve irşat programları da bir yaygın din eğitimidir. Aynı şekilde gençlere yönelik sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz yine yaygın din eğitimidir. Bu şu demektir, biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak yaygın din eğitimini her alanda veren bir kurumuz. Bu bakımdan pandemi sürecinde yaygın din eğitiminin inkıtaya uğradığını söyleyebiliriz. Çünkü biz salgına yönelik çok ciddi tedbirler aldık. Bir dönem camilerimizi kapatmak zorunda kaldık, cuma hutbelerini kısalttık, Kur'an kurslarına bir takım kısıtlamalar getirdik. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bize ulaşan insanımıza dair bir kaybımız olmadı. Ben bu şartlar altında yaygın din eğitiminden faydalanmak istiyorum diyen her vatandaşımız, mutlaka karşılığını aldı." dedi.
Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, sadece salgın sürecinde değil salgın sonrasında da talepler doğrultusunda çevrimiçi yaygın din eğitimlerinin sürdürüleceğini sözlerine ekledi. Kayıtlar Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sayfasından yapılabilecek.
Haber: Bayram Ali Kaval