Rize Valisi Kemal Çeber son 2 haftadır ülke gündemini meşgul eden Karadeniz Bölgesi'ndeki covid-19 vaka sayılarının nedenini ve alınacak tedbirlerle ilgili açıklama yaptı.
Son iki haftadır Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayılarında ilk 5 sırayı bırakmayan Karadeniz bölgesi ile ilgili Rize Valisi Kemal Çeber'den açıklama geldi. Vali Çeber rakamların yanlış yorumlandığını vaka sayılarında artış değil diğer illerde hızlı bir düşüş olduğu için rakamların yüksek göründüğünü vurguladı. Vaka sayılarındaki farkın bölgesel faktörlerden kaynaklandığını söyleyen Rize Valisi Kemal Çeber:"Bu bölgesel açıklamalarla birlikte meselenin yorumu veya algısında bir yanlış yorumlama veya hutta rakamları okurken farklı okuma gibi bir durum var. Şöyle ki aslında Rize'de veya Karadeniz bölgesinde bir, iki ay, üç ay öncesine göre vaka sayıları artmıyor. Şöyle örnekleyelim, rakamlar tamamen örnektir, örneğin Rize'de bir ay önce 100 vaka varken veya 50 vaka varken bugün 60' veya 30'a düştü. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim sadece şu tüm Türkiye'de vakalar epeyce bir toparlandı, ama Karadeniz Bölgesi'nde aynı oranda toparlanamadı. Yani bizim bir ay önceki vaka sayımız bugün çok fazla değil. Günlük vaka sayımız bilakis daha az. Nüfusa oranla verilen rakamlar yapılan test sayısında ortaya çıkan vaka sayısının yüzdelik oranı Karadeniz Bölgesi'nde yoğun. Bu zaten bizim bildiğimiz takip ettiğimiz bir konu. Bu tamamen sosyal hareketlilik sosyal kültürel yapı ile ilgili bizim elimizdeki veriler analizler hep bunu gösteriyor. Mesela bu açıklamalar 2 ay önce olsaydı aynı tabloyu Orta Anadolu'da görecektik. O zamanlar bu bölgesel verilir açıklanmıyordu. Türkiye'nin en kritik nüfusa göre en yoğun vakaları Orta Anadolu'da olacaktı 4 ay önce bunu görseydiniz o günlerdeki haberleri hatırlayın belki Diyarbakır Mardin Urfa Doğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu tabloyu görecektiniz. Bugün bu tablo bizim yöremizin sosyal yaşam özelliklerinden dolayı Karadeniz'de böyle. Bizi tedirgin eden rakamlar. Ama vaka sayılarındaki artış değil bu. Bizdeki analizlerin filyasyon çalışmalarının aldığımız vakalarda yaptığımız analizlerin sonucunun bizi götürdüğü yer sosyal kültürel hayat.
Örneğin tüm Karadeniz'de bize de böyle hemen hemen herkesin 2 evi vardır biri şehirdedir birisi de köyündedir. Hafta sonları Bir de bu kısıtlamaların olması nedeniyle insanlar perşembeden cumadan köylerine gider ama şöyle bir durum vardı. Rize'de köyler aile köy gibidir köyüne gittiği zaman evinde insanlar o çekirdek aile olarak durmaz halası teyzesi dayısı veya komşusu hep bir araya gelirler evlerin içerisinde toplanırlar bu şöyle bir serüven getiriyor şehirden köye giderken köye köyden şehre dönerken de şehre bu virüsü taşıyabiliyoruz. Karadeniz illeri çok dar alandadır. Diğer bölgelerde 10.000 insan 20 kilometrekare içerisinde sosyal hayatını devam ettirirken Karadeniz'de ise sıkışık yapısından dolayı 10000 insan 3-5 bin kilometrekare içerisinde yaşamını devam ettirir. Örneğin Rize'de bütün sosyal hayatımız Atatürk ve Cumhuriyet caddesi üzerinde Deniz caddesi civarında bütün ekonomi ve sosyal hayat buralarda olur. Biz de tedbirlerimizi buna göre geliştiriyoruz. Aslında virüsün ülkemize girdiği geçen yıl Mart ayından bu yana Rize önde iller arasında olmamıştır. Tedbirleri bu yapıya uygun olarak aldık. Ama şunu iyi hesap etmek lazım Trabzon'daki vaka durumu böyleyken çok riskli iken Gümüşhane'nin rahat olma şansı yok, Rize'de bu kadar risk varken Artvin'in rahat olma şansı yok çünkü devam eden bir hayat var örneğin Trabzon'da Rize arasında günlük 20-25 bin kişi değişik amaçlarla gidiyor, geliyor bunu bütün olarak yorumlamak lazım.
Ama bizim buradaki sosyal hayat bu günlerde bizi en çok zorlayan mesele çok sıcak kanlıdır Karadeniz insanı.
Yani cenaze olduğu zaman herkes hep birlikte koşup sahip çıkmaya çalışır bir sorun olduğu zaman herkes o sorunu yaşayana yardım etmek için elinden geleni yapmaya çalışır bu da çok canlı bir sosyal hayat ortaya çıkartır yani sürekli ortalıkta cıvıl cıvıl gezen insanları görürsünüz bu normalde bizim Karadeniz insanlara özgü dediğimiz sosyal hareketliliği biraz kısmamız lazım.
Doğu ve Güneydoğuda bu kritikliğin olmamasının nedeni sosyal hayatı zayıflamış olması. Yaz boyunca oraya giden yöre insanının artık oradan çekilmesi ve insanların evlerinde iş yerlerinde biraz da havanın etkisiyle sabit stabil bir hayata geçmiş olmasıdır. Karadeniz'de bu yok her zaman cıvıl cıvıldır. Biz de tedbirlerimizi buna göre alıyoruz. Denetimlerimize sıkılaştırıyoruz Yeni kararlar alıyoruz bilim kurulumuz hem de bizler süreci takip ediyoruz. Daha sert kararlar almamak için çünkü önümüzde devam eden bir sosyal hayat kültürel hayat ekonomik hayat var ama bir taraftan da mevcut kuralları çok daha uymayı gerektiren bir durum var." 15 gün tamamen kapanma gündemimizde yok Son günlerde Karadeniz bölgesinin 15 gün tamamen kapanması ile ilgili görüşlerin kamuoyunda tartışılmasına gündemde böyle bir şey yok diyerek cevap veren Vali Çeber: "15 gün tamamen kapanma radikal karardır. 2 hafta kapatma icap ederse bizim de ilgili bakanlarımızla bilim kuruluyla hükümetimizle istişare edebileceğimiz kararlar. Belki bölgesel olarak verilmesi gereken kararlar. Şu anda bize gündem olarak yansımış bir konu değil bu. Bu konuşuluyor biz de duyuyoruz ama uzmanlar söylüyor kimisi olması gerektiğini söylüyor kimi ise biraz daha sonra daha olumsuza giden bir tablo olursa olmasını gerektiğini söylüyor. Bilim kurulu ve ilgili bakanlıklarımız bunları bütün verilerimizi takip edenler onlar. 15 günlük kapanma dediğiniz zaman tüm uygulama ile ilgili tedbirleri almanız lazım. Yani insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak, hastayı anında sevk edebilecek bu kapanmaya ilişkin tüm kontrolleri yapabilecek güvenlik tedbirlerini seferber edebilecek hususları titizlikle planlamanız lazım. Biz bunu yaparız ama bunun gerekliliği noktasında bu verileri toparlayan ve bunlara bakan bilim kurulumuz ilgili sağlık bakanlığımız ve İçişleri bakanlığımız bunu değerlendirmesi ve ondan sonra bunun planlanması lazım. Şu anda bizde gündem olarak konuştuğumuz konulardan birisi değil bu." Karadeniz insanı inanırsa yapar Karadeniz insanının kısa sürede bunun üstesinden geleceğini ve kısa sürede vaka sayılarının düşeceğinin altını çizen Rize Valisi Kemal Çeber: "Karadeniz insanının bir şeye inandığı zaman başardığı yapısını bildiğim için kısa zamanda bu tablonun düzeleceğini değerlendiriyorum. Bu virüs öyle bir anda bitirilecek bir virüs değil, bir süreç zaman alıyor. Gerekli özeni gösterirsek önümüzdeki bir iki hafta içerisinde olumlu tablonun görüleceğini değerlendiriyoruz. Bende haberlerde ve yorumlarda görüyorum vaka sayılarında ciddi artış değil vaka sayılarımızda düşüş var. Ancak hala tedirgin edecek düzeyde halen ciddi mücadele gerektirecek düzeyde. Diğer illerimiz çok daha hızlı bu sosyal yapıdan dolayı toparladığı için Karadeniz Bölgesi daha riskli bölge olarak öne çıkıyor."
Haber Merkezi