Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından, 2005 yılında Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı başvurularına ilişkin bir yönetmelik yayınlanmıştı.
Yönetmeliğe göre; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim-öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda bulunan öğretmenlerden gerekli koşulları taşıyanlar için Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı 27 Kasım 2005'te yapılacaktı. Adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduranlar başöğretmenlik, öğretmenlikte 7 yılını dolduranlar ise uzman öğretmenlik sınavına girme hakkına sahipti.
Ayrıca yönetmeliğin "Sınav ve Protokol" başlıklı 13 Maddesinde, "Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM tarafından yapılır." deniyordu..
02.11.2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile kamuda "Eşit İşe Eşit Ücret" ilkesi gerekçe gösterilerek aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmeye çalışıldı.
"Öğretmenlik Kariyer Basamakları" uygulamasında ortaya çıkan bu adaletsizlik, öğretmenlik mesleğiyle, eşit işe eşit ücret ilkesiyle, okulun ve eğitimin kamusal özüyle bağdaşmayarak eğitimde yaşanan sorunların daha da derinleşmesine ve öğretmenler arasında ikilik çıkmasına sebep oldu.
Milli Eğitim Bakanlığının 2005 yılında yayınladığı Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme yönetmeliği, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 43. maddesi ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152. maddesine dayanılarak hazırlanmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı Yönetmeliğinde de şu temel ilkelere vurgu yapmıştı:
"Madde 5 — Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselmede;
a) Öğretmenlerin meslekî bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi,
b) İmkan ve fırsat eşitliği sağlanması,
c) Genellik, eşitlik, geçerlik, güvenirlik, tarafsızlık ve açıklık ölçütlerine uyulması temel ilkedir."
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yöneltmeliğinde bu temel ilkeleri belirtmiş ve Uzman Öğretmenlik uygulamasını hayata geçirmişti.
Ancak aradan 15 yıl geçmesine rağmen sınav yapılmayarak Uzman Öğretmenlik imkanı bir daha hiç bir öğretmene verilmedi. Bu durum Fırsat eşitsizliği ve hak kaybı yaratmıştır. 15 yıldır aynı işi yapan öğretmenler ne yazık ki aynı haklardan faydalanamamıştır.
. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan 1 milyonu aşkın öğretmenden yaklaşık 83 bini Uzman Öğretmenlik hakkından faydalanmaktadır. 83 bin öğretmenin haricindeki öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığının eşitlik, genellik, geçerlik, tarafsızlık ve açıklık ilkesi göz ardı edilerek mağdur edilmiştir.
Bu durum ayrıca öğretmenler arasında maddi yönden de önemli bir adaletsizliğe sebep olmuştur. 2006 yılında sınavı kıdem yönünden kıl payı kaçıran bir öğretmenin geçen 15 yıllık süre içerisindeki maddi kaybı yaklaşık 60 bin TL'dir.
Yukarıdaki yönetmelikler dayanak alınarak mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığına bireysel olarak dilekçeyle başvuruda bulundu.
Rize Doğuş Çay İlkokulu öğretmeni Ceyhun KALENDER, Alanya Parlayüksel İlkokulu öğretmeni Kadriye DEMİREL, Alanya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Hamza ŞEN ve Özlem BEŞER, Alanya Kargıcak Vahapoğlu İlkokulu öğretmeni Adnan ASLAN ve bir grup öğretmen Milli Eğitim Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerde sınav haklarının geri verilmesini ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ettiler.
Milli Eğitim Bakanlığının vereceği cevabın içeriğine göre gerekirse hukuki süreç başlatabileceklerini belirten mağdur öğretmenler, bu sürecin binlerce mağdur öğretmen için de emsal teşkil ederek bir yol haritası belirleyeceğini ifade ettiler.