Türkiye genelinde ilk kez, Rize'de Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, sudan tasarruf için yağan yağmur suyundan faydalanma uygulaması hayata geçirildi.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bulunduğu Müftü Mahallesinde, Genel Müdürlük binasının en alt katında bulunan araç garajı parkı üstünde buluna boş alana, Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM'ın talimatıyla başlatılan, Çaykur İdari ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı teknikerler tarafından projelendirilen yağmur sularını değerlendirme ve depolama uygulaması büyük beğeni topladı. Çaykur Genel Müdürlüğü çatısından borularla zemin kattaki araç garajının bulunduğu alana yerleştirilen 15 ton kapasiteli su depolama tankına yağmurlu havalarda biriken su ile Çaykur'a ait hizmet araçlarının ve çevrenin temizliği yapılıyor.
Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM; "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de anı iklim değişikleri, diğer bir deyişle küresel ısınma, küresel soğuma ile ilgili gelişmeler karşısında birimlerimizle yapmış olduğumuz çalışmalarda su noktasında nasıl tasarruf ederiz çalışmamızı hayata geçirmiş olduk. Yağmurun ve çayın şehri Rize'de teşekkül olarak her alanda alınması gereken tasarruf önlem ve uygulamalarımızı üç yıldır tavizsiz bir şeklide yürütmeye devam ediyoruz. Bütün fabrikalarımızda atıl ve hurda durumda bulunan her türlü malzeme ve makineyi, Anatamir fabrikamız başta olmak üzere tüm fabrikalarımızda bulunan atölyelerde bu atıl malzemeleri üretime kazandırıyoruz. Birkaç yıldır hayata geçirmiş olduğumuz bu uygulamamızla kurumumuza önemli oranda tasarrufu kazandırmış oluyoruz. Bunlardan biriside Genel Müdürlüğümüz garajında bulunan hizmet araçlarımızın temizliklerinde tüketilen tonlarca suyu artık ücretsiz olarak elde etmiş olduk. Allah'ın bereketi ücretsiz yağmur suyunu depolayıp kullanarak kurumumuza ücretsiz su tasarrufu sağlamış olduk. Çayın ve yağmurun başkenti olan ilimizde, hayata geçirmiş olduğumuz yağmur suyunu depolama uygulamasının tüm fabrikalarımızda hayata geçirmiş olacağız. Normal ana su şebekesiyle hiç bir bağlantısı olmayan, binanın çatısına yerleştirdiğimiz su borularından zenime akan yağmur suları 15 ton su kapasiteli saç depomuzun su girişine konulmuş olan filtreden süzüldükten sonra depoya akmaktadır. Yağmur suyunu depoladığımız su tankımızı hiç boş kalmamaktadır. Çünkü ülkemizde en çok yağışın yağdığı şehir Rize'mizdir. Nasıl çayımız Rize için Allah'ın bir lütfuysa, en çok yağmurun yağdığı şehir olmamızda, Allah'ın şehrimize önemli bir bereketidir. Bu uygulamayla, Genel Müdürlüğümüzün çevre temizliği ve tüm mevcut yeşillik alanlarının yağmur suyuyla sulanması noktasında ilave depolar yapacağız. Böylelikle yağmur sularını depolama sistemimizle her ay tonlarca su tasarrufuna gitmiş olduk. Yağmur suyu toplama sistemleri, günümüzde dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor olmasına rağmen su sıkıntısı çeken ülkeler kategorisinde yer alan ülkemizde, bu konu ile ilgili ilk çalışmayı başlatan kurumlardan birisiyiz. Dünyanın ve ülkemizin son yıllarda sıkça karşılaştığı susuzluk sorunu yapılarımızdaki bu geleneksel uygulamaların yeniden gündeme getirilmesini kaçınılmaz kılmaktadır." şeklinde konuştu.
Haber-Foto: Bayram Ali Kavalcı