CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize Yeniköy Mahallesi Pazar Caddesinde yol genişletme çalışmaları nedeniyle acele kamulaştırma kararı ile dükkanlarına yok pahasına el konulan Pazar Caddesi esnafının mağduriyetini TBMM'ye taşıdı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Rize Güney Çevre Yolunun Karadeniz Sahil Yolu ile bağlantısını sağlayacak olan Pazar Caddesi Bağlantı Yolu Projesi kapsamında 170 adet parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin 873 Nolu Cumhurbaşkanı Kararı 10.04.2019 tarih ve 30741 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bekaroğlu, 'Anılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile söz konusu cadde üzerinde bulunan taşınmazlara ilişkin olarak acele kamulaştırma işlemleri yürütülmektedir.Pazar Caddesi Rize'nin en işlek caddelerinden olup, dükkanlarına el konulan vatandaşlar,kamulaştırma bedeli olarak takdir edilen tutarlar ile Rize'nin herhangi başka bir yerinde yarısı büyüklüğünde bile dükkan almalarının mümkün olmadığını ifade etmektedir.' dedi.
Söz konusu bağlantı yolunun ilk projesinin, siyasi gücü olan hatırlı kişilerin binalarının yıkılmaması için değiştirildiği şeklindeki iddialar bulunduğunu belirten Bekaroğlu, 'Bir kısmı hasır sepet örgücülüğü gibi yöreye has geleneksel el sanatlarının da yaşatıldığı bu işyerlerinden halk aynı zamanda bazı ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Bu yönüyle bir tür kamu hizmeti gören bu işyerleri yok pahasına elinden alınan vatandaşlar çaresiz durumda kalmışlardır.' diyerek, Bakan Karaismailoğlu'na şu soruları yöneltti:
1. Rize ili Yeniköy Mahallesi Pazar Caddesindeki söz konusu bağlantı yolunun ilk projesinin değiştirildiği doğru mudur?
Doğruysa proje değişikliği ihtiyacı neden ortaya çıkmıştır?
Vatandaşlar, projenin ilk halinin 'bazı hatırlı kişilerin' dükkanlarının bulunduğu güzergahtan bağlantı yolunun geçmemesi için değiştirildiğini iddia etmektedir.
Bu iddialar doğru mudur?
2. Caddede bulunan dükkanlara ödenen kamulaştırma bedelleri nasıl tespit edilmiştir?
Söz konusu bedellerin bölgedeki emsal işyerlerine göre neden bu kadar düşük tespit edilmesinin nedeni nedir?
3. Aynı mahalde belediye ve TOKİ tarafından yapılan benzeri işlemlerde daha yüksek bedeller ödendiği yönündeki iddialar doğru mudur?
4. Bu değer takdir işlemini yürüten komisyon ve bilirkişiler tarafından, bu tespit işlemleri sırasında bazı hataların yapılması söz konusu olabilir mi?
Bu konuda Bakanlığınızca bir araştırma ve inceleme çalışması yapılması ve söz konusu kamulaştırma bedellerinin yeniden takdir edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
5. Söz konusu ettiğimiz esnafın durumuna benzer çok sayıda uygulama ile insanlarımız mağdur edilmektedir.
Acele kamulaştırma adeta vatandaşların cezalandırılmasının bir aracına dönüşmüştür.
Acele kamulaştırma uygulamalarının yerinde kullanılmadığını düşünüyor musunuz; bu uygulamalarla ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi için mevcut mevzuatın değiştirilmesi gündeminizde midir?
6. Yaptıkları ticari faaliyet ile Rize'de bir nevi kamu hizmeti gören, dükkanlarına el konulan bu vatandaşların işlerini Rize'de başka bir mahalde devam ettirmelerinin sağlanması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?
Haber: Mustafa SAKLI