Ali KÜÇÜKİSLAMOĞLU Kurulda alınan kararları Kamuoyuyla paylaştı

Ali KÜÇÜKİSLAMOĞLU Kurulda alınan kararları Kamuoyuyla paylaştı

Çayeli Ziraat Odası Başkanı Rize Ziraat odaları Kordinasyon Kurul Başkanı Ali KÜÇÜKİSLAMOĞLU Kurulda alınan kararları Kamuoyuna açıkladı.

Rize ilin­de 2021 yılı Çay ha­sa­dın­da ça­lı­şa­cak iş­çi­le­re iliş­kin ko­nu­lar ma­sa­ya ya­tı­rıl­dı. Rize Va­li­li­ği'nde ya­pı­lan top­lan­tı­da Rize Va­li­li­ği, İlgili Kamu kurum ku­ru­luş­la­rı ve Rize İli Zi­ra­at Oda­la­rı­nın ka­tı­lı­mı ile tav­si­ye ka­rar­la­rı alın­dı. Alı­nan ka­rar­lar Çay iş­çi­si yev­mi­ye mik­ta­rı 175 lira ola­rak be­lir­len­di.
Rize'de 2021 yaş çay ha­sı­nın baş­la­ma­sı­na kısa bir süre kala yet­ki­li­ler se­zo­nun iyi ge­çi­ri­le­bil­me­si adına tav­si­ye ka­rar­lar al­dı­lar. Rize Vali Yar­dım­cı­sı Baş­kan­lı­ğın­da ki top­lan­tı­ya, Rize Ça­lış­ma Ve İş Ku­ru­mu Mü­dü­rü, Hasan Kiraz, Rize İl Tarım ve Orman Mü­dü­rü Murat Genç, Ti­ca­ret İl Mü­dü­rü, Osman Kö­se­oğ­lu, Ti­ca­ret Borsa Mec­lis Baş­ka­nı, Resul Oku­muş, Rize İl göç ida­re­si Mü­dü­rü, Mü­rev­vet Serap Aydın, Rize Zi­ra­at Odası Nev­zat Paliç,Ça­ye­li Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Ali Kü­çü­kis­la­moğ­lu, Ar­de­şen Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Turan Ka­ba­oğ­lu, De­re­pa­za­rı Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Bün­ya­min Albay­rak, Çam­lı­hem­şin Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Kemal Kes­ti­oğ­lu, Fın­dık­lı Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Meh­met Ali Özsoy, Gü­ney­su Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Ali Kars­lı, İyi­de­re Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Recep Ali Çelik, Kal­kan­de­re Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Se­ba­hat­tin Yıl­maz, İkiz­de­re Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Meh­met Ali Bek­ta­şoğ­lu ve Pazar Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nu­ret­tin ince, ka­tıl­dı.
Ku­rul­da alı­nan ka­rar­la­rı Ça­ye­li Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Rize Zi­ra­at oda­la­rı Kor­di­nas­yon Kurul Baş­ka­nı Ali KÜÇÜKİSLA­MOĞ­LU Ka­mu­oyu­na açık­la­dı.
Çay ha­sa­dın­dan işçi yev­mi­ye­le­ri­nin 4857 sa­yı­lı İş Ku­ru­mu'nun haf­ta­lık ça­lış­ma sa­at­le­ri dik­ka­te alı­na­rak 200 lira ola­rak be­lir­len­di. Ay­rı­ca kilo işi top­la­yan yev­mi­ye­ci­le­rin ise kg fi­ya­tı 0,95 Tl ola­rak be­lir­le­nir­ken ton fi­ya­tı 950 lira ola­rak tav­si­ye edil­di.
Tav­si­ye­le­rin uy­gu­lan­ma­sın­da bir­le­te­lik çağrı vur­gu­la­na­rak çay müs­tah­sil­le­ri­nin ve zi­ra­at oda­la­rı­nın ortak bir tutum ser­gi­len­me­si tav­si­ye edil­di.
TOP­LAN­TI­DA ALI­NAN TAVSİYELER;
Çay üre­ti­ci­le­ri için alı­nan tav­si­ye­ler, Çay top­la­ma iş­le­rin­de ça­lı­şa­cak iş­çi­le­re yaş ve cin­si­yet ay­rı­mı ya­pıl­mak­sı­zın yemek dahil ve en az 250 kg çay top­la­mak şartı ile gün­lük net üc­re­tin 200 ola­rak be­lir­len­me­si tav­si­ye edil­di.
İl dı­şın­dan ge­lecek ara­cı­la­rı­na bağlı iş­çi­le­rin il­çe­mi­ze ge­le­ne ka­dar­ki mas­raf­la­rı­nın ken­di­le­ri ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­ma­sı­nı tav­si­ye olu­nur.
Ko­nak­la­ma, yemek, çay top­la­ma mal­ze­me­le­ri, ko­nak­la­ma ye­rin­den çay bah­çe­si­ne kadar yol mas­ra­fı bahçe sa­hi­bi ta­ra­fın­dan kar­şı­lan­ma­sı du­ru­mun­da iş­çi­ye gün­lük net 175 lira ücret ve­ril­me­si­ne (bu fi­ya­ta en 250 kg çay top­la­mak şartı ve top­la­nan çayın çay alım ye­ri­ne ge­ti­ri­le­rek sa­tıl­ma­sı işi de dahil) tav­si­ye edi­lir.
Kilo he­sa­bı ile çay top­la­yan­la­rı­nın işçi üc­ret­le­ri­nin kilo ba­şı­na 0,95 kuruş ola­rak be­lir­len­me­si (ton fi­ya­tı­nın 950 TL ol­ma­sı­na) tav­si­ye edi­lir.
İşçi üc­ret­le­ri­nin iş bi­ti­min­de öden­me­si tav­si­ye olur.
Çay ta­rı­mın­dan ça­lı­şa­cak­la­ra yö­ne­lik be­lir­le­nen üc­ret­ler 4857 sa­yı­lı İş Ku­ru­mu'nun haf­ta­lık ça­lış­ma sa­at­le­ri dik­ka­te alı­na­rak be­lir­len­miş­tir.
Çay müs­tah­sil­le­ri­nin ve arazi sa­hip­le­ri­nin zo­run­lu zi­ra­at odası üye­lik­le­ri göz önün­de alı­nıl­dı­ğın­da çay top­la­ma hu­su­sun­da pi­ya­sa eko­no­mi­si­nin ger­çek­le­ri ve ser­best pi­ya­sa il­ke­le­ri çer­çe­ve­sin­de iş­gü­cü pi­ya­sa­sı­nın doğru fiyat den­ge­ci­si­nin oluş­ma­sı için ör­güt­lü al­ter­na­tif iş­gü­cü­nün olu­şu­mu için zi­ra­at oda­la­rı­nın al­ter­na­tif ortak tutum ser­gi­le­me­le­ri köklü çözüm için tav­si­ye edi­lir.


Haber Merkezi