'BioNTech aşısı mRNA aşısı idi. Sinovac aşısı da inaktif aşı. Yani 3 aşı da farklı teknoloji ile hazırlanmış aşılar. Ama 3 aşı da son derece etkili ve güvenilir aşılar. Hangi aşı olursa olsun sırası gelen vatandaşın mutlaka hiç vakit kaybetmeden aşısını yaptırması gerekir. Aşı güvenliği ile ilgili en ufak bir kaygı taşımaya gerek yok. Çünkü şu anda dünyada 1 milyardan fazla kişi aşılandı. Ve bugüne kadar önemli bir sorun görülmedi.'
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 28 Nisan 2021 tarihi itibariyle toplam aşı yapılan kişi sayısı 22.018.020 oldu.1. doz uygulanan kişi sayısı 13.486.599 olurken, 2. doz 8.531.421kişiye uygulandı.
Aşı sırası gelenler, Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aşı randevusu alıyor. Şehir, ilçe ve hastane bilgilerini girdikten sonra randevu alınmış oluyor. Ancak bundan önce aşıyı nerede olacağınızı seçmeniz gerekiyor. Randevu alırken aşıyı aile hekimi hastane veya evde olacağınızı seçmeniz gerekiyor. BioNTech aşısı olmak isteyenler hastaneden randevu alması gerekirken, evde ve aile hekiminden randevu alanlara ise yalnızca Sinovac uygulanıyor.
HANGİ AŞI DAHA ETKİLİ? HANGİ YAŞ GURUBU HANGİ AŞIYI OLMALI?
Uzmanlara göre; BioNTech-Pfizer bir gruba SinoVac aşısı yapıp karşılaştıran bir çalışma yok. Etkinlik verileri Pfizer-BioNTech'de biraz daha güvenilir. İkincisi kullanım durumuna bakıldığında ise şu an BioNTech-Pfizer dünyada en çok kullanılan aşı, SinoVac'ın 10 katı kadar fazla kullanılıyor. BioNTech aşısı da Sinovac aşısı da ağır hastalığı ve ölümleri engelliyor. Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla.
Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer'in ortak geliştirdikleri yeni tip koronavirüs aşısının 12-15 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonu önlemede yüzde 100 başarı gösterdiği bildirildi. Gebelerin ilk 3 aydan sonra Sinovac aşısını olabileceği, emziren annelerin de aşı yapılmasında bir mahsur görülmüyor.
BioNTech aşısı, yan etki olarak daha fazla kendini gösteriyor. Bunlar, aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor.
BİONTECH, SİNOVAC AŞISINI KİMLER OLACAK?
-Alerjik bünyesi olanlara daha az yan etki yapan inaktif aşı Sinovac;
-Obezitesi, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlara ise BioNTech aşısı tavsiye ediliyor.
Alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz. Çünkü, çalışmalarda sadece BioNTech değil diğer mRNA aşılarının daha çok reaksiyon yaptığı gözlendi. Ayrıca, mRNA aşıları, inaktif aşılara göre daha güçlü bağışıklık yanıtı yapıyor, immün sistem üzerine uyarıcı etkisi daha fazla olduğu için. Dolayısıyla, bağışıklık yanıtı zayıf olabilecek bünyeye sahip olanlar, mRNA aşısını tercih edebilir. Bunlar;
-Obezitesi bulunanlar,
-Böbrek yetmezliği,
-Şeker hastalığı olanlar,
-Kanser tedavisi görenler veya çeşitli hastalıkları nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar.
Aşı seçimi nasıl yapılıyor?
Uzmanlar eğer seçenekleri varsa mRNA aşısı olan BioNTech aşısını tercih edebilirler diyor. mRNA aşıları tek dozdan bir hafta sonrasından itibaren bağışıklık oluşturmaya başlıyor, inaktif aşılar ise ancak ikinci dozdan 15 gün sonra belirgin bağışıklık oluşturuyor. İleri yaştaki kişilerde de mRNA aşıları, daha etkin görülüyor ama onlarda bazı yan etki ihtimali daha fazla olduğu belirtiliyor.
Haber Merkezi