Bu Ramazan bayramını da geçen yıl olduğu gibi dünya genelinde devam eden pandemi salgını kısıtlama ve tedbirleri kapsamında evlerimizde aile fertlerimizle birlikte geçireceğiz.
Hayatımızda olmayan Kovid-19 Koranavirus salgını öncesi yaşadığımız, mutlu, huzurlu, coşkulu ve bir o kadar büyük bir manevi atmosfer içinde milletçe yaşadığımız Ramazan ve kurban bayramlarımızı göz önüne getirip bugün dünya da ve ülkemizde yaşadığımız pandemi salgınının ve hayatımızın muhasebesini yapmak hepimiz için önem arz etmektedir. Hep birlikte bu mübarek aynın ve bayramın hürmetine yüce Mevla'mız bu salgından bizleri ve bütün insanlığı kurtarsın inşallah.
Salgından önceki bayramlarda, bayram öncesi, yiyecek ve giyecek için alışverişler, ev ve çevre temizliği yapılır. Çocuklara yeni elbiseler alınır. Fakir, öksüz ve yetimler sevindirilir. Bayram günlerinde herkes, temiz giyinir. Bayram namazından sonra, kabirler ziyaret edilir; geçmişlerin, akraba ve din büyüklerinin ruhları için Kur'an-ı kerim okunur, dualar edilir ve sadakalar verilir. Daha sonra da, aile büyükleri, dost, akraba, arkadaş ve tanıdıklar ziyaret edilirdi. Artık iki bayramdır bu tebrik ve kutlamaları telefonla gerçekleştirme mecburiyetimiz devam ediyor. İnşallah gelecek kurban bayramını normal hayatımıza dönerek kutlamayı Allah hepimize nasip etsin.
Bayram günlerinin sünnetleri: Erken kalkmak, Gusül abdesti almak, Misvak kullanmak, Güzel koku sürünmek, Yeni ve temiz elbise giyinmek, Namazdan önce tatlı veya hurma yemek, Tek adette yemek, Yüzük takmak, Camiye erken gitmek, Giderken sessiz tekbir söylemek, Müslümanlara selam vermek, Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak, Müminlerle bayramlaşmak, Fakirlere sadaka vermek, Dargınları barıştırmak, Akrabayı ziyaret etmek, İslamiyet'i doğru olarak yayanlara yardım yapmak, Din kardeşlerini ziyaret etmek ve hediye götürmek, Kabirleri ziyaret etmek, Misafirlere ikram etmek, Çok dua ve tövbe etmek, Sevindiğini belli etmek, Sadaka-i fıtri, bayram namazından önce vermek.
BAYRAM NAMAZI; Bayram namazı iki rekattır. Cemaatle kılınır. Birinci rekatta Sübhaneke'den sonra tekbir getirilerek eller üç defa kulaklara kaldırılıp birinci ve ikincisinde iki yana salınır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. Fatiha ve zamm-ı sûre okunup rükû ve secdeler yapılır. İkinci rekat kalkılarak, Fatiha ve zamm-ı sure okunduktan sonra, tekbir getirilerek iki el yine üç defa kulaklara götürülür. Üçünde de eller yana salınır. Dördüncü tekbirde, eller kaldırılmayıp, rükûa eğilinir. Secdeler yapılıp oturduktan sonra, selam verilir. (Usul: 2 salla 1 bağla, 3 salla 1 eğil)….
Bu vesileyle, Hepinizin mübarek ramazan bayramını tebrik ediyorum. Hayırların fethine ve şerlerin define vesile olmasını yüce yaratandan niyaz ediyorum.