Ne bu acele?

Güncel Haberler 16.06.2021 10:25:56 0
Ne bu acele?

Son 6 ayda Cum­hur­baş­ka­nın­ca 39 adet Acele Ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı­na imza atıl­dı­ğı­nı söy­le­yen CHP İstan­bul Mil­let­ve­ki­li Meh­met Be­ka­roğ­lu, ka­mu­laş­tır­ma­nın özel ve ola­ğa­nüs­tü yol­la­rın­dan olan ‘Acele Ka­mu­laş­tır­ma'nın genel uy­gu­la­ma ha­li­ne dö­nüş­tü­rül­me­si­nin ya­sa­ya ay­kı­rı ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Cum­hur­baş­ka­nı Yar­dım­cı­sı Fuat Oktay'a acele ka­mu­laş­tır­ma sa­yı­la­rın­da­ki ar­tı­şın ne­de­ni­ni soran Be­ka­roğ­lu, 2942 sa­yı­lı Ka­mu­laş­tır­ma Ka­nu­nu'nun 27'nci mad­de­sin­de; 3634 sa­yı­lı Milli Mü­da­faa Mü­kel­le­fi­ye­ti Ka­nu­nu­nun uy­gu­lan­ma­sın­da yurt sa­vun­ma­sı ih­ti­ya­cı­na veya ace­le­li­ği­ne Cum­hur­baş­ka­nın­ca karar alı­na­cak hal­ler­de veya özel ka­nun­lar­la ön­gö­rü­len ola­ğa­nüs­tü du­rum­lar­da ge­rek­li olan ta­şın­maz mal­la­rın ka­mu­laş­tı­rıl­ma­sın­da "acele ka­mu­laş­tır­ma" usu­lü­nün uy­gu­la­na­bi­le­ce­ği­nin hüküm al­tı­na alın­dı­ğı­nı, bunun dı­şın­da­ki du­rum­lar­da Acele Ka­mu­laş­tır­ma uy­gu­la­ma­sı ya­pı­la­ma­ya­ca­ğı­nı ifade etti.
Oktay'ın ce­vap­la­ma­sı is­te­miy­le TBMM Baş­kan­lı­ğı­na ver­di­ği soru öner­ge­sin­de; acele, ola­ğa­nüs­tü ve is­tis­nai hal­ler­de, ka­mu­nun büyük za­rar­la­ra uğ­ra­ma­sı ih­ti­ma­li­nin önüne geç­mek ama­cıy­la, kıy­met tak­di­ri dı­şın­da­ki iş­lem­ler daha son­ra­dan ta­mam­lan­mak üzere, ön­gö­rü­len usul ve şe­kil­de ta­şın­ma­za el ko­nu­la­bi­le­ce­ği­nin ka­nun­da ön­gö­rül­dü­ğü­nü vur­gu­la­yan Be­ka­roğ­lu, "Acele ka­mu­laş­tır­ma, ka­mu­laş­tır­ma­nın özel ve ola­ğa­nüs­tü yol­la­rın­dan bi­ri­dir. İve­di­lik ola­ğan usu­lün dı­şın­da ola­ğa­nüs­tü bir usu­lün uy­gu­lan­ma­sı­nı zo­run­lu kıl­ma­lı­dır." dedi.
İstis­na genel uy­gu­la­ma­ya dö­nüş­tü!
Ka­nun­da "acele ka­mu­laş­tır­ma" usu­lü­nün is­tis­nai bir uy­gu­la­ma ola­rak belli ko­şul­la­rın var­lı­ğı­na bağ­lan­ma­sı­na kar­şın; son dö­nem­de ya­pı­lan ka­mu­laş­tır­ma­la­rın belli pro­se­dür­ler­den ka­çın­mak ama­cıy­la ta­şın­maz mal­la­rın ka­mu­laş­tı­rıl­ma­sın­da bu yön­te­min se­çil­di­ği, bu acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­nın alın­ma­sı sı­ra­sın­da yerel ko­şul­la­rın ve has­sa­si­yet­le­rin pek fazla dik­ka­te alın­ma­dı­ğı­nı kay­de­den Be­ka­roğ­lu, "Ka­nun­da is­tis­nai bu yön­te­min "genel" bir uy­gu­la­ma­ya dö­nüş­me­si, "acele ka­mu­laş­tır­ma­yı" oto­ri­ter bir po­li­ti­ka ara­cı­na dö­nüş­tür­mek­te­dir." dedi.
Acele ka­mu­laş­tır­ma­lar Yar­gı­dan dö­nü­yor
Acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­nın ço­ğun­luk­la yar­gı­ya ta­şın­dı­ğı­nı, bu ka­rar­la­rın iptal edil­di­ği çok sa­yı­da­ki yargı ka­ra­rın­da; acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­nın ancak is­tis­nai du­rum­lar­da ya­pı­la­bi­le­ce­ği­nin ve acele ka­mu­laş­tır­ma yo­lu­na gi­dil­me­di­ğin­de ka­mu­nun uğ­ra­ma­sı muh­te­mel za­rar­la­rın neler ol­du­ğu­nun açık­ça or­ta­ya ko­nul­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin be­lir­til­di­ği­ni söy­le­yen Be­ka­roğ­lu, bazı acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­nın te­la­fi­si im­kan­sız za­rar­la­rın doğ­ma­sı­na neden ol­du­ğu­nu, çok sa­yı­da olay­da va­tan­daş­la dev­le­tin karşı kar­şı­ya gel­di­ği­ni ve son altı ay içe­ri­sin­de Resmi Ga­ze­te'de ya­yım­lan­mış "acele ka­mu­laş­tır­ma" ile il­gi­li 39 adet Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ka­ra­rı bu­lun­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­rak, Cum­hur­baş­ka­nı Yar­dım­cı­sı Fuat Oktay'dan şu so­ru­la­rı­na cevap is­te­di:

  1. Son dö­nem­ler­de özel­lik­le ener­ji pro­je­le­ri için alı­nan "acele ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı" sa­yı­la­rın­da gö­rü­len ar­tı­şın ne­de­ni nedir?
  2. Ye­rel­de­ki doğal, kül­tü­rel ve sos­yal ko­şul­lar ve yerel has­sa­si­yet­ler dik­ka­te alın­ma­dan Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Ka­ra­rı­na bağ­la­nan çok sa­yı­da "acele ka­mu­laş­tır­ma" ka­ra­rı ile il­gi­li ola­rak va­tan­daş­lar ta­ra­fın­dan yargı mer­ci­le­ri­ne ya­pı­lan iti­raz sa­yı­la­rın­da­ki ar­tı­şı nasıl de­ğer­len­di­ri­yor­su­nuz?
  3. Bazı "acele ka­mu­laş­tır­ma" ka­rar­la­rı­nın uy­gu­lan­ma­sı­nın güç ve te­la­fi­si im­kan­sız za­rar­lar do­ğu­ra­ca­ğı­nın bi­lin­me­si­ne kar­şın bu usul­de ıs­rar­lı olun­ma­sı­nın ne­de­ni nedir?
  4. Bazı pro­je­ler­de­ki (Ör­ne­ğin; Rize İyi­de­re Lo­jis­tik Li­ma­nı İnşa­atı kap­sa­mın­da deniz dol­gu­sun­da kul­la­nı­la­cak ham­mad­de­nin te­mi­ni ama­cıy­la taş ocağı ve bağ­lan­tı yol­la­rı ya­pıl­mak üzere İkiz­de­re İlçe­sin­de Ce­viz­lik ve Gür­de­re köy­le­rin­de­ki 17 adet ta­şın­ma­zın Acele Ka­mu­laş­tır­ma­sı) acele ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı için son dö­nem­ler­de ka­mu­oyun­da olu­şan haklı tep­ki­le­ri de dik­ka­te ala­rak bu ko­nu­da­ki po­li­ti­ka­nı­zı de­ğiş­tir­me­yi, dev­let ve va­tan­da­şı karşı kar­şı­ya ge­ti­ren bu tür uy­gu­la­ma­la­rı dur­dur­ma­yı ve yargı ka­rar­la­rı­nı ge­cik­mek­si­zin ye­ri­ne ge­tir­me­yi dü­şü­nü­yor mu­su­nuz? Haber Mer­ke­zi

Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °