Türkiye tarımının genel durumu ve bakanlığın çalışmaları konusunda genel bir değerlendirmede bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çay kanunu hakkında açıklama yaptı.
Anadolu Yayıncılar Birliğini tarafından hazırlanan Anadolu Soruyor programına konuk olan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Tarım ve hayvancılığın önemine değinerek, "Tarımda hayat var. Son bir buçuk yıldır yaşadıklarımız bize gösterdi ki hiç bitmeyecek olan bir sektör varsa gıda.
Asla ölmediğimiz sürece, hayatta kaldığımız sürece bitmeyecek. Artık tarım daha önemli. Biz bunun önemini anlatmaya çalışıyorduk. Gerçekten artık herkes önemini anladı. Türkiye'de şu an çiftçimizin ortalama yaşı 55 civarında. Bu ne kadar korkutucu görünse de diğer ülkelerde 65 yaş civarında. Bir projemiz var. 100 bin lira hibe veriyoruz.
Bunu baba oğluna yapmaz. 100 bin lira tarımda bir işe başlamak için önemli bir başlangıçtır. Son 3 senedir ben bakan olduğumdan beri 10 bin eleman aldık. Devlet ihtiyacı oldukça bu çıkar. Bir de kamuda çalışmak ben tercih etmedim bugüne kadar. İlk defa bakan olarak kamuda çalışıyoruz. Ama tercih eden arkadaşlarımız varsa benim onlara tavsiyem bir yerde mutlaka toprağı eksinler, biçsinler. Gerekirse sıkıntı çeksinler. Zarar etsinler. Ama o geçirdikleri zamanı, tecrübeleri onlara memuriyetlikten daha çok kıymet verecek. Bizim kadınlarımıza, gençlerimize ihtiyacımız var. Üretici olarak ihtiyacımız var. Kamuda da ihtiyaç olursa alırız. Tarım paydaşıysa bizim başımızın üzerinde yeri var herkesin" ifadelerini kullandı.' Biz bölgenin istemediği hiçbir şeyi yapmayız. Programda çayla ilgili açıklamalar yapan Bakan Pakdemirli Çaykur'un kapasitesinin üzerinde çay alıp işlediğini ve her yıl geçen yıldan daha fazla her sürgünde daha fazla çay alma gayreti içerisinde olduğunu söyledi. Yaş çaya verilen 4 TL fiyatın çok iyi bir fiyat olduğunu belirten Bakan Pakdemirli: 'Çayla ilgili mesele, 4 lira fiyat bence de iyi bir fiyat. Burada 4 lira olmasında en büyük katkıyı Cumhurbaşkanımız yapmıştır. Son derece güzel bir fiyat. Tabii ki bunu arzu ederim ki özel sektördeki firmalarımız da bunu bu fiyatı kabullenip bu fiyatın üzerinden iş yapmalarıdır. ÇAYKUR'da kendi kapasitesini zorlayarak ta olsa geleni işleyebildiği kadarını alma konusunda çabalıyor ve her yıl geçen yıldan daha fazla her sürgünde daha fazla çay alma gayreti içerisinde arkadaşlarımız çalışıyorlar. 4 TL fiyatı güzel ama tabii ki çayı da sürdürülebilir bir politikaya sokmak lazım. Biz burada bakanlık olarak dayatıcı, diretici bir pozisyon yerine üniversitemize çalışma yaptırdık. bu çalışmada yapılacak bir kanun düzenlemesi çalışması ama çalışıldı, henüz tam konuşulmuş tam şey yapılmış değil ama aslında bir sözleşme metni içeren çaylıkların bakımı lisanslama içeren çalıkların bakımını firmalara zimmetleyen bir sistem aslında ve sürdürülebilir bir sistem alakalı çalışmayı üniversitemizi yaptı ve bizlere getirdi bizim arkadaşlar inceliyor bizim arkadaşları bazı şunları ekleyin diyebileceği şeyler olabilir veya üniversitenin bunları çıkartalım diyeceği şeyler olabilir bunu tabii ki bölge siyasileri ile de konuşmaya başladı arkadaşlarımız bölgedeki sivil toplumlarla da mutlaka konuşacağız danışacağız biz bölgenin istemediği hiçbir şeyi yapmayız ama bu işi daha sürdürülebilir bir noktaya götürebileceğimiz bir çözümü ortak akıldan çıkartabilirsek biz çayla ilgili de orada adım atabiliriz diye düşünüyorum. Arkadaşlarımız çalışıyor. Teknik çalışmaların ötesinde biraz daha bizim orada üreticiyle, sivil toplumla, yerel siyasette bu konuların konuşulması lazım. Üniversitemizde bu işin içerisinde olup başı çekip bu işi yapacaktır diye düşünüyorum.' dedi.
Haber Merkezi