RİZENİN MEŞHUR "ENİŞTE LOKUMU" TESCİLLENDİ

Güncel Haberler 30.06.2021 11:33:26 0
RİZENİN MEŞHUR

Rize'de bir asra ya­kın­dır ya­pı­lan ve ön­ce­le­ri, kay­na­na lo­ku­mu diye isim yapan, şim­di­ler­de ise Eniş­te lo­ku­mu ola­rak Rize ve il­çe­le­rin­de üre­ti­lip sa­tı­lan ve halen ev­li­lik­ler son­ra­sın­da eniş­te­nin ka­yın­va­li­de­si­ni zi­ya­ret­le­rin­de ya­pı­lan, eniş­te lo­ku­mu Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan tes­cil­len­di.

Rize Be­le­di­ye­si­nin gi­ri­şim­le­riy­le Türk Pa­tent ve Marka Ku­ru­mun­ca tes­cil­le­nen 'Rize Eniş­te Lo­ku­mu'na coğ­ra­fi işa­ret bel­ge­si alın­dı. Ri­ze­li­le­rin vaz­ge­çil­me­zi olan 'Rize Eniş­te Lo­ku­mu', Rize Be­le­di­ye­si'nin gi­ri­şim­le­riy­le Türk Pa­tent ve Marka Ku­ru­mun­ca tes­cil­le­ne­rek coğ­ra­fi işa­ret bel­ge­si­ni aldı. Ken­tin sem­bol lez­zet­le­rin­den olan Rize Eniş­te Lo­ku­mu'nun tes­cil­len­me­si için Tem­muz 2020'de Türk Pa­tent ve Marka Ku­ru­mu­na coğ­ra­fi işa­ret için baş­vu­ru yaptı. Sü­re­cin ta­mam­lan­ma­sı­nın ar­dın­dan 'Rize Eniş­te Lo­ku­mu' tes­cil­le­ne­rek 26 Mayıs 2021 ta­ri­hin­de coğ­ra­fi işa­ret bel­ge­si­ni aldı. Rize Be­le­di­ye­si ön­ce­ki yıl­lar­da yap­mış ol­du­ğu gi­ri­şim­ler­le ‘Rize Si­mi­di' ve ‘Rize Bas­ton Ek­me­ği' de tes­cil­le­nip coğ­ra­fi işa­ret bel­ge­si al­mış­tı.
RİZE ENİŞTE LO­KU­MU'NUN TA­NI­MI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ:
Rize Eniş­te Lo­ku­mu; Rize ilin­de uzun yıl­lar­dır dü­ğün­ler­de da­vet­li­ler için ha­zır­la­nan ve ay­rı­ca düğün son­ra­sın­da da­ma­da gön­de­ri­len bohça için­de yer alan uzun­lu­ğu 15 cm, ka­lın­lı­ğı 2 cm ve ağır­lı­ğı 130 (±5) g olan rulo şek­lin­de­ki ku­ra­bi­ye­dir. Te­re­ya­ğı, buğ­day unu, toz şeker, su, ka­bart­ma tozu, yu­mur­ta ve limon kul­la­nı­la­rak üre­ti­lir. Geç­mi­şi 1800'lü yıl­la­ra da­ya­nan Rize Eniş­te Lo­ku­mu, Rize ili­nin sa­de­ce mut­fak kül­tü­rün­de değil, ev­len­me ge­le­nek­le­ri ara­sın­da da önem­li bir yere sa­hip­tir. Rize Eniş­te Lo­ku­mu; düğün me­ra­sim­le­ri sı­ra­sın­da ha­zır­la­nan damat boh­ça­sı için­de yer alır ve ge­li­nin baba evine her gi­di­şin­de yine bohça için­de damat evine gön­de­ri­lir. Es­ki­den sa­de­ce ev­ler­de üre­ti­len bu ürün gü­nü­müz­de ti­ca­ri amaç­la üre­til­mek­te ve ilgi gör­mek­te­dir. Rize Eniş­te Lo­ku­mu­nun üst ta­ra­fı altın kah­ve­ren­gi­dir. Alt ta­ra­fı diğer üç yö­nü­ne göre daha fazla kı­zar­dı­ğı için bu bö­lüm­de renk daha ko­yu­dur. Ze­mi­ni düz, üstü çok hafif ka­ba­rık­tır, ka­ba­rık­lık pişme sı­ra­sın­da doğal ola­rak mey­da­na gelir. Ürü­nün şekli ve­ril­dik­ten sonra fı­rı­na atıl­ma­dan önce üst ta­ra­fın uç­la­ra yakın bö­lü­mü­ne ve orta kısma yak­la­şık birer san­tim aray­la enine çi­zik­ler atı­lır. Bu çi­zik­ler kes­kin birer hat oluş­tu­rur.


Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °