Gençliğimde çıta gibiydim. Çocukluğumu ve gençliğimi bilmeyenlere o yıllara ait fotoğraflarımı gösterince hayret ederek olmaz diyorlar. Bu kadar zayıflık olur mu? Gençliğinde boyunda uzunmuş 172 cm. Şimdilerde 169 cm. Gençlikte boyuna, yaşlanmaya yaklaşınca ister, istemez insanoğlu enine veriyor ve yaşlandıkça kısalıyor. Kaderin cilvesi böyleymişâ€¦
60 yaşıma yeni girmiş oldum. Uzun zaman sonra beni görenler çok kilo almışsın diyorlar. Benim gibi kilolu olanlarda benim kiloma sebep olan gerekçelerimde sıralıyoruz. Masa başı çalışmak, spor yapmamak, düzensiz beslenmek, uykusuzluk, stres vs. gibi. Benim kilo almama evlenmemeden sonar başladı. Rize Merkez Hamzabey Mahallesinden muhtereme eşim Selma Hanım muhtereme kayınvalidem Emine hanımdan kızken öncelikle çok iyi yemekler yapmayı ve çok temizlik yapmayı öğrenmiş. Övünmek gibi olmasın yakın çevremde bilmektedir eşim adeta bir gurmedir. Selam'la hamınla evlendikten sonra kilo almaya başladım. Yaş aldıkça vücut kitle şeklim değişmeye başladı. Yıllardır zayıflamak için çok çeşit bitki çayları, kısa yürüyüşler, çok az spor vs.yapsamda fayda vermiyor. Metabolizma zayıfladı gibi, gibi gerekçeler. Bu arada da boyumun 169 kilomun maalesef boyuma orantısız 89 kilo olduğunu itiraf etmiş olayım.
Şimdi gelin sizlere, benim gibi kilolarından şikayetçi olan ve kendisi de bir türlü kilo veremeyen kıymetli aile hekimim Dr. Mustafa Kumbasar'ın tarafıma verdi sağlığımızı tehdit eden kilolu ve sağlıksız yaşamanın tehlikelerinin ortaya çıkardığı sonuçlar. Hepinize sağlık içinde kilosun bir hayat diliyorum.
Yaşınız 40'i geçince birçok şey gibi metabolizmamız da farklılaşır. Kilo vermek zorlaşır. Doğru besinler seçilerek metabolizmanın hızı dengede tutulabilir ve yaşlanma yavaşlatılabilir.
1. Şeker: Fazla tüketimi, kısırlığa sebep olabilen insülin direncine yol açabilir. Kırışıklıklara ve cildin sarkmasına sebep olur.
2. Yapay tatlandırıcılar: Yağ depolamaya, metabolik sendroma, tip diyabet ve kardiyovasküler hastalığa sebep olabilir.
3. Alkol: Vücuda pek çok zararı vardır, kilo alımını hızlandırır ve karaciğere hasar verir.
4. Kafein: Kola, kahve gibi içeceklerde bulunur, uyku kalitesini olumsuz etkiler.
5. Beyaz un: Vücut, beyaz unu şekere dönüştürür ve yağ olarak depolar. Lifsiz olduğu için faydası yoktur. Onun yerine tam tahıllı, kepekli ürün tercih edilir.
6. Trans yağlar: Hayat boyunca tehlike arz eder, hormonların dengesini bozar, beyin fonksiyonlarını azaltır.
7. İşlenmiş et: Nitrat bulunan işlenmiş etler, vücutta kanser etkisi gösterir. Bu yüzden salam, sosis, sucuk, pastırma… gibi çeşitleri kalp için zararlıdır.
8. Tuz: Sodyum, kan basıncını yükseltir ve felç riskini artırır.
9. Konserve yemekler: Yüksek oranda yağ, tuz ve şeker ve birçok kimyasal maddeyle doludur. Hormonal dengesizliklere, kansere, kısırlığa ve kilo alınmaya sebep olur.
10. Hazır soslar ve çeşniler: Mayonez, ketçap, soya sosu ve diğer benzer hazır çeşniler içinde birçok katkı maddesi bulunmaktadir. Son olarak; Soya: Soya, meme kanseri ve hafıza problemlerini arttırır.