İnşaat, Hareketliliğe Rağmen Geçen Yıla Kıyasla Yavaş Gidiyor

Güncel Haberler 28.07.2021 12:26:20 0
İnşaat, Hareketliliğe Rağmen Geçen Yıla Kıyasla Yavaş Gidiyor

Tür­ki­ye Hazır Beton Bir­li­ği (THBB), her ay me­rak­la bek­le­nen in­şa­at ve bu­nun­la bağ­lan­tı­lı ima­lat ve hiz­met sek­tör­le­rin­de­ki mev­cut durum ile bek­le­nen ge­liş­me­le­ri or­ta­ya koyan "Hazır Beton En­dek­si" 2021 Ha­zi­ran Ayı Ra­po­ru'nu açık­la­dı. Fa­ali­yet­te ha­zi­ran ayın­da gözle gö­rü­lür bir iyi­leş­me­ye ve yu­ka­rı yönlü ha­re­ke­te dik­kat çeken Rapor, fa­ali­yet­te­ki bu yük­sel­me­ye rağ­men, geçen yılın ha­zi­ran ayına kı­yas­la in­şa­at sek­tö­rü­nün daha yavaş yol al­dı­ğı­nı or­ta­ya koydu.

Tür­ki­ye Hazır Beton Bir­li­ği (THBB) her ay açık­la­dı­ğı Hazır Beton En­dek­si ile Tür­ki­ye'de in­şa­at sek­tö­rü ve bağ­lan­tı­lı ima­lat ve hiz­met sek­tör­le­rin­de­ki mev­cut du­ru­mu ve bek­le­nen ge­liş­me­le­ri or­ta­ya koy­mak­ta­dır. İnşaat sek­tö­rü­nün en temel gir­di­le­rin­den biri olan ve aynı za­man­da üre­ti­min­den sonra kısa bir süre için­de stok­lan­ma­dan in­şa­at­lar­da kul­la­nı­lan hazır be­ton­la il­gi­li bu En­deks, in­şa­at sek­tö­rü­nün bü­yü­me hı­zı­nı or­ta­ya koyan en önem­li gös­ter­ge­ler­den bi­ri­dir.
THBB, her ay me­rak­la bek­le­nen Hazır Beton En­dek­si'nin 2021 Ha­zi­ran Ayı Ra­po­ru'nu açık­la­dı. Fa­ali­yet­te ha­zi­ran ayın­da gözle gö­rü­lür bir iyi­leş­me ve yu­ka­rı yönlü ha­re­ket dik­kat çe­ki­ci­dir. Bek­len­ti En­dek­si'nde bir ön­ce­ki aya kı­yas­la ciddi bir de­ğiş­me söz ko­nu­su ol­ma­yıp halen eşik de­ğe­rin üs­tün­de devam et­mek­te­dir. Buna kar­şı­lık Güven En­dek­si'nin aşağı yönlü ha­re­ke­ti, pan­de­mi ko­şul­la­rın­da­ki iyi­leş­me ve eko­no­mik nor­mal­leş­me­ye rağ­men in­şa­at­ta uzun dö­nem­li to­par­lan­ma için şart­la­rın henüz oluş­ma­dı­ğı­nı gös­ter­mek­te­dir. Hazır Beton En­dek­si Ha­zi­ran Ayı Ra­po­ru ve­ri­le­ri­ne göre ha­zi­ran ayın­da bütün en­deks­ler, pan­de­mi­nin et­ki­le­ri­nin gö­rül­dü­ğü geçen yılın ha­zi­ran ayına kı­yas­la düşük gö­rün­mek­te­dir. Fa­ali­yet­te­ki yük­sel­me­ye rağ­men, geçen yılın aynı ayına kı­yas­la in­şa­at sek­tö­rü daha yavaş yol al­mak­ta­dır. Yıl­lık bazda güven ve bek­len­ti­de ben­zer oran­da bir azal­ma gö­rül­mek­te­dir. "İnşaat ma­li­yet­le­rin­de­ki artış, konut fi­yat­la­rın­da­ki yük­sel­me, döviz kuru ve faiz se­vi­ye­si­nin yük­sek ol­ma­sı, in­şa­at sek­tö­rü­nün hı­zı­nı kes­mek­te­dir" Ra­po­run so­nuç­la­rı­nı de­ğer­len­di­ren THBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yavuz Işık, "İnşaat sek­tö­rü, fa­ali­yet­ler­de­ki ha­re­ket­li­li­ğe rağ­men geçen yılın ha­zi­ran ayına kı­yas­la daha yavaş yol al­mak­ta­dır. Pan­de­mi ko­şul­la­rı­nın et­ki­si­nin azal­ma­sı­na rağ­men başta in­şa­at ma­li­yet­le­rin­de­ki artış, konut fi­yat­la­rın­da­ki yük­sel­me, döviz kuru ve faiz se­vi­ye­si­nin yük­sek ol­ma­sı, in­şa­at sek­tö­rü­nün hı­zı­nı kes­mek­te­dir." dedi.
Tür­ki­ye yük­sek enf­las­yon, yük­sek döviz kuru ve yük­sek faiz sar­ma­lın­dan kur­tul­ma­lı
Eko­no­mi ve in­şa­at sek­tö­rüy­le il­gi­li de­ğer­len­dir­me­le­ri­ni pay­la­şan Yavuz Işık, "OECD'nin en son tah­min­le­ri­ne göre OECD ül­ke­le­ri içe­ri­sin­de pan­de­mi­den en hızlı çı­ka­cak olan ülke Çin'den sonra Tür­ki­ye gö­rün­mek­te­dir, ancak bu nok­ta­da in­şa­at sek­tö­rü­nün du­ru­mu­nun diğer sek­tör­ler­den fark­lı­laş­tı­ğı­nın al­tı­nı çiz­mek ge­rek­mek­te­dir. Ra­kam­la­ra ba­kıl­dı­ğın­da, diğer sek­tör­le­re pa­ra­lel ola­rak in­şa­at sek­tö­rün­de­ki ci­ro­nun da ar­tı­ğı an­la­şıl­mak­ta­dır. Zira İnşaat Ciro En­dek­si, üre­ti­me kı­yas­la daha fazla art­mış gö­rün­mek­te­dir. Bunun ne­de­ni konut fi­yat­la­rın­da ve in­şa­at ma­li­yet­le­rin­de or­ta­ya çıkan yük­se­liş­tir. İnşaat ma­li­yet­le­rin­de­ki ar­tı­şa pa­ra­lel ola­rak konut fi­yat­la­rı da yük­se­liş gös­ter­miş­tir. Son bir yıl­da­ki in­şa­at ma­li­yet­le­rin­de­ki artış %35'tir. Bir yan­dan yük­sek faiz ile bir­lik­te artan fi­nans­man ma­li­ye­ti diğer yan­dan döviz ku­run­da­ki ar­tı­şa bağlı ithal girdi ma­li­yet­le­rin­de­ki artış ne­ti­ce­sin­de eko­no­mi­nin yükü ciddi şe­kil­de yük­sel­miş­tir. Tür­ki­ye'nin yük­sek enf­las­yon, yük­sek döviz kuru ve yük­sek faiz sar­ma­lın­dan kur­tul­ma­dan sağ­lık­lı bir bü­yü­me ya­pı­sı­na ka­vuş­ma­sı ve po­tan­si­ye­li­ni or­ta­ya koy­ma­sı bek­len­me­me­li­dir." dedi.

Ha­ber-Fo­to: Hakan Zen­gin


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °