"24 Temmuz Bayram değil, dayanışma günüdür"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca Basında sansürün ilk kez kaldırılışının 113. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada,

"24 Temmuz Bayram değil, dayanışma günüdür"

'San­sü­rün ger­çek­te kalk­ma­dı­ğı gü­nü­müz­de 24 Tem­muz, Basın Bay­ra­mı ye­ri­ne Basın Öz­gür­lük ve Da­ya­nış­ma Günü ola­rak kut­lan­ma­lı'' dedi.

Ka­ra­ca'nın açık­la­ma­sı şöyle:
"24 Tem­muz 1908 yı­lın­da ül­ke­nin ge­liş­me­si için atıl­mış en büyük adım­lar­dan biri olan ba­sın­da san­sü­rün kal­dı­rıl­ma­sı ile bir­lik­te gü­nü­mü­ze kadar gelen şart­lar da­hi­lin­de­ki ga­ze­te­ci­le­rin öz­gür­lük­le­ri ile ala­ka­lı ge­liş­me­ler ve bunun yanı sıra ye­ter­siz kalan ka­nun­lar ga­ze­te­ci­le­ri zor du­ru­ma dü­şür­müş­tür. Biz bir yanda san­sü­rün kal­dı­rı­lı­şı­nı kut­lar­ken, diğer yanda gü­nü­müz­de san­sür ma­ale­sef do­lay­lı veya do­lay­sız şe­kil­de sür­mek­te­dir. Bu bağ­lam­da ga­ze­te­ci­le­rin temel hak ve öz­gür­lük­le­ri­ni kı­sıt­la­yı­cı, dü­şün­ce­yi ifade öz­gür­lü­ğü­nü yok edici, hal­kın haber alma ve bilgi edin­me hak­kı­nı or­ta­dan kal­dı­ra­cak ön­lem­le­re baş­vu­rul­ma­ma­sı çok önem­li­dir. Buna bağlı ola­rak vur­gu­la­mak is­te­riz ki, ül­ke­miz­de ga­ze­te­ci­lik fa­ali­yet­le­rin­den ötürü tu­tuk­lu bu­lu­nan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın el­le­rin­den hak­sız yere alın­dı­ğı­na inan­dı­ğı­mız öz­gür­lük­le­ri­nin geri ve­ril­me­si­ni bir kez daha talep edi­yo­ruz. TGF, ga­ze­te­ci­le­rin ve dü­şün­sel fa­ali­yet­le­rin­den ötürü tu­tuk­lu yar­gı­la­nan mes­lek­taş­la­rı­mı­zın her zaman 'özgür' yar­gı­lan­ma­la­rı­nı sa­vun­mak­ta, ancak suç­la­rı ke­sin­leş­ti­ği anda ce­za­la­rı­nı çek­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ne inan­mak­ta­dır. Hal­kı­mı­zın haber alma öz­gür­lü­ğü an­la­mı­na gelen, ger­çek basın öz­gür­lü­ğü­ne ka­vu­şun­ca­ya kadar mü­ca­de­le­mi­ze TGF ola­rak devam ede­ce­ğiz.
Basın mes­lek il­ke­le­ri­ne uygun, kişi hak ve hür­ri­yet­le­ri­ne say­gı­lı, ta­raf­sız ve ob­jek­tif bir ya­yın­cı­lık an­la­yı­şı; top­lum­da ba­sı­na gü­ve­ni ar­tır­ma­sı­nın ya­nın­da, ka­mu­oyu­nun yan­lış bil­gi­len­di­ri­le­rek yön­len­di­ril­me­si­nin önüne ge­çil­me­li­dir.. Top­lum­sal de­ğer­le­re say­gı­lı, so­rum­lu­luk bi­lin­ci için­de, ta­raf­sız bir an­la­yış­la gö­re­vi­ni ye­ri­ne ge­ti­ren özgür basın, de­mok­ra­tik top­lum dü­ze­ni­nin ko­run­ma­sı­nın en büyük gü­ven­ce­si­dir. Bugün gel­di­ği­miz bu nok­ta­da özel­lik­le yerel ba­sı­nı­mı­zın karşı kar­şı­ya kal­dı­ğı var olma mü­ca­de­le­si ba­sı­nı­mız adına ge­lecek kay­gı­sı ta­şı­ma­mı­za sebep ol­mak­ta­dır. Yerel ba­sı­nı­mı­za des­tek olun­ma­sı ve ya­şa­tıl­ma­sı ge­re­kir­ken son dö­nem­de ‘ta­sar­ruf ted­bir­le­ri' ge­rek­çe­siy­le ne yazık ki daha fazla zor du­ru­ma so­kul­mak­ta­dır. Ga­ze­te­le­rin hızla ka­pan­dı­ğı bu gün­ler­de, ta­sar­ruf ted­bir­le­ri kap­sa­mın­da­ki uy­gu­la­ma­la­rın bir an önce kal­dı­rıl­ma­sı­nı bek­le­mek­te­yiz. Hal­kın sesi ve ku­la­ğı olan yerel basın ya­şa­tıl­ma­lı­dır. Bu ve­si­ley­le, bık­ma­dan, usan­ma­dan, zor ko­şul­lar­da, büyük bir öz­ve­riy­le gö­rev­le­ri­ni ye­ri­ne ge­ti­ren tüm basın men­sup­la­rı­mı­zın 24 Tem­muz Basın Öz­gür­lük ve Da­ya­nış­ma Gü­nü­nü kut­lar, sağ­lık, mut­lu­luk ve ba­şa­rı­lar di­le­rim."


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI