SAĞLIK SEKTÖRÜNDE 'NİTELİKLİ ARA ELEMAN' AÇIĞI ALARM VERİYOR

Güncel Haberler 5.08.2021 09:46:21 0
SAĞLIK SEKTÖRÜNDE

Bi­rey­le­re iş ha­ya­tın­da be­lir­li bir mes­lek­le il­gi­li bilgi, be­ce­ri ve alış­kan­lık ka­zan­dır­ma­yı amaç­la­yan ve il­gi­li sek­tör­ler­de ni­te­lik­li ara ele­man ih­ti­ya­cı­nı ta­mam­la­yan mes­le­ki eği­tim, pan­de­mi ile bir­lik­te özel­lik­le sağ­lık sek­tö­rün­de ek­sik­li­ği­ni his­set­ti­ri­yor. Özel­lik­le genç nüfus ve iş­siz­lik oranı yük­sek ül­ke­ler­de önem ta­şı­yan mes­le­ki eği­tim­le il­gi­li gö­rüş­le­ri­ni ak­ta­ran Atlas Üni­ver­si­te­si Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Mü­dü­rü Prof. Dr. Ahmet Şükrü Ay­na­cı­oğ­lu, ‘An­ka­ra Ti­ca­ret Odası'nın 2020 ve­ri­le­ri­ne göre ni­te­lik­li ara ele­man ih­ti­ya­cı 1 Mil­yo­nun üze­rin­dey­ken, bu ih­ti­ya­cın en büyük kısmı sağ­lık ve oto­mo­tiv sek­tö­rün­de göz­le­ni­yor. İnşaat ve teks­til sek­tö­rün­de­ki ni­te­lik­li ara ele­man ih­ti­ya­cı 10 bin ci­va­rın­day­ken sağ­lık sek­tö­rü­ne geçiş ya­pıl­dı­ğın­da bu ra­ka­mın 50-60 bin ban­dı­na da­yan­dı­ğı gö­rü­lü­yor. ‘ diyor.

Tür­ki­ye'de eği­ti­me yeni bir bakış açısı ka­zan­dır­ma viz­yo­nuy­la yola çıkan Atlas Üni­ver­si­te­si, özel­lik­le genç nü­fu­su fazla ve iş­siz­lik oranı yük­sek ül­ke­ler­de dik­kat­le ele alın­ma­sı ge­re­ken mes­le­ki eği­tim ko­nu­sun­da da ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor.
Konu ni­te­lik­li ara ele­man ve is­tih­dam olun­ca ilk akla gelen mes­le­ki ve tek­nik eği­tim, te­ori­den çok pra­tik eği­tim veren, çe­şit­li iş kol­la­rı­na ka­li­fi­ye ele­man ye­tiş­ti­ren ve aynı za­man­da üni­ver­si­te­de ter­cih ede­ce­ği bö­lüm­de temel bilgi ve be­ce­ri ka­zan­dı­ran mes­lek li­se­le­rin­den baş­lı­yor.
Gün­lük ha­ya­tın büyük bir kıs­mın­da alı­nan hiz­met­le­rin ke­sin­ti­siz devam et­me­si için büyük önem ta­şı­yan mes­le­ki eği­tim alanı hak­kın­da gö­rüş­le­ri­ni ve Atlas Üni­ver­si­te­si ça­lış­ma­la­rı­nı an­la­tan Atlas Üni­ver­si­te­si Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Mü­dü­rü Prof. Dr. Ahmet Şükrü Ay­na­cı­oğ­lu, doğru, ka­li­te­li ve iyi plan­lan­mış mes­le­ki eği­ti­min Tür­ki­ye'nin kal­kın­ma­sın­da kal­dı­raç gö­re­vi gö­re­ce­ği­nin al­tı­nı çi­zi­yor. ‘Gün­lük ha­ya­tı­mı­zın büyük bir kıs­mın­da al­dı­ğı­mız hiz­met­le­rin ke­sin­ti­siz şe­kil­de ve­ril­me­si­ni sağ­la­yan en önem­li iş grup­la­rı mes­le­ki eği­tim­den geç­miş grup­lar­dır. Ör­ne­ğin, bir fab­ri­ka­da el­bet­te mü­hen­dis ola­cak­tır ancak ma­ki­ne­le­rin, iş bant­la­rı­nın düz­gün iş­le­ye­bil­me­si için tek­nik ele­ma­na olan ih­ti­yaç mü­hen­di­se olan ih­ti­yaç­tan ma­te­ma­tik­sel ola­rak daha faz­la­dır. Keza bir has­ta­ne­nin iyi bir şe­kil­de iş­le­ye­bil­me­si için dok­tor sa­yı­sı­nın çok ol­ma­sı nasıl önem arz edi­yor­sa diğer yan­dan dok­tor­la­rın tanı ve te­da­vi­nin düz­gün ya­pı­la­bil­me­si için in­ce­le­ye­ce­ği tüm tet­kik­le­rin iyi sağ­lık tek­ni­ker­le­ri ta­ra­fın­dan sağ­lan­ma­sı da bir o kadar önem arz eder. ‘ şek­lin­de ko­nu­şan Ay­na­cı­oğ­lu, sek­tör­ler­de ara ele­man ih­ti­ya­cın­dan çok ‘ni­te­lik­li' ara ele­man ih­ti­ya­cı ol­du­ğu­nu ek­li­yor.
Tür­ki­ye'de mes­le­ki eği­tim or­ta­la­ma­sı Av­ru­pa'ya oran­la düşük
2020'de açık­la­nan ve­ri­le­re göre Tür­ki­ye'de top­lam 3792 mes­lek li­se­si bu­lu­nu­yor ve bu eği­tim ku­rum­la­rın­da yak­la­şık 1,5 mil­yon öğ­ren­ci eği­tim gö­rü­yor. Aynı araş­tır­ma­ya göre, 2020 yı­lın­da mes­lek li­se­le­ri­ne kayıt oranı %64 artış gös­te­ri­yor. Ya­tı­rım ya­pıl­dık­ça, öğ­re­nim ka­li­te­si ve is­tih­dam ka­pa­si­te­si art­tık­ça yö­ne­li­min de artış gös­ter­di­ği­ni be­lir­ten Ay­na­cı­oğ­lu, ‘İkinci dünya sa­va­şın­dan sonra dün­ya­ya örnek ola­cak bir sa­na­yi ham­le­si baş­la­tan Al­man­ya'da mes­le­ki eği­ti­min oranı yüzde 70'lerde. Tıpkı Fran­sa'da ol­du­ğu gibi. Ge­liş­miş, sa­na­yi­si güçlü, üre­ten Av­ru­pa ül­ke­le­ri­nin ne­re­dey­se ta­ma­mın­da mes­le­ki eği­tim oranı yüzde 60'ların üze­rin­de. Tür­ki­ye'de ise bu oran hala yüzde 35'ler ci­va­rın­da. Mes­lek li­se­le­rin­de gör­dük­le­ri eği­tim ve öğ­re­tim prog­ram­la­rı sa­ye­sin­de belli bir alan­da uz­man­la­şan öğ­ren­ci­ler iş bul­mak nok­ta­sın­da nor­mal li­se­le­ri bi­ti­ren öğ­ren­ci­le­re oran­la daha çabuk iş bu­la­bi­li­yor. Mes­le­ki ve tek­nik or­ta­öğ­re­tim ku­rum­la­rın­da her yıl 350-400 bin ara­lı­ğın­da mezun ve­ri­li­yor. Hem mezun sa­yı­sı­na hem de oku­yan öğ­ren­ci sa­yı­sı­na ba­kıl­dı­ğın­da büyük bir ölçek söz ko­nu­su. Her ne kadar mes­le­ki ve tek­nik eği­tim ku­rum­la­rı­nın ba­şa­rı­lı ol­ma­dı­ğı yö­nün­de yay­gın bir ka­na­at olsa da TÜİK ve­ri­le­ri bunun ak­si­ni söy­lü­yor. Tür­ki­ye İsta­tis­tik Ku­ru­mu (TÜİK) ve­ri­le­ri in­ce­len­di­ğin­de, mes­le­ki ve tek­nik eği­tim me­zun­la­rı­nın (15-64 yaş) is­tih­dam ora­nın Ha­zi­ran 2019 iti­ba­rı ile yüzde 57,8 ol­du­ğu gö­rü­lü­yor. Aynı dö­nem­de genel lise me­zun­la­rı­nın is­tih­dam oranı ise yüzde 47,5 ol­muş­tur. Diğer ta­raf­tan mes­le­ki ve tek­nik eği­tim me­zun­la­rı­nın iş­siz­lik oranı yüzde 14,8'dir ve diğer lise tür­le­rin­de­ki yüzde 16,5'lik iş­siz­lik ora­nı­na göre daha dü­şük­tür. ‘ diyor.
Pan­de­mi dö­ne­mi sağ­lık­ta ‘ni­te­lik­li ara ele­man' ih­ti­ya­cı­nı hız­lan­dır­dı
‘Ciddi bir "ni­te­lik­li" ara ele­man açığı iş­ve­ren­ler ta­ra­fın­dan özel­lik­le be­lir­ti­li­yor. Ancak bu­ra­da anah­tar ke­li­me "ni­te­lik­li". Öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin ala­cak­la­rı mes­le­ki eği­ti­min ka­li­te­si ne kadar üst düzey olur­sa iş­ve­ren­le­rin ara­dı­ğı ni­te­lik­le­ri kar­şı­la­ma ola­nak­la­rı da o de­re­ce ar­ta­cak­tır. Hangi alan­lar­da var ko­nu­su­na ge­çi­lecek olur­sa as­lın­da ka­li­te­li sağ­lık hiz­me­ti­nin her ba­sa­ma­ğın­da ih­ti­yaç var. Ancak pan­de­mi dö­ne­mi ile özel­lik­le öne çıkan iki alan ola­rak bir­çok alan­da görev ya­pa­bi­lecek De­zen­fek­si­yon, Ste­ri­li­zas­yon ve An­ti­sep­si Tek­ni­ker­li­ği ve özel­lik­le he­pi­mi­zin de artık aşina ol­du­ğu PCR testi gibi ana­liz­le­rin ya­pıl­ma­sın­dan so­rum­lu Tıbbi La­bo­ra­tu­var Tek­ni­ker­li­ği prog­ram­la­rı di­ye­bi­li­riz. Tabii bun­la­rın ya­nın­da her dönem ih­ti­ya­cın mev­cut ol­du­ğu Anes­te­zi, İlk ve Acil Yar­dım, Ame­li­yat­ha­ne Hiz­met­le­ri, Tıbbi Gö­rün­tü­le­me Tek­nik­le­ri,Tıbbi La­bo­ra­tu­var Tek­nik­le­ri, Fiz­yo­te­ra­pi sağ­lık prog­ram­la­rı da ih­ti­ya­cın ol­du­ğu alan­lar­dan. ‘ şek­lin­de ko­nu­şan Ay­na­cı­oğ­lu, Atlas Üni­ver­si­te­si ola­rak mes­le­ki be­ce­ri­yi, bil­gi­yi ve bi­ri­ki­mi önem­se­dik­le­ri­ni, bu se­bep­le bu yıl, mes­lek li­se­si me­zun­la­rı­nı kendi alan­la­rın­da­ki ter­cih­le­rin­de, YÖK ter­cih burs­la­rı­na ilave ola­rak %10 özel des­tek bur­suy­la des­tek­le­dik­le­ri­ni be­lir­ti­yor. Ter­cih ya­pa­cak tüm aday­la­rı ve mes­le­ki ter­cih ya­pa­cak mes­lek li­se­li aday­la­rı 2 - 13 Ağus­tos'ta Atlas Üni­ver­si­te­si Vadi Kam­püs'teki ta­nı­tım gün­le­ri­ne bek­le­dik­le­ri­ni be­lir­ten Ay­na­cı­oğ­lu, en doğru ve ha­ta­sız ter­ci­hi yap­ma­la­rı için aday­la­rın ta­nı­tım gün­le­rin­de Atlas Üni­ver­si­te­si aka­de­mis­yen­le­ri­ne da­nı­şa­bi­le­cek­le­ri­nin al­tı­nı çi­zi­yor.

science chemistry classes with young student woman in labaratory


Ha­ber-Fo­to: Ece SA­RA­YOĞ­LU


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °