CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, son yıllarda Karadeniz Bölgesinde sık sık meydana gelen ve onlarca insanın yaşamına mal olan sel ve heyelanların nedenleri ile verdiği zararların azaltılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
"Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sık sık meydana gelen sel, su baskını, derelerin taşması ve heyelanlarda çok sayıda insanımız hayatını kaybetmekte ve büyük boyutlu mal kaybı ile zararlar meydana gelmektedir." diyen Bekaroğlu, her yıl birkaç kez tekrarlanan bu olayların doğal afet niteliğinden çıkıp insan eliyle sebep olunan felaketlere dönüştüğünü belirtti.
Doğaya aşırı müdahale felaketleri artırıyor
100 yıl önce de can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlar olduğunu ama 10-15 yılda bir rastlanan sel, su baskını ve heyelanların son zamanlarda her yıl birkaç kez meydana geldiğini vurgulayan Bekaroğlu, "Bilim adamları ve ilgili yerel yöneticilerden bakanlıklara kadar hemen herkes doğaya aşırı müdahalenin sel, su baskını, dere taşması ve heyelanlara yol açtığını kabul etmektedir." dedi.
Artık her yağmur sonrası ortaya çıkan felaketler nedeniyle bölgede insanların tedirgin olduğunu ve can derdine düştüğünü kaydeden Bekaroğlu, "Karadeniz Sahil Yolunun kotunun şehir merkezlerinin kotundan yukarıda olması, HES'ler, tekniğe ve bilime aykırı yol açma çalışmaları, çaylık alanlarda ağaçların sökülmesi, çayda kullanılan kimyasal gübre, Yeşil Yol adıyla yaylalara çift şerit yol yapılması, bilinçsizce yapılan maden aramaları, açılan taş ocakları, patlatılan çok sayıda dinamit, dere yataklarının daraltılıp etrafının imara açılması, dere ıslah çalışmalarının hatalı olması, derelerin beton kanal içine alınması gibi onlarca farklı tespit, doğaya aşırı müdahale edilmesinin örnekleri olarak gösterilmektedir." dedi.
Kentler sel sularının, kırsal kesim heyelanların tehdidi altında
Doğu Karadeniz Bölgesinde kentlerin sel sularının, kırsal kesimin ise taşkınların ve heyelanların tehdidi altında olduğunu dile getiren Bekaroğlu, "Can kayıplarının telafisi mümkün değildir. Mal kayıplarının telafisindeki maliyet ise zamanında alınacak önlemlere göre çok daha büyük olmaktadır. Bugüne kadar konuyu ciddiyetle ele alan bir çalışma olmamış, önlem almakta yetersiz kalınmıştır. Yaşanan her acı olay sonrası yetkili ağızlar önlem alınacağını ifade etseler de ciddi hiçbir adım atılmamıştır." ifadelerini kullandı.
TBMM Araştırma Komisyonu kurulsun
Bekaroğlu, Doğu Karadeniz Bölgesinde meydana gelen sel, su baskını, dere taşması ve heyelan olaylarının kapsamlı şekilde ele alınması, bunların zararının en aza indirilmesi, bir daha böyle acı olayların yaşanmaması adına tüm yönleriyle konuyu inceleyip alınması gereken tedbirleri belirleyecek ve ilgili idarelere yol gösterecek bir TBMM Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini söyleyerek, Araştırma Önergesini TBMM Başkanlığına sundu.
Haber: Mustafa SAKLI