Aşısı olmayana PCR testi

Aşısı olmayana PCR testi

Sağ­lık Ba­ka­nı Koca, yan yana otu­rul­ma­sı ge­re­ken yer­ler­de aşı ol­ma­yan ki­şi­ler­den PCR testi is­te­ne­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Bu uy­gu­la­may­la aşı­la­rı­nı olup sos­yal ha­ya­ta devam etmek is­te­yen­le­rin ko­run­ma­sı amaç­la­nı­yor.

Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, aşı­la­ma­da son durum, yüz yüze eği­tim, vaka sa­yı­la­rın­da­ki ar­tış­la il­gi­li ko­nuş­tu.
Bazı böl­ge­ler­de­ki aşı­la­ma ora­nı­nın düşük ol­ma­sı­na dik­ka­ti çeken Bakan Koca, mobil ekip sa­yı­sı­nın ar­tı­rıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Bakan Koca söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
'Böl­ge­nin ka­na­at ön­der­le­ri dahil olmak üzere yerel di­na­mik­le­ri­ni dev­re­ye sok­ma­ya gay­ret edi­yo­ruz.
Bu et­ki­li de oldu. Özel­lik­le Hak­ka­ri ve Şır­nak için söy­le­ye­bi­li­rim.
Hak­ka­ri şu an sa­rı­da yüzde 67'lere kadar çıktı, belki ilk ma­vi­ye dö­necek ili­miz ola­cak. Yoğun gay­ret edi­lip, yerel di­na­mik­ler dev­re­ye so­kul­du­ğun­da sonuç almak müm­kün.
Aşı kar­şıt­lı­ğın­dan öte aşı te­red­dü­dü­nün aşıl­ma­sı ge­re­ki­yor'
Aşı­lan­ma­ya­na kı­sıt­la­ma ola­cak mı? Hür­ri­yet Ga­ze­te­si'ne ko­nu­şan Bakan Koca, ikna yön­te­miy­le aşı ça­lış­ma­la­rı­na devam et­tik­le­ri­ni söy­le­di. Top­lu­mun yüzde 98'inin kı­za­mık ve ben­ze­ri aşı­la­rı­nı ço­cuk­la­rı­na yap­tır­dı­ğı­nı söy­le­di. 'Va­tan­da­şı­mı­zı bil­gi­len­di­re­rek, ikna ede­rek aşa­bi­le­ce­ği­mi­zi dü­şü­nü­yo­rum. Zor­la­yı­cı bir ted­bi­rin ol­ma­sı ka­na­atin­de de­ği­lim' dedi.

'Aşı­nı­zı da yap­tır­ma­dıy­sa­nız, PCR testi yap­tı­ra­cak­sı­nız'
Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, PCR tes­tiy­le il­gi­li ya­kın­da yeni ka­rar­lar alı­na­bi­le­ce­ği­ne işa­ret etti. Top­lum­da ka­la­ba­lık ola­bi­lecek yer­ler­de PCR testi is­te­ne­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
'Bazı alan­lar­da dün­ya­da da yer yer uy­gu­lan­dı­ğı şek­liy­le va­tan­da­şı­mı­zı ko­ru­mak için aşı ola­nın ya­nın­da aynı uçak­ta, aynı oto­büs­te, aynı si­ne­ma­da ya da ti­yat­ro­da otu­ra­cak olan ki­şi­nin o vi­rü­sü ta­şı­yıp ta­şı­ma­dı­ğı­nı öğ­ren­mek için PCR testi is­te­ye­bi­li­riz. Si­ne­ma­ya, ti­yat­ro­ya git­mek is­ti­yo­rum, uçağa, şe­hir­le­ra­ra­sı oto­bü­se bi­ne­ce­ğim di­yor­sa­nız…'
Aşı yap­tır­ma­yan­lar için de PCR tes­ti­nin uy­gu­la­na­bi­le­ce­ği­ni söy­le­yen Bakan Koca, 'Test üc­ret­siz ola­cak. Fakat öyle hızlı kit­ler­le ya­pı­lan test­ler­den de ol­ma­ya­cak. Hayat devam ede­ce­ği için aşı ol­ma­mak­ta di­re­nen­ler iki gün aray­la dev­let has­ta­ne­le­rin­de üc­ret­siz PCR testi yap­tı­ra­bi­lecek' dedi.
Yüz yüze eği­tim
Yüz yüze eği­tim­le il­gi­li de bilgi veren Bakan Koca, 'Ben özel­lik­le bu yıl okul­la­rın mut­la­ka açıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ka­na­atin­de­yim. Üni­ver­si­te­ler­le il­gi­li zaten aşıyı öner­dik' açık­la­ma­sı­nı yaptı.
Va­ka­la­rın ye­ni­den art­ma­sı
Bakan Koca, vaka sa­yı­la­rı­nın art­ma­sıy­la il­gi­li ola­rak Kur­ban Bay­ra­mı'ndaki ha­re­ket­li­li­ği işa­ret etti. 'Ar­tı­şın geçen hafta 20-22 bin arası sabit kal­dı­ğı­nı gör­dük. Dün iti­ba­rıy­la rakam biraz daha yük­sel­di. Bu pik ne­re­de son bu­la­cak, ge­lecek hafta biraz daha net söy­le­mek müm­kün ola­bi­lir' dedi.
Ted­bir­le­rin sıkı bir şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen Koca, ku­ral­la­ra uyul­ma­dı­ğı sü­re­ce va­ka­la­rın ar­ta­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Bir kez daha aşı vur­gu­su yaptı.
'Ba­ğı­şık­lı­ğı sağ­la­mak için bizim aşı­la­ma­yı yüzde 75-80 oran­la­rı­na hızla çı­kar­ma­mız ge­re­ki­yor. O oluş­ma­dık­ça sü­rek­li bu en­fek­si­yon dal­ga­sı devam edecek'
Yerli aşıda son durum
Yerli aşı ça­lış­ma­la­rıy­la il­gi­li de ko­nu­şan Bakan Koca, '29 mer­kez­de Faz-3 ça­lış­ma­mız devam edi­yor. Ekim ayın­dan sonra biz rapel doz so­nu­cu­nu, üçün­cü doz so­nu­cu­nu Si­no­vac'la kı­yas­la­mış ola­ca­ğız. Ekim­den sonra kul­lan­ma im­ka­nı­mız ola­bi­lir' dedi.


Haber Merkezi