Çay Kanunu İçin Artık Top Tarım Ve Orman Bakanlığı'nda

Güncel Haberler 12.08.2021 10:30:33 0
Çay Kanunu İçin Artık Top Tarım Ve Orman Bakanlığı

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Rek­tö­rü Hü­se­yin Ka­ra­man, bir sü­re­dir üze­rin­de ça­lış­tık­la­rı Çay Ka­nu­nu tas­la­ğı­nı ha­zır­la­ya­rak Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na sun­duk­la­rı­nı söy­le­di.

Yıl­lar­dır çay müs­tah­sil­le­ri­nin dil­len­dir­di­ği ‘Çay Ka­nu­nu' için Tarım ve Orman Ba­ka­nı Bekir Pak­de­mir­li'nin de ka­tı­lı­mıy­la geç­ti­ği­miz yıl Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı'na bütün çay pay­daş­la­rı­nın ka­tı­lı­mı ile bir top­lan­tı dü­zen­len­miş­ti. Dü­zen­le­nen top­lan­tı­da ise Çay Ka­nu­nu Tas­la­ğı'nın ha­zır­lan­ma­sı için RTEÜ'ye ko­or­di­nas­yon gö­re­vi ve­ril­di. Gö­re­vi alan RTEÜ ise işe ko­yu­la­rak yıl­lar­dır üze­rin­de ça­lış­tı­ğı çay hak­kın­da­ki ve­ri­ler­le bir­lik­te bir tas­lak ha­zır­lı­ğı içe­ri­si­ne girdi. Çı­ka­rıl­ma­sı plan­la­nan Çay Ka­nu­nu'nun tas­la­ğı­nı ha­zır­la­na­rak ta­mam­lan­dı.
Çay Ka­nu­nu tas­la­ğı ha­zır­la­nır­ken bütün pay­daş­lar ile fikir alış­ve­ri­şi ya­pıl­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren RTEÜ Rek­tö­rü Hü­se­yin Ka­ra­man "Çay ko­nu­sun­da bir­çok araş­tır­ma yap­tık ve ya­pı­yo­ruz. Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı'nda Tarım Ba­ka­nı­mı­zın ol­du­ğu bir top­lan­tı ol­muş­tu. Çayla il­gi­li ko­nu­lar gün­de­me ge­le­rek çay ka­nu­nu ko­nu­şul­muş­tu. Ortak gö­rüş­le üni­ver­si­te­nin reh­ber­li­ğin­de ve ko­or­di­nas­yo­nun­da ya­pıl­ma­sı nok­ta­sın­da karar alın­dı. Biz RTEÜ ola­rak hemen orada gö­re­vi­mi­zi aldık ve il­gi­li ar­ka­daş­la­rı­mı­za ver­dik. Ar­ka­daş­la­rı­mız ilde çayla il­gi­li olan ÇAY­KUR, Ti­ca­ret Bor­sa­sı, Ti­ca­ret Oda­la­rı, Zi­ra­at Oda­la­rı gibi kim varsa, sa­de­ce ili­miz değil Trab­zon'da, Art­vin'de de il­gi­li in­san­lar­la gö­rü­şe­rek ger­çek­ten yoğun bir ça­lış­ma yap­tı­lar" dedi.
'Dün­ya­da çay adına ne ya­pıl­mış diye bak­tık'
Tas­lak ha­zır­la­ma sü­re­cin­de zaman zaman tep­ki­ler al­dık­la­rı­nı fakat ken­di­le­ri­nin çok de­tay­lı bir araş­tır­ma içe­ri­sin­de ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Ka­ra­man "Bu uza­dı­ğın­da zaman zaman bize baskı da geldi ama biz orada şunu yap­tık; geç­miş­ten bu­gü­ne kadar ya­pı­lan tüm ça­lış­ma­la­rı ar­ka­daş­la­rı­mız in­ce­le­di­ler. Ne ya­pıl­mış, dünya da ne ya­pıl­mış diye bu ko­nu­da ki yasal dü­zen­le­me­le­re bak­tı­lar. Geniş yel­pa­ze­de bir görüş al­dı­lar ve ne­ti­ce­de kanun tas­la­ğı­nı oluş­tur­du­lar" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
'Bun­dan son­ra­ki süreç Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'nın ko­or­di­nas­yo­nun­da'
Üni­ver­si­te ola­rak üzer­le­ri­ne düşen gö­re­vi en iyi şe­kil­de yap­mak için özen gös­ter­dik­le­ri­ni ve tas­la­ğı Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na sun­duk­la­rı­nı dile ge­ti­ren Rek­tör Ka­ra­man 'Biz tas­la­ğı­mı­zı Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na tes­lim ettik. Bun­dan son­ra­ki süreç il­gi­li ba­kan­lı­ğın ko­or­di­nas­yo­nun­da gi­decek.
De­tay­la­rı­na gir­mem belki doğru olmaz ama şunu söy­le­ye­yim; Kaçak çay ko­nu­su, fiyat ko­nu­su, çayın ka­li­te­sin­de­ki iş­lem­ler dahil olmak üzere bütün so­run­lar ele alın­dı. Hepsi dü­şü­nü­le­rek ha­zır­la­nan bir tas­lak oldu. Çay üre­ti­ci­le­ri­miz de bun­dan emin ol­sun­lar. Hepsi en ince ay­rın­tı­sı­na kadar dü­şü­nül­dü" şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °