VEFATININ 38. YILDÖNÜMÜ ANISINA YARINI GÖREN ADAM: EKREM ORHON

Yazarlarımız 12.08.2021 10:33:44 0
VEFATININ 38. YILDÖNÜMÜ ANISINA YARINI GÖREN ADAM: EKREM ORHON

Henüz on ya­şın­day­dım. Şehre alış­ve­riş yap­ma­ya giden babam beni de ya­nın­da ge­tir­miş­ti. Şehri do­la­şır­ken 50. Yıl Bak­ka­lı'nın önün­de is­kem­le­ye otur­muş ga­ze­te oku­yan bir adam gö­zü­me ta­kıl­mış­tı.
Şe­hir­de her­kes bir yana ko­şuş­tu­rur­ken on­da­ki vakur duruş beni çok et­ki­le­miş­ti. Ba­ba­ma "kim bu amca" dedim. Babam "Ekrem Baba" de­miş­ti. Ne zaman Ekrem Orhon bahsi geçse ide­al­le­ri hiz­met­le­ri an­la­tıl­sa gö­züm­de o 50. Yıl Bak­ka­lı önün­de ga­ze­te oku­yan hali gelir. Daha son­ra­ki za­man­lar­da Rize şehir mer­ke­zin­de ya­pı­lan tö­ren­ler­de ko­şuş­tu­rur­ken bir­kaç kez daha ken­di­si­ni görme şan­sım oldu.
Azmi Kan­de­mir Ağa­be­yin ha­zır­la­dı­ğı Ekrem Orhon ki­ta­bı­nı sa­yı­sız kere oku­dum. Her oku­yuş­ta yeni bir Ekrem Orhon keş­fet­tim.
BENİ EN ÇOK HA­YIR­SE­VER YANI ETKİLEDİ
Ya­rı­nı gören adam, Büyük dü­şü­nen adam, De­ni­zi kara ka­ra­yı para yapan adam gibi sa­yı­sız sı­fat­la­rı­nı tek tek in­ce­le­dim. Beni bütün bun­la­rın ya­nın­da en çok ha­yır­se­ver yönü et­ki­le­di. Ta­pu­da kaydı ol­ma­ya, zen­gin ol­ma­yan Ekrem Orhon ma­aşı­nı al­dı­ğın­da beş­lik bank­not­la­ra böler ve ço­cuk­la­ra da­ğı­tır­dı. Var­dan ver­mek ko­lay­dı, yoğu pay­laş­mak yürek işi­dir. Ya­rı­nı gören adam­dı o. Gü­nü­müz­den yarım asır önce "Rize'de de­niz­de ha­va­ala­nı ya­pa­ca­ğım" de­miş­ti.
ONUN YARIM ASIR ÖNCE DÜ­ŞÜN­DÜ­ĞÜ DENİZ ÜZERİNDE HA­VA­ALA­NI
Gü­nü­müz­de Rize'de deniz dol­du­ru­la­rak ya­pı­lan ha­va­ala­nı bit­mek üzere, Rize İspir Er­zu­rum Yolu için büyük caba sarf etti. Orayı tü­nel­le geç­me­yi plan­la­dı. Ovit Tü­ne­li yakın za­man­da açıl­dı. Ya­şa­dı­ğı ko­şul­lar­da bun­la­rı plan­la­mak için "büyük düşün"mek ge­re­ki­yor­du. O da bunu yaptı. Ha­ya­tı ib­ret­lik olay­lar­la do­lu­dur. Çocuk yaşta İkiz­de­re'de atı­nın üze­rin­de yükü, kendi yaya yü­rü­yen ve atı­nın kuy­ru­ğu­nu tutan bir va­tan­daş­la kar­şı­la­şı­yor. Halk fa­kir­lik için­de­dir. Ken­di­si­ne "Amca neden atın kuy­ru­ğu­nu tu­tu­yor­sun?" At sa­hi­bi ara ver­me­den hemen ce­vap­lı­yor. "At benim her şe­yim­dir. Ya o yu­var­la­nır­sa ben ne ya­pa­rım? Şayet o yu­var­la­nır­sa ben de onun­la bir­lik­te yu­var­la­na­yım diye tu­tu­yo­rum." Orada büyük bir acıma hissi için­de dü­şü­nü­yor ve şu ka­ra­rı ve­ri­yor. "Ben yol mü­hen­di­si ola­ca­ğım ve bu in­san­la­ra hiz­met için yol ya­pa­ca­ğım".
RİZE'NİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN ADA­MIN TA­PU­DA KA­YIT­LI HİÇ BİR MALI YOKTU
Re­na­ult 12 TS model bir ara­ba­sı vardı. Ar­ka­da­şı Yıl­maz Ka­tır­cı'ya, "Benim param yok, ben öl­dü­ğüm­de ara­ba­mı satar, beni def­ne­der­si­niz" de­miş­ti. Bütün Ri­ze­li­le­rin Baba Reis de­di­ği, Rize ili­nin ka­de­ri­ni de­ğiş­ti­ren adam Ekrem Orhon'un ta­pu­da ka­yıt­lı hiç­bir malı yoktu. Her şe­yi­ni Rize'ye ada­mış, Rize'yi, Tür­ki­ye'nin her kö­şe­si­ne du­yur­muş, Ekrem Orhon Ri­ze-Ri­ze Ekrem Orhon olmuş, şehri ayağa kal­dır­mış­tı. Göçü ön­le­di. Ri­ze­li­le­ri mal mülk sa­hi­bi iş sa­hi­bi yaptı. 12 Eylül ha­re­ka­tı so­nun­da, tak­dir­le­ri­ni ka­zan­mış ol­du­ğu yet­ki­li­ler­ce tek­rar be­le­di­ye baş­kan­lı­ğı­na ge­ti­ril­miş ve daha önce bı­rak­tı­ğı hiz­met­le­ri­nin ta­mam­lan­ma­sı için büyük ça­ba­la­rı­nı sür­dür­müş­tür.
HİZMET YO­LUN­DA HA­YA­TI­NI KAY­BETTİ
Özel­lik­le, ağır­lı­ğı­nı Rize-İspir Yolu ile Rize li­ma­nı­na ver­miş­ti. Ken­di­si­ni her Ri­ze­li hemen her gün li­man­da, Rize-İspir Yolu'nda, aya­ğın­da çiz­me­si ile bir işçi gibi ça­lı­şır­ken gö­rür­dü. Yine bu yol için, ra­hat­sız ol­ma­sı­na rağ­men bir top­lan­tı­ya ka­tıl­mak üzere Er­zu­rum'a git­miş ra­hat­sız­la­na­rak ak­lın­da hep Rize için yap­ma­yı dü­şün­dü­ğü işler bu­lu­nur­ken 9 Ağus­tos 1983 ta­ri­hin­de ve ar­ka­sın­da gözü yaşlı.
Ri­ze­li­yi bı­ra­ka­rak ebedi aleme göç et­miş­tir.
EKREM ORHON'A AR­MA­ĞAN KİTAP VE RİZE BELEDİYESİ'NDEN VEFA
Rize ta­ri­hi­ni ve Rize'ye değer katan isim­le­rin bi­yog­ra­fi­le­ri­ni araş­tı­rır­ken en çok et­ki­len­di­ğim isim­le­rin ba­şın­da gelen Ekrem Orhon için kızı Canım Ablam Ablam Çay­han Orhon Der­vi­şoğ­lu ile bir­lik­te "Ekrem Orhon'a Ar­ma­ğan Kitap ha­zır­la­ma­nın mut­lu­lu­ğu­nu her daim ta­şı­ya­ca­ğım. Ki­ta­bın temel is­ke­le­ti­ni Baba Reis Ekrem Orhon'un Kızı Çay­han Orhon Der­vi­şoğ­lu'nun on yıl bo­yun­ca der­le­di­ği ses ka­yıt­la­rı­nın çö­zü­mü ve Azmi Kan­de­mir bü­yü­ğü­mü­zün 1984 yı­lın­da ya­yım­la­dı­ğı Ekrem Orhon Ki­ta­bı oluş­tur­du. Hasan Tun­cer Türüt'ten bilgi belge des­te­ği­ni ya­nın­da sü­rek­li fikir alış­ve­ri­şi için­de olduk.
Recep Ko­yun­cu belge des­te­ği verdi ve bizim için söy­le­şi­ler yaptı. Ki­ta­bın ha­zır­lan­ma­sın­da Ha­ti­ce Çelik bu ça­lış­ma­nın bir vefa ça­lış­ma­sı ol­du­ğu bi­lin­ciy­le ha­re­ket etti.
Be­le­di­ye'nin gün­de­lik ça­lış­ma­la­rı ya­nın­da kül­tü­rel ça­lış­ma­la­rı­na da büyük önem veren Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin ki­ta­bın ya­yın­la­ma­sı­nı üst­len­di­ler. Emeği geçen her­ke­se te­şek­kür ede­rim.
9 Eylül 2021 Pa­zar­te­si Günü Saat 11.00'de Mer­hum Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ekrem Orhon ve­fa­tı­nın 38. Yılı anı­sı­na Rize Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­da Rize Ka­le­si'nde me­za­rı ba­şın­da anma tö­re­ni dü­zen­le­necek. Bu ve­si­ley­le ken­di­si­ni bir kez daha rah­met­le şük­ran­la anı­yo­rum.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °