TÜDKİYEB KÜÇÜKBAŞ ET TÜKETİMİNDE HEDEF BÜYÜTTÜ, KÜÇÜKBAŞ ET TÜKETİMİNDE HEDEF 300 BİN TON

Güncel Haberler 12.08.2021 10:36:51 0
TÜDKİYEB KÜÇÜKBAŞ ET TÜKETİMİNDE HEDEF BÜYÜTTÜ, KÜÇÜKBAŞ ET TÜKETİMİNDE HEDEF 300 BİN TON

Tür­ki­ye Da­mız­lık Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği (TÜDKİYEB) Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, ül­ke­miz­de üre­ti­len 1 mil­yon 200 bin ton kır­mı­zı ette, yüzde 22'lik orana sahip olan kü­çük­baş hay­van etini yüzde 25'in üze­ri­ne, 264 bin ton olan tü­ke­tim mik­ta­rı­nı da 300 bin tona çı­kar­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni be­lirt­ti.

Hatay Da­mız­lık Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Bir­li­ği'nin Ola­ğan Genel Ku­ru­lu­na ka­tı­lan TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, bu­ra­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da kü­çük­baş hay­van eti tü­ke­ti­mi­nin ar­tı­rıl­ma­sı­nı he­def­le­dik­le­ri­ni söy­le­di. Kü­çük­baş hay­van eti tü­ke­ti­mi­nin arzu edi­len se­vi­ye­de ol­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Çelik, "1 mil­yon 200 bin ton olan kır­mı­zı et üre­ti­min­de kü­çük­ba­şın payı yüzde 22 oran­la sa­de­ce 264 bin ton­dur.
Bu oranı yüzde 25'e çı­ka­ra­rak tü­ke­tim mik­ta­rı­nı da 300 bin tona yük­selt­me­li­yiz" dedi. Genel Baş­kan Çelik, "Kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi­miz hızla ar­tı­yor. 2012'de 941 bin ton, 2014'te 1 mil­yon 9 bin ton olan kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi, 2019'da 1 mil­yon 208 bin tona çıktı. Tü­ke­tim, 7 yılda 267 bin ton arttı.
Ül­ke­miz­de gelir se­vi­ye­si art­tık­ça kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi de ar­ta­cak. Kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi 2030'a kadar yüzde 70'den fazla ar­ta­cak. Ola­ğa­nüs­tü bir şe­kil­de artan tü­ke­ti­mi kar­şı­la­mak zo­run­da­yız. Aksi tak­dir­de döviz öde­ye­rek it­ha­lat yap­mak zo­run­da ka­lı­rız. İtha­lat­tan kur­tul­ma­nın yolu da kü­çük­baş hay­van­cı­lık­tan ge­çi­yor. Ül­ke­miz­de kü­çük­baş hay­van sa­yı­sı hızla ar­tı­rı­la­bi­lir.
Ni­te­kim 2020 yı­lın­da kü­çük­baş hay­van sa­yı­sı 54 mil­yo­nu aştı. Kü­çük­baş hay­van sa­yı­sı­nın nüfus ba­şı­na bir tane dü­şecek şe­kil­de 90 mil­yo­na ulaş­ma­sı ha­lin­de, et ve­ri­min­de hiç de­ği­şik­lik ol­ma­sa bile kü­çük­baş hay­van eti üre­ti­mi yüzde 84 ar­ta­cak" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Baş­kan Çelik, Hatay'da nüfus ba­şı­na düşen kü­çük­baş hay­van sa­yı­sı­nın da az­lı­ğı­na dik­kat çe­ke­rek, "1 mil­yon 660 bin nü­fu­su olan Hatay'da 473 bin kü­çük­baş hay­van bu­lun­mak­ta­dır. Nüfus ba­şı­na de­ğer­len­dir­di­ği­miz­de 3 buçuk ki­şi­ye bir hay­van düş­mek­te. Hatay'da bu sa­yı­yı ar­tır­ma­lı­yız. Hatay'ın nü­fu­su dik­ka­te alın­dı­ğın­da kü­çük­baş hay­van sa­yı­sı 1 buçuk mil­yo­nun üze­rin­de ol­ma­lı­dır" diye ko­nuş­tu.
ÜSTÜN VE­RiMLİ IRK­LAR KUL­LA­NIL­MA­LI
Hay­van­la­rın et ve­rim­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı için de üstün ve­rim­li ırk­lar kul­la­nı­la­rak ıslah ça­lış­ma­la­rı ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade eden Çelik, "Bu ko­nu­da, yerli ırk­la­rı­mız­dan ba­zı­la­rı ya­ban­cı kül­tür ırk­la­rı ile me­lez­le­ne­rek verim ka­pa­si­te­le­ri yük­sel­til­mek­te­dir. Bu bağ­lam­da Mer­kez Bir­li­ği­miz ve Bir­lik­le­ri­mi­zin uy­gu­la­dı­ğı Soy kü­tü­ğü ve Ön soy kü­tü­ğü pro­je­si, Halk Elin­de Hay­van Is­la­hı Ül­ke­sel Pro­je­si, Sürü Yö­ne­ti­mi Ele­ma­nı Benim Pro­je­si, Model Koç Teke Test İstas­yo­nu Pro­je­si gibi pro­je­le­ri­miz­le de kü­çük­baş hay­van­cı­lı­ğı­mız­da ve­rim­li­li­ğin ar­tı­rıl­ma­sı amaç­lan­mak­ta­dır" dedi.


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °