İnşaat sektörü ikinci yarıya yavaş başladı

Güncel Haberler 17.08.2021 09:23:24 0
İnşaat sektörü ikinci yarıya yavaş başladı

Tür­ki­ye Hazır Beton Bir­li­ği (THBB), her ay me­rak­la bek­le­nen in­şa­at ve bu­nun­la bağ­lan­tı­lı ima­lat ve hiz­met sek­tör­le­rin­de­ki mev­cut durum ile bek­le­nen ge­liş­me­le­ri or­ta­ya koyan "Hazır Beton En­dek­si" 2021 Tem­muz Ayı Ra­po­ru'nu açık­la­dı. Geçen ay ge­ri­le­yen Güven En­dek­si'nden sonra bu ay bek­len­ti­nin de aşağı yönlü ha­re­ke­ti, pan­de­mi ko­şul­la­rın­da­ki iyi­leş­me ve eko­no­mik nor­mal­leş­me­ye rağ­men in­şa­at­ta uzun dö­nem­li to­par­lan­ma için henüz ko­şul­la­rın ger­çek­leş­me­di­ği­ni gös­te­ri­yor.

Tür­ki­ye Hazır Beton Bir­li­ği (THBB) her ay açık­la­dı­ğı Hazır Beton En­dek­si ile Tür­ki­ye'de in­şa­at sek­tö­rü ve bağ­lan­tı­lı ima­lat ve hiz­met sek­tör­le­rin­de­ki mev­cut du­ru­mu ve bek­le­nen ge­liş­me­le­ri or­ta­ya koy­mak­ta­dır. İnşaat sek­tö­rü­nün en temel gir­di­le­rin­den biri olan ve aynı za­man­da üre­ti­min­den sonra kısa bir süre için­de stok­lan­ma­dan in­şa­at­lar­da kul­la­nı­lan hazır be­ton­la il­gi­li bu En­deks, in­şa­at sek­tö­rü­nün bü­yü­me hı­zı­nı or­ta­ya koyan en önem­li gös­ter­ge­ler­den bi­ri­dir.
THBB, her ay me­rak­la bek­le­nen Hazır Beton En­dek­si'nin 2021 Tem­muz Ayı Ra­po­ru'nu açık­la­dı. Ra­po­ra göre, ha­zi­ran ayın­da fa­ali­yet­te gö­rü­len yük­sel­me tem­muz­da devam ede­me­miş gö­rün­mek­te­dir. Bek­len­ti En­dek­si de ne­ga­tif ta­ra­fa geç­miş­tir. Güven En­dek­si iki aydır yılın en düşük se­vi­ye­sin­de devam et­mek­te­dir. Geçen ay ge­ri­le­yen Güven En­dek­si'nden sonra bu ay bek­len­ti­nin de aşağı yönlü ha­re­ke­ti, pan­de­mi ko­şul­la­rın­da­ki iyi­leş­me ve eko­no­mik nor­mal­leş­me­ye rağ­men in­şa­at­ta uzun dö­nem­li to­par­lan­ma için henüz ko­şul­la­rın ger­çek­leş­me­di­ği­ne işa­ret et­mek­te­dir.
Hazır Beton En­dek­si Tem­muz Ayı Ra­po­ru ve­ri­le­ri­ne göre tem­muz ayın­da bütün en­deks­ler, pan­de­mi son­ra­sın­da Tür­ki­ye eko­no­mi­sin­de to­par­lan­ma­nın et­ki­le­ri­nin gö­rül­dü­ğü geçen yılın tem­muz ayına kı­yas­la düşük gö­rün­mek­te­dir. Geçen yıl düşük faiz, düşük mali­yet­ler ve ko­nu­ta olan ta­lep­te­ki can­lı­lık ile be­ra­ber yol alan in­şa­at sek­tö­rü, bu yıl ter­si­ne dönen ko­şul­la­rın et­ki­si al­tın­da kal­ma­ya devam et­mek­te­dir. Ra­po­run so­nuç­la­rı­nı de­ğer­len­di­ren THBB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yavuz Işık, "Geçen yılın aynı ayıy­la kı­yas­lan­dı­ğın­da fa­ali­yet­le­ri­miz­de doğal ola­rak ne­ga­tif yönde büyük bir fark var­dır ancak sek­tö­re olan güven geçen yıla göre fazla de­ğiş­me­miş­tir. Aşı­la­ma ve nor­mal­leş­me adım­la­rı­na rağ­men güven ve bek­len­ti en­deks­le­ri­nin düşük sey­ret­me­si­nin üze­rin­de dü­şü­nül­me­li­dir." dedi.
"İnşaat sek­tö­rü, enf­las­yon ile mü­ca­de­le­de Tür­ki­ye'nin elde ede­ce­ği ba­şa­rı­ya odak­lan­mış­tır."
TÜİK ta­ra­fın­dan açık­la­nan mayıs ayı ve­ri­le­ri­ne de de­ği­nen Yavuz Işık, "Sek­tör­ler içe­ri­sin­de Ciro En­dek­si en az artan sek­tör in­şa­at gö­rün­mek­te­dir. Geçen yılın ilk altı ayın­da­ki sa­tı­şa kı­yas­la bu yıl konut sa­tış­la­rı %11,5 azal­mış gö­rün­mek­te­dir. İpo­tek­li sa­tış­lar­da­ki azal­ma %60'a çık­mak­ta­dır. İpo­tek­li ilk el satış ola­rak ba­kıl­dı­ğın­da da­ral­ma, geçen yıla göre %68'dir. Faiz dü­ze­yi­ne ol­duk­ça du­yar­lı ol­du­ğu­nu bil­di­ği­miz in­şa­at sek­tö­rü, enf­las­yon ile mü­ca­de­le­de Tür­ki­ye'nin elde ede­ce­ği ba­şa­rı­ya odak­lan­mış­tır. Bu­nun­la bir­lik­te son çey­rek­te baz et­ki­si ile ge­ri­le­me­si bek­le­nen enf­las­yon son­ra­sın­da fa­iz­de­ki gev­şe­me, in­şa­at sek­tö­rü­ne ha­re­ket­li­lik ka­ta­bi­lecek gibi gö­rün­mek­te­dir." dedi.
Hazır Beton En­dek­si hak­kın­da
Söz ko­nu­su en­deks­le­rin oluş­tu­rul­ma­sı­na esas teş­kil eden anket ile fir­ma­la­ra 8 soru so­ru­lu­yor. Her bir en­dek­sin de­ğe­ri 100'ün al­tın­da ya da üs­tün­de ol­ma­sı­na bağlı ola­rak yo­rum­la­nı­yor. 100'ün üze­rin­de ol­ma­sı du­ru­mun­da ön­ce­ki aya ait fa­ali­ye­tin ya da ge­lecek dö­ne­me iliş­kin bek­len­ti­nin olum­lu yönde ge­liş­ti­ği yo­ru­mu ya­pı­lı­yor. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de her ay hazır beton üre­ti­ci­le­ri ile ger­çek­leş­ti­ri­len ça­lış­ma­da 3 fark­lı en­deks tü­re­ti­li­yor. Hazır Beton Fa­ali­yet En­dek­si ile hazır beton fir­ma­la­rı­nın geç­miş bir aylık fa­ali­yet­le­ri­nin so­nuç­la­rı, Hazır Beton Güven En­dek­si ile hazır beton sek­tö­rün­de fa­ali­yet gös­te­ren te­şeb­büs­le­rin, eko­no­mi ve sek­tö­re yö­ne­lik duy­duk­la­rı güven se­vi­ye­si, Hazır Beton Bek­len­ti En­dek­si ile hazır beton fir­ma­la­rı­nın önü­müz­de­ki üç aylık dö­nem­de fa­ali­yet­le­ri­nin hangi se­vi­ye­de ola­ca­ğı­na iliş­kin bek­len­ti­ler hak­kın­da bilgi edi­ni­li­yor. Hazır Beton En­dek­si ile en­deks­le­rin tü­mü­nü içe­ren bi­le­şik en­deks elde edi­li­yor.


Ha­ber-Fo­to: Hakan Zen­gin


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °