Tarih: 19.08.2021 09:53

TÜRKİYE'NİN YEŞİL PLANA İHTİYACI VAR!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınlarıyla boğuşuyor. Akdeniz Havzası'nda küresel iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcaklık artışı ve kuraklık ormanlarımızı tehdit ediyor. Devletler ve devlet üstü kurumlar ardı ardına küresel ısınma ile mücadele için 'yeşil planlar' ve karbon emisyon hedefleri açıklarken, Türkiye imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması'nı bir an önce devreye almak zorunda. Karbon ayak izimizi düşürecek alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC'nin Türkiye CEO'su Kadir Örücü, küresel ısınmanın gerçek bir tehdit olduğunu belirterek, "Emisyon değerlerini düşürecek adımları şimdiden atmazsak insanlığı daha büyük felaketler bekliyor. Paris İklim Anlaşması küresel ölçekte uygulamaya konulmalı" diye konuştu.

Tür­ki­ye ta­ri­hi­nin en geniş çaplı orman yan­gın­la­rıy­la bo­ğu­şu­yor. Büyük öl­çü­de kont­rol al­tı­na alı­nan yan­gın­lar­da şuana kadar 8 va­tan­da­şı­mız ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. 160 bin hek­tar or­man­lık alan yandı. 59 yer­le­şim yeri bo­şal­tıl­dı. Kü­re­sel iklim de­ği­şik­li­ği de­ğer­le­ri 1,5 de­re­ce artış se­vi­ye­si­ne yak­la­şır­ken, Ak­de­niz Hav­za­sı'nda ger­çek­le­şen hava sı­cak­lı­ğı de­ği­şi­mi­nin 2 de­re­ce­ye ulaş­tı­ğı be­lir­ti­li­yor. Yağ­mur re­ji­mi­nin de­ğiş­me­si, yaz ay­la­rın­da ku­rak­lı­ğın art­ma­sı­na neden oldu. 40 de­re­ce­nin üze­ri­ne çıkan hava sı­cak­lık­la­rı, ku­rak­lık­la bir­le­şin­ce orman yan­gın­la­rı­nı ge­tir­di.
Dev­let­le­rin ve dev­let­ler üstü or­ga­ni­zas­yon­la­rın kü­re­sel ısın­ma­yı diz­gin­le­mek için hızla ak­si­yon al­dı­ğı­nı be­lir­ten BRC Tür­ki­ye CEO'su Kadir Örücü, "Av­ru­pa Bir­li­ği'nin du­yur­du­ğu kar­bon emis­yon he­def­le­ri, kü­re­sel ısın­ma et­ki­si­ni art­tır­dık­ça ‘sıfır emis­yon' he­de­fi­ne dö­nüş­tü. İngil­te­re ve Ja­pon­ya'nın sıfır emis­yon için du­yur­du­ğu ‘yeşil plan­la­rı' uy­gu­la­ma­ya ko­nul­du. Kar­bon sa­lı­mı ko­nu­sun­da kar­ne­si zayıf Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti ener­ji üre­ti­min­de
Ye­ni­le­ne­bi­lir kay­nak­la­rın kul­la­nı­mı ar­tı­ra­ca­ğı­nı du­yur­du. Rusya'da ter­mik sant­ral­le­rin ye­ri­ni ala­cak yeni ener­ji çö­züm­le­ri ko­nu­şu­lu­yor. Kü­re­sel iklim de­ği­şik­li­ği­nin neden ol­du­ğu fe­la­ket­le­rin art­ma­sı dev­let­le­ri bu ko­nu­da adım at­ma­ya zor­la­dı" diye ko­nuş­tu.

"PARİS İKLİM AN­LAŞ­MA­SI­NI UY­GU­LA­MA­YA KOY­MA­LI"
"Eli­miz­de­ki tüm ve­ri­ler kar­bon sa­lı­mı de­ğer­le­ri­ni dü­şür­me­di­ği­miz tak­dir­de daha büyük fe­la­ket­le­rin ka­pı­da ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor" diyen Kadir Örücü, "Paris İklim An­laş­ma­sı gibi kü­re­sel ısın­ma ile glo­bal öl­çek­te çözüm üret­me­ye iten an­laş­ma­lar daha çok ülke ta­ra­fın­dan im­za­lan­ma­lı ve uy­gu­lan­ma­lı. Ener­ji üre­ti­min­de ve ula­şım­da in­san­lı­ğı yeni çö­züm­ler ge­liş­tir­me­ye iten bu gibi söz­leş­me­ler iklim de­ği­şik­li­ği­ne karşı ha­re­ke­te geç­ti­ği­mi­zi gös­te­ri­yor. Ül­ke­mi­zin de im­za­cı­sı ol­du­ğu Paris İklim An­laş­ma­sı, bir an önce uy­gu­la­ma­ya ko­nul­ma­lı. Tür­ki­ye ye­ni­le­ne­bi­lir ener­ji kay­nak­la­rı açı­sın­dan zen­gin bir coğ­raf­ya­da bu­lu­nu­yor. Eli­miz­de­ki zen­gin­lik­le­ri de­ğer­len­di­re­rek, iklim de­ği­şik­li­ği­nin ge­ti­re­ce­ği fe­la­ket­ler­den ko­ru­na­bi­li­riz. Biz­ler bi­rey­ler ola­rak, ya­şa­dı­ğı­mız çev­re­yi ko­ru­mak adına kendi çö­züm­le­ri­mi­zi ge­liş­ti­re­bi­li­riz. Bu çö­züm­le­rin ba­şın­da ener­ji ta­sar­ru­fu ge­li­yor. Kişi ba­şı­na har­ca­nan ener­ji bi­ri­mi azal­tıl­dı­ğın­da, ener­ji üreti­min­de açığa çıkan kar­bon mik­ta­rı da dü­şü­yor. Araç­la­rı­mız­da dizel gibi kir­le­ti­ci ya­kıt­lar kul­lan­mak ye­ri­ne, daha çev­re­ci, emis­yon de­ğer­le­ri düşük LPG kul­lan­mak da önem­li bir adım. Bir­leş­miş Mil­let­ler ve­ri­le­ri­ne göre dün­ya­da­ki kar­bon sa­lı­mı­nın yüzde 30'una ula­şım­da kul­la­nı­lan ya­kıt­lar neden olu­yor" dedi.

2035 SIFIR EMİSYON HEDEFİ NASIL UY­GU­LA­NA­CAK?
Av­ru­pa Bir­li­ği'nin or­ta­ya koy­du­ğu 2035 ‘sıfır emis­yon' ve 2030 yılı kar­bon emis­yon de­ğer­le­ri­nin yüzde 55 azal­tıl­ma­sı he­def­le­ri hak­kın­da ko­nu­şan Örücü, "Av­ru­pa Bir­li­ği sıfır emis­yon için ge­rek­li dö­nü­şü­mü sağ­la­ya­bi­lecek alt­ya­pı­ya ve Ar-Ge geç­mi­şi­ne sahip. Ancak ge­liş­me­miş ül­ke­ler­de gi­de­rek artan ula­şım aracı ih­ti­ya­cı, so­fis­ti­ke çö­züm­le­ri geri plana iti­yor. Özel­lik­le bu ül­ke­ler­de elekt­rik­li araç­lar için ge­rek­li alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı, fi­yat­la­rı, ba­kı­mı ve lit­yum ba­tar­ya­lar gibi sür­dü­re­bi­lir­li­ği et­ki­le­yecek baş­lık­lar­da ge­rek­li adım­la­rın atı­la­ma­ya­cak ol­ma­sı al­ter­na­tif ya­kıt­la­rı akla ge­ti­ri­yor. LPG, CNG ve hib­rit tek­no­lo­ji­le­ri bu ko­nu­da ciddi bir al­ter­na­tif oluş­tu­ra­bi­lir. Bu ül­ke­le­rin ucuz ve temiz araç ih­ti­ya­cı­nı LPG'li araç­lar kar­şı­la­ya­bi­lir. Ne­re­dey­se 100 yıl­dır var olan LPG tek­no­lo­ji­si hali ha­zır­da tüm dün­ya­da kul­la­nı­lı­yor. Bu ne­den­le geniş da­ğı­tım ağına ve ucuz dö­nü­şüm ma­li­yet­le­ri­ne sahip.

Bir­leş­miş Mil­let­ler İklim De­ği­şik­li­ği Pa­ne­li'ne göre LPG'nin kü­re­sel ısın­ma po­tan­si­ye­li sıfır ola­rak be­lir­len­di. Ay­rı­ca LPG'nin hava kir­li­li­ği­ne sebep olan katı par­ça­cık­lar (PM) sa­lı­mı kö­mü­re na­za­ran 25 kez, di­zel­den 10 kez ve ben­zin­den yüzde 30 daha az" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
‘BRC OLA­RAK BİZ DE SIFIR EMİSYONU HE­DEFLİYORUZ'
BRC ola­rak he­def­le­ri­nin ‘net sıfır emis­yon' ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan BRC Tür­ki­ye CEO'su Kadir Örücü, "Geç­ti­ği­miz Ağus­tos ayın­da açık­la­dı­ğı­mız Çev­re­sel, Sos­yal ve Yö­ne­ti­şim (ESG) ra­po­ru­muz­da ‘net sıfır emis­yon' he­de­fi­mi­zi or­ta­ya koy­duk. Sür­dü­rü­le­bi­lir viz­yo­nu­mu­zun mer­ke­zin­de kar­bon ayak izini azalt­ma ta­ah­hü­dü­müz var. Ön­ce­lik­li ola­rak kısa va­de­de çev­re­ci ya­kıt­la­rın özen­di­ril­me­si­ni sağ­la­ya­cak tek­no­lo­ji­le­ri­mi­zi daha da ge­liş­ti­re­ce­ğiz. Uzun va­de­dey­se tüm gü­cü­müz­le net sıfır emis­yon he­de­fi­miz için ça­lı­şı­yo­ruz" dedi.


Ha­ber-Fo­to: Burak Kı­la­vu­zoğ­lu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —