Tarih: 19.08.2021 10:00

YANGINLARIN BÜYÜMESİNE SEBEP OLAN ÇAM KOZALAĞI NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Facebook Twitter Linked-in

Gün­dem­de yer alan ve haf­ta­lar­ca süren ve mil­let­çe he­pi­mi­zi üzün­tü­ye boğan yan­gın ha­ber­le­ri­nin ar­dın­dan va­tan­daş­lar ko­za­lak yan­gın­la­ra neden olur mu? Çam Ko­za­lak­la­rı yan­gın­la­rın şid­de­ti­ni art­tı­rır mı? Gibi yan­gı­nı bü­yü­ten en­di­şe­ler­den bi­ri­si ola­rak merak ettik.
Peki, ger­çek­ten ku­ru­muş veya yaş çam ko­za­lak­la­rı yan­gın çı­ka­rır mı? Ko­za­lak ve kozak yan­gı­na neden olur mu? Yan­gın­lar­da ko­za­lak et­ki­si nedir? Kı­sa­ca bil­gi­le­ri­ni­ze su­nu­yo­rum.
An­tal­ya'nın Ma­nav­gat il­çe­sin­de baş­la­yan ve ar­dın­dan komşu iller ve il­çe­le­rin­de mey­da­na gelen yan­gın­la­rın kısa sü­re­de yan­gın­la­rın tüm bölge il ve il­çe­le­rin­de­ki geniş alana ya­yıl­ma­sın­da çam ko­za­la­ğı pat­la­ma­la­rı­nın et­ki­li ol­du­ğu gör­sel ba­sın­da söy­len­di. Ya­zı­lı ba­sın­da da haber ko­nu­su oldu.
Yanan çam ko­za­lak­la­rı­nın pat­la­ma­sıy­la kı­vıl­cım­la­rın 250 metre uzağa fır­la­dı­ğı ve yan­gı­nın daha et­ki­li ol­du­ğu be­lir­til­di.
Yet­ki­li­ler; Yanan or­man­lık alan­la­ra kı­zıl­çam ye­ri­ne geniş yap­rak­lı yan­gı­na da­ya­nık­lı fi­dan­lar dik­tik. Dik­me­ye de devam edi­yo­ruz.
Çam ko­za­lak­la­rı yan­dı­ğın­da pat­la­ma­sıy­la bir­lik­te 250 metre öteye sav­ru­la­bi­li­yor. Bunda yan­gı­nın geniş bir alana ya­yı­yor. Hele ha­va­da çok kuv­vet­li poy­raz esin­ti­si varsa işi­miz zor­laş­tı­rı­yor de­di­ler.
Yan­gın­la­rın bü­yü­me­si­ne neden olan Çam Ko­za­lak­la­rı­nın insan sağ­lı­ğı­na fay­da­la­rı say­mak­la bit­mi­yor.
Çam ko­za­la­ğı ge­nel­lik­le süs eş­ya­la­rın­da kul­la­nı­lır. Çoğu kişi bil­mez­se de çam ko­za­la­ğı­nın insan sağ­lı­ğı­na ina­nıl­maz fay­da­la­rı var­dır. Üst so­lu­num yolu has­ta­lık­la­rı için bi­re­bir fayda sağ­lar. Ge­nel­lik­le yeşil ha­lin­de kul­la­nı­lan ko­za­lak­lar vi­ta­min ve mi­ne­ral ba­kı­mın­dan zen­gin­dir. Ko­za­lak­lar sa­de­ce kay­na­tı­la­rak değil öğü­tü­le­rek de tü­ke­ti­lir.
Ko­za­lak­lar yaz sonu ve son ba­ha­rın ba­şın­da top­la­nır. Yeşil halde top­la­nı­lan çam ko­za­lak­la­rı kay­na­tı­lır. Bir gün din­len­dik­ten sonra sü­zü­lüp içe­ri­si­ne bal ek­le­ne­rek tü­ke­til­di­ğin­de bo­ğaz­da­ki mik­rop­la­rı te­miz­ler. Et­ki­li bir bal­gam sö­kü­cü­dür. Ök­sür­me, bron­şit ve nefes dar­lı­ğı gibi has­ta­lık­lar sı­ra­sın­da tü­ke­til­di­ğin­de hızlı bir te­da­vi sü­re­ci sağ­lar.
Has­ta­lık­la­ra karşı ba­ğı­şık­lı­ğın di­ren­ci­ni ar­tı­rır.
Çam ko­za­lak­la­rı koz­me­tik­ler­den yıp­ran­mış saç­la­rın daha par­lak ve canlı dur­ma­sı için de kul­la­nı­lır. Kı­rı­şık­lı­ğı ve yaş­lan­ma­yı azal­tır.
Çam ko­za­la­ğı sa­kin­leş­ti­ri­ci­li­ği sa­ye­sin­de si­nir­le­ri ya­tış­tı­rır.
Çam ko­za­la­ğı sirke ile kay­na­tı­lıp gar­ga­ra ya­pıl­dı­ğın­da diş et­le­rin­de­ki en­fek­si­yon­lu hüc­re­le­ri yok eder. Diş kök­le­ri­nin güç­len­me­si­ni sağ­lar. Bir yemek ka­şı­ğı zey­tin­ya­ğı, bir tane öğü­tül­müş çam ko­za­la­ğı ve bir kaşık bal­mu­mu ka­rış­tı­rı­la­rak ya­ra­ya sü­rül­dü­ğün­de bu­ra­da de­for­me olmuş hüc­re­le­ri ye­ni­ler. Kay­nak: Bil­ge­ca­fe




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —