BU TOPRAKLARDAN BİR CİMİLLİ İBO GEÇTİ O ARTIK ÇOK SEVDİĞİ CİMİL'İN TOPRAKLARINDA

Güncel Haberler 20.08.2021 10:45:15 0
BU TOPRAKLARDAN BİR CİMİLLİ İBO GEÇTİ O ARTIK ÇOK SEVDİĞİ CİMİL

İbra­him Özer, yaşam tarzı, şar­kı­la­rı ve fık­ra­la­rıy­la Rize ili­nin en güzel renk­le­rin­den bi­riy­di. Doğup bü­yü­dü­ğü top­rak­la­rın özel­lik­le­ri­ni üze­rin­de bu­lun­du­rur sa­nat­çı adını (Ci­mil­li İbo) da o top­rak­lar al­mış­tı.
YERİNDE DU­RA­MA­YAN BİR İNSAN
Mü­zik­te ilk çı­kı­şı­nı top­lum­sal bir ko­nu­yu de­ğin­di­ği fı­rın­cı­nın ve ekmek üre­ten­le­rin sı­kın­tı­la­rı­nı an­lat­tı­ğı Fı­rın­cı isim­li ese­riy­le yap­mış olan Ci­mil­li İbo 1970 yı­lın­da Rize'nin İkiz­de­re il­çe­si Cimil Kö­yün­de dün­ya­ya geldi. Mü­zi­ğe il­gi­si çocuk yaş­lar­da baş­la­dı. Kö­yün­de çev­re­sin­de söy­le­di­ği tür­kü­ler­le dik­kat çekti. Ke­men­çe çal­mak, türkü söy­le­mek za­man­la onda tutku ha­li­ne geldi. İlk sahne de­ne­yim­le­ri Rize dü­ğün­le­rin­de oluş­tu. Yap­tı­ğı esp­ri­ler, fark­lı ki­şi­li­ği ve tarzı ile be­ğe­ni top­la­yan Ci­mil­li İbo, li­se­de okur­ken eği­ti­mi­ni ya­rı­da bı­ra­ka­rak müzik ça­lış­ma­la­rı­na yö­nel­di. Ba­ba­sı ilk baş­lar­da bu du­ru­ma karşı çıksa da o ka­ra­rı­nı mü­zik­ten yana ver­miş­ti. Okur­ken bile zaman zaman evden ka­ça­rak daha rahat müzik ça­lış­ma­sı ya­pa­ca­ğı İzmir'deki veya İstan­bul'daki ak­ra­ba­la­rı­mın ya­nı­na gi­der­di. Bir süre Rize Halk Eği­tim Mü­dür­lü­ğü bün­ye­sin­de Halk Oyun­la­rı ho­ca­lı­ğı bile yaptı. Çok sa­yı­da öğ­ren­ci­yi ye­tiş­tir­di.
FI­RIN­CI İLE TA­NIN­DI SİBELİM'LE ÇOK SEVİLDİ
Pro­fes­yo­nel sahne ha­ya­tı­na 1994 yı­lın­da ilk al­bü­mü olan Ci­mi­lin Dü­zü­ne - Ağla Yü­re­ğim Ağla al­bü­müy­le yaptı. Al­büm­de ol­duk­ça dik­kat çeken eser­le­rin ya­nın­da Fı­rın­cı isim­li eseri top­lum­sal bir ko­nu­ya par­mak bas­tı­ğın­dan olsa gerek çok be­ğe­nil­di. Artık müzik dün­ya­sın­da ken­di­ne has tarzı, fık­ra­la­rı ve eser­le­riy­le bir Ci­mil­li İbo vardı. Ta­nı­nı­yor ve se­vi­li­yor­du. Ama asıl çı­kı­şı 2002 yı­lın­da al­bü­mün­de ismi olan Si­be­lim isim­li ese­riy­le oldu. Ka­ra­de­niz ve Ka­ra­de­niz­li­le­rin dı­şın­da ülke ge­ne­lin­de ta­nı­nı­yor ve se­vi­li­yor­du. ‘İnadım İnat' adlı bir di­zi­de rol al­mış­tı.
MÜZİK YOL­CU­LU­ĞU YOL­CU­LUK CİMİL'DEN BAŞ­LA­DI
Ci­mil­li İbo'nun ya­yın­la­nan bir rö­por­ta­jın­da ken­di­si­ni şöyle an­la­tı­yor­du: 'İbra­him Özer, yıl­lar önce elin­de ke­men­çe­siy­le Cimil'den yola çıkar. Şar­kı­cı olmak için çık­tı­ğı bu yolu bir­kaç kez ar­şın­lar ama he­de­fi­ne ula­şa­maz. Çünkü henüz çocuk de­necek yaş­ta­dır. Ba­ba­sı oku­ma­sı­nı is­ti­yor, o ise ke­men­çe çalıp, türkü söy­le­mek. Bunun için İzmir'e ve İstan­bul'a bir kaç kere gelir. So­nun­da he­de­fi­ne ula­şır ve ‘Ci­mil­li İbo' doğar.
BEN RİZE'DEN RA­ZI­YIM

Ri­ze­li Der­nek­le­rin ve Va­kıf­la­rın kendi de­ğer­le­ri­ni üc­ret­siz yada cüzi üc­ret­ler­le et­kin­lik­le­ri­ne ge­ti­rip po­pü­ler müzik yapan isim­le­re yük­sek ücret ver­me­si ve diğer olum­suz­luk­la­ra kar­şın o mem­le­ke­ti­ni hep sevdi. "Benim ev sev­di­ğim tür­küm "Ben Rize'den ra­zı­yım" tür­kü­sü­dür" derdi. Issız kaldı vi­ra­ne dağ­la­run / Ben tu­lu­mı sa­zı­yım sa­zı­yım / İstan­bul senin olsun bir tanem /Ben Rize'mden ra­zı­yım ra­zı­yım. Söz­ler adeta ken­di­si­ni yü­re­ği­ni an­la­tı­yor­du. Ci­mil­li İbo Mus­ta­fa Ka­ra­li ve Şenay Be­ki­roğ­lu'nun Ri­zes­por Resmi Der­gi­si için ken­di­siy­le yap­tı­ğı söy­le­şi­de mem­le­ke­ti Rize'ye olan sev­gi­si­ni şöyle an­la­tı­yor­du: Ri­ze­li olmak gurur ve­ri­ci… Rize'mden çok gurur du­yu­yo­rum ve se­vi­yo­rum. O çay ko­ku­su­na ba­yı­lı­yo­rum. Mis gibi ko­ku­yor. O dağ­la­rı, yay­la­la­rı başka ne­re­de Ye­şi­li­ne, in­sa­nı­na kur­ban olu­rum ben. Rize'miz cen­net bizim. Ay­rı­ca in­sa­nı­mız çok ça­lış­kan ve her ko­nu­da ba­şa­rı­lı. Et­ra­fı­nı­za bir bak her yerde bir Ri­ze­li gö­rür­sü­nüz.

ÖLÜM­SÜZ ESER­LER BI­RAK­TI
Ci­mi­lin Dü­zü­ne - Ağla Yü­re­ğim Ağla (1994), Si­be­lim (2002), Has­re­tim He­pi­ni­ze (2003), Çayır Çayır Ya­na­yı (2005), Şa­ka­cı (2007), Oyna (2010), Ka­ka­ra Ki­ki­ri (2011), Sal­la­ma Çayı (2015), Horon (2018), Anlat Ka­ra­de­niz (2019), Kral Geri Döndü (2021)
Al­büm­le­ri Cinan Müzik, Mert Müzik Yapım, Taş­kın Müzik Pro­dük­si­yon ve Mavi Deniz Müzik eti­ke­tiy­le ya­yın­lan­dı.
Ci­mil­li İbo en son 2020 Eylül ayın­da "Kral Geri Döndü" ça­lış­ma­sı­nın klip çekti. 2020 yılı eylül ayın­da ko­ro­na vi­rü­se ya­ka­la­nan Ci­mil­li İbo, bir süre yoğun ba­kım­da kal­mış­tı. 2021 Ha­zi­ran ayın­da kar­de­şi İsmail Özer'den böb­rek nakli oldu. Ri­ze­li sa­nat­çı Ci­mil­li İbo (İbra­him Özer), İstan­bul'da te­da­vi gör­dü­ğü has­ta­ne­de 49 ya­şın­da ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. Evli ve 2 çocuk ba­ba­sı­dır.
Rah­met­le anı­yo­rum.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °