HÜKÜMET İSTERSE TALEPLERİMİZİ KARŞILAYABİLİR

HÜKÜMET İSTERSE TALEPLERİMİZİ KARŞILAYABİLİR

Hü­kü­me­tin memur ve memur emek­li­le­ri­ne 2022-2023 yıl­la­rı için ver­di­ği zam tek­li­fi Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ta­ra­fın­dan bütün yurt­ta eş za­man­lı ola­rak ya­pı­lan ey­lem­le pro­tes­to edil­di.

Tür­ki­ye Ka­mu-Sen Rize Şu­be­si üye­le­ri, Hü­kü­me­tin zam tek­li­fi­ne karşı tep­ki­le­ri­ni dile ge­tir­mek için Rize Cum­hu­ri­yet Mey­da­nın­da bir araya gel­di­ler.
Bu­ra­da Tür­ki­ye Ka­mu-Sen Rize Şu­be­si adına bir basın açık­la­ma­sı yapan şube baş­ka­nı Murat Kö­se­oğ­lu, ül­ke­miz­de ya­şa­nan doğal afet­le­re dik­kat çe­ke­rek, Kamu gö­rev­li­le­ri tüm bi­rim­le­riy­le yal­nız­ca ola­ğan dö­nem­ler­de değil özel­lik­le ola­ğa­nüs­tü dö­nem­ler­de Dev­le­ti­mi­zin gö­rü­nen yüzü, şef­kat eli ola­rak ha­ya­ti bir görev ye­ri­ne ge­tir­me­ye devam edi­yor, dedi.
Gö­re­vi­ni la­yı­kıy­la ye­ri­ne ge­ti­ren fe­da­kar ça­lı­şan­lar sa­ye­sin­de bugün ül­ke­mi­zin dört bir ya­nın­da hayat nor­ma­le dön­mek­te­dir diyen Kö­se­oğ­lu, Bu kap­sam­da de­ğer­len­dir­di­ği­miz­de ger­çek­ten de kamu ça­lı­şan­la­rı­mı­zın ifa et­tik­le­ri hiz­met­le­rin de­ğe­ri­nin ve öne­mi­nin pa­ra­sal bir kar­şı­lı­ğı bu­lun­mu­yor, di­ye­rek söz­le­ri­ne devam etti.
Baş­kan Kö­se­oğ­lu açık­la­ma­sı­nı şu şe­kil­de son­lan­dır­dı:
"Saygı değer basın men­sup­la­rı, kıy­met­li ar­ka­daş­lar,
Ne yazık ki son yıl­lar­da ül­ke­miz­de fe­la­ket­le­rin ardı ar­ka­sı ke­sil­me­mek­te, biri bi­ter­ken di­ğe­ri baş­la­mak­ta­dır.
Geç­ti­ği­miz yılın ba­şın­da ha­ya­tı­mı­za giren sal­gın; dep­rem­ler, orman yan­gın­la­rı, sel fe­la­ket­le­ri, ka­za­lar ne­de­niy­le adeta bir kabus ya­şa­mak­ta, sa­yı­sız va­tan­da­şı­mı­zı ve kamu gö­rev­li­mi­zi bu afet­le­re kur­ban ver­mek­te­yiz.
Bu ve­si­le ile başta geç­ti­ği­miz gün­ler­de ya­şa­dı­ğı­mız sel fe­la­ke­ti olmak üzere bütün sal­gın ve afet­ler­de ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­re Allah'tan rah­met, et­ki­le­nen­le­re geç­miş olsun di­lek­le­ri­mi­zi gön­de­ri­yor, bir an önce bütün fe­la­ket­le­rin son bul­ma­sı­nı Yüce Allah'tan niyaz edi­yo­ruz.
Kıy­met­li ar­ka­daş­lar,
Ül­ke­miz­de türlü olum­suz­luk­lar ya­şa­nır­ken Dev­le­ti­miz mad­di-ma­ne­vi bütün ya­ra­la­rı sar­mak için var gü­cüy­le mü­ca­de­le edi­yor.
UMKE'siyle, AFAD'ıyla, dal­gıç­la­rıy­la, it­fa­iye­siy­le, sağ­lık­çı­sıy­la, or­man­cı­sıy­la, eği­tim­ci­siy­le, elekt­rik, do­ğal­gaz, su, alt­ya­pı hiz­met­le­riy­le, pos­ta­cı­sı, za­bı­ta­sı ve gü­ven­lik gö­rev­li­siy­le hal­kı­mı­ zın im­da­dı­na ko­şu­yor.
Kamu gö­rev­li­le­ri­miz yal­nız­ca ola­ğan dö­nem­ler­de değil özel­lik­le ola­ğa­nüs­tü dö­nem­ler­de Dev­le­ti­mi­zin gö­rü­nen yüzü, şef­kat eli ola­rak ha­ya­ti bir görev yü­rü­tü­yor.
Bu kap­sam­da de­ğer­len­dir­di­ği­miz­de ger­çek­ten de kamu ça­lı­şan­la­rı­mı­zın ifa et­tik­le­ri hiz­met­le­rin de­ğe­ri­nin ve öne­mi­nin pa­ra­sal bir kar­şı­lı­ğı bu­lun­mu­yor.
Ya­şa­nan fe­la­ket­ler­de bir kere daha gör­dük ki, kamu hiz­me­ti kut­sal bir görev ve onu la­yı­kıy­la ye­ri­ne ge­ti­ren fe­da­kar ça­lı­şan­lar sa­ye­sin­de bugün ül­ke­mi­zin dört bir ya­nın­da hayat nor­mal sey­rin­de iler­le­ye­bi­li­yor.
Son dö­nem­de eko­no­mi­de­ki ge­liş­me­ler de he­pi­mi­zin ma­lu­mu…
Bil­has­sa 2012 yı­lın­dan beri gerek zo­run­lu har­ca­ma ka­lem­le­rin­de­ki ar­tış­lar ge­rek­se döviz, altın, konut gibi ka­lem­le­re gelen zam­lar, ma­aş­la­ra ya­pı­lan zam­la­rın kat be kat üze­rin­de sey­re­di­yor, ha­ya­tı­mı­zı olum­suz yönde et­ki­li­yor.
Kamu ça­lı­şan­la­rı­nın ma­aş­la­rı yıl için­de enf­las­yon kadar bile art­mı­yor;
Son­ra­dan ve­ri­len enf­las­yon farkı ise hiç­bir ya­ra­ya mer­hem ol­mu­yor.
Aynı iş­ve­ren top­lu­mun çe­şit­li ke­sim­le­ri­ni des­tek­ler­ken afet­le, sal­gın­la, fe­la­ket­le bo­ğu­şan me­mur­la­rı­mız bir de eko­no­mi­nin cen­de­re­si al­tın­da ezi­li­yor.
6. Dönem Toplu Söz­leş­me Gö­rüş­me­le­ri, işte böyle bir or­tam­da baş­la­dı.
Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ola­rak kamu gö­rev­li­le­ri­mi­zin ka­za­nım­la­rı­nı ar­tır­mak ve olum­suz gi­di­şa­ta son ve­re­bil­mek adına ortak ta­lep­le git­tik.
Bugün ge­li­nen nok­ta­da ül­ke­miz nü­fu­su­nun yak­la­şık 4'te 1'inin 2022 ve 2023 yıl­la­rın­da­ki eko­no­mik ge­le­ce­ği­nin be­lir­le­ne­ce­ği toplu söz­leş­me gö­rüş­me­le­rin­de iş­ve­ren ta­ra­fı da tek­li­fi­ni sundu.
Kamu İşve­ren He­ye­ti, memur ve memur emek­li­le­ri­ne 2022 için %5+6; 2023 yılı için ise %6+6 maaş ar­tı­şı ön­gö­rü­yor.
Bu tek­lif, bizim is­te­di­ği­mi­zin ya­rı­sı bile de­ğil­dir, do­la­yı­sıy­la kabul edil­me­si de müm­kün de­ğil­dir.
Ha­li­ha­zır­da yıl­lık resmi enf­las­yon %18,95 se­vi­ye­sin­de­dir. Muh­te­me­len 2021 yılı enf­las­yo­nu %20 do­la­yın­da ger­çek­le­şe­cek­tir.
Bütün ulus­la­ra­ra­sı ku­ru­luş­lar 2022 yı­lın­da Tür­ki­ye'de yıl­lık enf­las­yo­nun en iyim­ser tah­min­le %15 ola­ca­ğı­nı dü­şün­mek­te­dir.
Yani önü­müz­de­ki iki yıl­lık süre için­de enf­las­yon top­lam­da en az %35-40 do­la­yın­da ger­çek­le­şe­cek­tir.
Ya­pı­lan tek­lif ise bu ger­çek­le­ri kar­şı­la­mak­tan uzak­tır.
Bu­gü­ne kadar kamu gö­rev­li­le­ri­nin ya­şa­dı­ğı so­run­la­rın te­me­lin­de maaş ar­tış­la­rı­nın he­def­le­nen enf­las­yo­na göre be­lir­len­me­si gel­mek­te­dir.
Ha­yal­le­re göre zam verip ger­çek­le­ri gör­mez­den gel­me­nin be­de­li­ni kamu gö­rev­li­le­ri­miz öde­me­me­li­dir.
Bu ne­den­le Hü­kü­met, ive­di­lik­le tek­li­fi­ni ye­ni­le­mek zo­run­da­dır.
Ya­pı­la­cak tek­lif­te ger­çek­le­şen enf­las­yon, bü­yü­me, refah payı, har­ca­ma­lar ve geç­miş dö­nem­de ya­şa­nan ka­yıp­la­rın te­la­fi­si gibi et­ken­ler mut­la­ka de­ğer­len­di­ril­me­li­dir.
Sayın Bakan tek­li­fin­de söz­leş­me­li ça­lı­şan­la­rı­mı­zın so­run­la­rı­nın çö­zü­le­ce­ği­ni, 3600 ek gös­ter­ge ta­le­bi­mi­zin kabul edil­di­ği­ni ve refah payı ile il­gi­li bir ge­liş­me ya­şa­na­bi­le­ce­ği­ni ifade et­miş­tir.
Bun­lar son de­re­ce olum­lu ol­mak­la bir­lik­te, bu tek­lif­le­rin altı dol­du­rul­ma­lı, ra­kam­lar net­leş­ti­ril­me­li­dir.
Biz Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ola­rak, pa­zar­lık yap­ma­ya zaman ka­la­cak şe­kil­de bir an önce yeni ve kabul edi­le­bi­lir bir tek­li­fin gel­me­si için Hü­kü­me­te açık çağ­rı­da bu­lu­nu­yo­ruz.
Bu tek­lif­te toplu söz­leş­me­le­rin ba­şın­da Kamu İşve­ren ta­ra­fı­na sun­du­ğu­muz,
-Ger­çek enf­las­yon ra­kam­la­rı­nın dik­ka­te alın­dı­ğı kabul edi­le­bi­lir bir oran­sal artış;
-Geç­miş dö­nem­ler­de ya­şa­nan ka­yıp­la­rın te­la­fi­si için sey­ya­nen zam;
-Ülke eko­no­mi­sin­de­ki bü­yü­me­den kamu gö­rev­li­le­ri­ne de pay ve­ril­me­si;
-Reel gelir ar­tı­şı sağ­la­na­bil­me­si için ma­aş­la­ra refah payı ek­len­me­si;
-Ka­mu­da yal­nız­ca me­mur­la­ra ve­ril­me­yen Bay­ram İkra­mi­ye­si­nin, me­mur­la­ra da ve­ril­me­si;
-3600 ek gös­ter­ge uy­gu­la­ma­sı­nın tüm kamu ça­lı­şan­la­rı­nı kap­sa­ya­cak şe­kil­de dü­zen­len­me­si;
-Bü­tün gü­ven­ce­siz söz­leş­me­li per­so­ne­lin kad­ro­ya ge­çi­ril­me­si;
-Yar­dım­cı Hiz­met­li­le­rin Genel İdare Hiz­met­le­ri Sı­nı­fı­na alın­ma­sı;
Aile yar­dı­mı, çocuk pa­ra­sı, doğum ve ölüm yar­dı­mı gibi sos­yal yar­dım ka­lem­le­ri­nin ça­lı­şa­nın ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ya­cak şe­kil­de yük­sel­til­me­si gibi ko­nu­la­rın mut­lak su­ret­te yer al­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
Bütün bu un­sur­la­rın ya­nın­da hiz­met kol­la­rı­na iliş­kin ola­rak diğer hu­sus­la­rın da so­run­la­rı ka­lı­cı bir çö­zü­me ka­vuş­tu­ra­cak bi­çim­de ele alın­ma­sı zo­run­lu­dur.
Biz, hak­kı­mız ol­ma­yan hiç­bir ko­nu­yu ve meb­la­ğı ma­sa­ya ta­şı­mı­yo­ruz.
Hak­kı­mız­dan aşa­ğı­sı­na da rıza gös­te­recek de­ği­liz.
Yıl­lar­dan beri 'Hak­kı­nız öden­mez' di­ye­rek al­kış­la­nı­yo­ruz; şimdi ise hak­kı­mı­zın öden­me­si­ni is­ti­yo­ruz.
Biz artık sır­tı­mı­zın sı­vaz­lan­ma­sı­nı değil, cüz­da­nı­mı­za in­san­ca ya­şa­ma­ya ye­tecek kadar para ko­nul­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
Sayın Ba­ka­nın 'Me­mur­la­rı­mı­zı enf­las­yo­na ez­dir­me­ye­ce­ğiz' sö­zü­nün ger­çek­leş­me­si­ni;
Söz­leş­me­li per­so­ne­lin hak­la­rı­nın me­mur­lar­la eşit­le­ne­ce­ği, 3600 ek gös­ter­ge tek­li­fi­mi­zin kabul edil­di­ği, refah payı uy­gu­la­ma­sı­nın de­ğer­len­di­ri­le­ce­ği söz­le­ri­nin adı­nın kon­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz.
Tür­ki­ye Ka­mu-Sen ola­rak biz­ler, reel ka­yıp­la­rı­mı­zın kar­şı­lan­ma­sı­nı ve eko­no­mik bü­yü­me­den ve artan milli ge­lir­den bir ça­lı­şan ola­rak hak et­ti­ği­miz payı is­ti­yo­ruz.
Ta­lep­le­ri­miz, ma­kul­dür ve is­te­nir­se kar­şı­la­na­bi­lir.
Mü­ca­de­le­miz, başta kamu ça­lı­şan­la­rı olmak üzere tüm Türk Mil­le­ti­nin daha güzel bir Tür­ki­ye'de, ya­şa­na­bi­lir bir üc­ret­le, refah için­de ya­şa­ma­sı için­dir.
Ya­pı­la­cak re­vi­ze tek­lif, si­ya­si ira­de­nin bu yön­de­ki ni­ye­ti­ni or­ta­ya ko­ya­cak­tır.
25 mil­yon va­tan­da­şı­mız, Hü­kü­met­ten yüz­le­ri­ni gül­dü­recek, adil ve hak­ka­ni­yet­li bir tek­lif bek­le­mek­te­dir.
He­pi­ni­ze say­gı­lar su­nu­yo­rum."


Ha­ber-Fo­to: Cey­hun KA­LEN­DER