Sanayide Yeni Devrim Görüntü İşleme Teknolojisiyle Olacak

Güncel Haberler 23.08.2021 10:38:03 0
Sanayide Yeni Devrim Görüntü İşleme Teknolojisiyle Olacak

Kü­re­sel are­na­da 300'den fazla fab­ri­ka­nın di­ji­tal dö­nü­şü­mü­nü ger­çek­leş­ti­ren Doruk; IIoT, ma­ki­ne öğ­ren­me­si, ar­tı­rıl­mış ger­çek­lik ve yapay zeka tek­no­lo­ji­le­ri­ne ek ola­rak gö­rün­tü iş­le­me tek­no­lo­ji­siy­le de bu dö­nü­şü­mün ak­tör­le­ri ara­sın­da yer alı­yor. En basit al­go­rit­ma­lar­dan en kar­ma­şık ya­zı­lım­la­ra kadar fark­lı ma­te­ma­tik­sel ifa­de­ler üze­rin­den ça­lı­şan gö­rün­tü iş­le­me tek­no­lo­ji­siy­le sa­na­yi­ci­le­ri ge­le­ce­ğe ha­zır­la­yan Doruk'un Akıl­lı Üre­tim Yö­ne­tim Sis­te­mi Pro­Ma­na­ge, ge­liş­miş yeni nesil akıl­lı sis­te­mi sa­ye­sin­de bir in­sa­nın gör­sel ola­rak ya­pa­bi­le­ce­ği gö­rev­le­rin veya iş­lev­le­rin bil­gi­sa­yar or­ta­mın­da ya­pıl­ma­sı­nı sağ­lı­yor. Sa­vun­ma sa­na­yi­sin­den sağ­lı­ğa, oto­nom araç­lar­dan ro­bo­tik tek­no­lo­ji­si­ne kadar bir­çok sek­tö­re çözüm or­tak­lı­ğı yap­tık­la­rı­nı söy­le­yen Doruk Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi ve Pro­Ma­na­ge Cor­po­ra­ti­on Genel Mü­dü­rü Aylin Tülay Özden, akıl­lı üre­tim yö­ne­tim sis­te­mi Pro­Ma­na­ge'ın gö­rün­tü iş­le­me tek­no­lo­ji­siy­le sa­na­yi eko­sis­te­mi­ne makro değer kat­mak is­te­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı.

Yapay ze­ka­nın sa­ha­ya çı­kı­şın­dan bu yana sa­na­yi­de­ki üre­tim sü­reç­le­rin­de köklü bir kabuk de­ği­şi­mi ya­şa­nı­yor. Yapay zeka tek­no­lo­ji­le­ri; fab­ri­ka­da mak­si­mum verim elde etmek, üre­tim stan­dart­la­rı­nı ko­ru­mak, insan ve robot iş gü­cü­nü hib­rit ola­rak kul­lan­mak ve sü­reç­le­re hız kat­mak için el­ve­riş­li bir iklim ya­ra­tı­yor. Bu nok­ta­da gö­rün­tü iş­le­me tek­no­lo­ji­si, geniş öl­çek­te bir­çok sek­tö­rün temel kay­na­ğı­na dö­nü­şe­rek zorlu al­gı­la­ma or­tam­la­rın­da stan­dart çö­züm­le­re kı­yas­la ma­li­yet avan­ta­jı sağ­lı­yor. Gö­rün­tü iş­le­me tek­no­lo­ji­si­nin Pro­Ma­na­ge ürün­le­ri­nin bir­ço­ğun­da kul­la­nıl­dı­ğı­na dik­kat çeken Doruk Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi ve Pro­Ma­na­ge Cor­po­ra­ti­on Genel Mü­dü­rü Aylin Tülay Özden, üre­ti­ci­le­re re­ka­bet üs­tün­lü­ğü sağ­la­ma­nın yanı sıra sa­na­yi­yi ge­le­ce­ğe ha­zır­la­ma­da reh­ber­lik et­tik­le­ri­nin al­tı­nı çizdi.


Yapay ze­ka­nın sah­ne­ye çık­ma­sıy­la gör­sel veri dö­ne­mi baş­la­dı
Gör­sel ve­ri­nin gü­cü­nü yapay ze­ka­nın akıl­cı ve hızlı ya­pı­sı­na en­teg­re ede­rek gö­rün­tü al­gı­la­ma, an­lam­lan­dır­ma ala­nın­da fark ya­rat­tık­la­rı­nı ifade eden Aylin Tülay Özden; "Tüm dünya büyük bir tek­no­lo­jik me­ta­mor­foz ya­şar­ken en efek­tif ge­liş­me­ler yapay zeka kul­va­rın­da ken­di­ni gös­ter­di. Bu nok­ta­da gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma tek­no­lo­ji­si sa­na­yi­nin her ala­nın­da ba­şa­rı­sı­nı ka­nıt­la­dı. Bugün di­ji­tal gör­sel­ler­den veya video gö­rün­tü­le­ri üze­rin­den bir in­sa­nın karar verme me­ka­niz­ma­sı­na ben­zer şe­kil­de iş­lem­ler yapıp çıkan so­nu­ca göre karar veren gö­rün­tü al­gı­la­ma, an­lam­lan­dır­ma tek­no­lo­ji­si, yeni nesil tek­no­lo­ji­ler için mü­kem­mel bir veri ta­ba­nı sağ­lı­yor. Mo­dern çağın en güçlü ak­tö­rü­ne dö­nü­şen veri ko­nu­sun­da çok net çık­tı­lar sağ­la­yan gö­rün­tü­an­lam­lan­dır­ma tek­no­lo­ji­si, ope­ras­yon akı­şı­nın ve üre­tim so­nuç­la­rı­nın hem ni­te­lik­sel hem de ni­ce­lik­sel ola­rak anlık yö­ne­til­me­si­ne imkan su­nu­yor. Doruk ola­rak IoT, ma­ki­ne öğ­ren­me­si, ar­tı­rıl­mış ger­çek­lik ve yapay zeka tek­no­lo­ji­le­ri­nin yanı sıra gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma uy­gula­ma­la­rı ile zen­gin­le­şen Pro­Ma­na­ge sis­te­mi­miz ile sa­na­yi­ye di­ji­tal men­tor­luk ya­pı­yo­ruz. İşlet­me­le­rin dar bo­ğaz­la­rı­nı, zayıf yön­le­ri­ni, ge­li­şi­me açık nok­ta­la­rı­nı sü­rek­li ola­rak gös­te­ri­yor ve ge­li­şim­le­ri­ne katkı sağ­lı­yo­ruz" şek­lin­de ko­nuş­tu.
"Gö­rün­tü An­lam­lan­dır­ma" tek­no­lo­ji­si sa­na­yi­nin kal­kın­ma­sın­da be­lir­le­yi­ci rol oy­nu­yor
Şir­ket­le­rin re­ka­bet güç­le­ri­nin iyi­leş­ti­ril­me­si, ino­va­tif yet­kin­lik­le­ri­nin art­tı­rıl­ma­sı, üre­tim ve ih­ra­cat ka­pa­si­te­le­ri­nin bü­yü­tül­me­si he­de­fiy­le sü­rek­li ge­li­şi­mi hedef al­dık­la­rı­nı be­lir­ten Özden; "Ama­cı­mız; tek­no­lo­jik ge­liş­me­ler ve ulus­la­ra­ra­sı trend­ler ışı­ğın­da sis­tem­le­ri­mi­zi ge­liş­ti­re­rek sa­na­yi­ci­le­rin gün­cel ih­ti­yaç ve ta­lep­le­ri­ne cevap ve­re­bil­mek. Akıl­lı oto­nom sis­tem­le­rin te­me­lin­de yer alan gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma tek­no­lo­ji­le­rini fark­lı uy­gu­la­ma alan­la­rı­na en­teg­re ede­rek yük­sek katma değer sağ­la­ma­yı ön­ce­lik­len­di­ri­yo­ruz.
Ka­me­ra­lar et­ra­fın­da inşa edi­len gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma sis­tem­le­ri ile sa­na­yi­nin kal­kın­dı­rıl­ma­sı için ürün ta­nı­ma, kim­lik­len­dir­me, ka­li­te öl­çü­mü ve geri iz­le­me uy­gu­la­ma­la­rın­da ek­sik­siz so­nuç­lar elde ede­bi­li­yo­ruz. Ör­ne­ğin; mon­taj sı­ra­sın­da olası bir hata kar­şı­sın­da çok hızlı bir şe­kil­de ak­si­yon alı­na­rak yan­lış ya­pı­lan iş­lem­ler dü­zel­ti­le­bi­li­yor, ope­ras­yon­da­ki uy­gun­suz­lu­ğun far­ke­dil­me­den ileri aşa­ma­la­ra ile­til­me­si­ne engel olu­nu­yor.
Tek­no­lo­ji­mi­zin için­de ge­omet­rik dö­nüş­tür­me, renk dü­zelt­me iş­lem­le­ri, iki veya daha fazla gö­rün­tü­yü bir­leş­ti­re­rek sa­yı­sal ka­rış­tır­ma veya optik ka­rış­tır­ma, gö­rün­tü dü­zen­le­me, sabit ci­sim­le­ri tes­pit ede­rek iki bo­yut­lu nesne ta­nı­ma, me­sa­fe al­gı­la­ma gibi özel­lik­ler yer alı­yor.
Aynı za­man­da is­ta­tis­tik­sel bil­gi­ler çı­kar­ma, işlem ve filt­re se­çe­nek­le­ri, diğer ma­te­ma­tik­sel, mor­fo­lo­jik iş­lem­ler ve gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma gibi fark­lı yön­tem­ler kul­la­nı­yo­ruz" dedi.
Sos­yal me­sa­fe ölçüm ve uyarı sis­te­mi Pro­Ma­na­ge KiT'i de gö­rün­tü an­lam­lan­dır­ma tek­no­lo­ji­siy­le ge­liş­tir­dik­le­ri­ni söy­le­yen Özden, Pro­Ma­na­ge KiT ile pan­de­mi şart­la­rı­na uygun ola­rak ça­lı­şan­lar ara­sın­da­ki sos­yal me­sa­fe­yi kont­rol edi­le­bil­dik­le­ri­ni ve ki­şi­le­rin gü­ven­li ol­ma­yan yer­le­re gi­ri­şi­ni en­gel­le­ye­bil­dik­le­ri­ni söz­le­ri­ne ek­le­di.


Ha­ber-Fo­to: Büşra Çetin


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °