Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çay alımları ile ilgili açıklamalarda bulundu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çay alımları ile ilgili açıklamalarda bulundu

Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği Genel Baş­ka­nı Şemsi Bay­rak­tar, "Çay­kur ta­ra­fın­dan açık­la­nan taban fiyat ki­lo­da 3,87 lira iken, çay ha­sa­dı­nın devam et­ti­ği il­çe­ler­de özel sek­tö­rün alım fi­yat­la­rı ki­lo­da 2 buçuk li­ra­ya kadar ge­ri­le­miş­tir" dedi.

Bay­rak­tar, Çay­kur ta­ra­fın­dan açık­la­nan taban fiyat ki­lo­da 3,87 lira ol­ma­sı­na rağ­men, özel sek­tö­rün alım fi­yat­la­rı­nın bazı böl­ge­ler­de ki­lo­da 2 buçuk li­ra­ya kadar ge­ri­le­me­si­ne tepki gös­ter­di.
TZOB Genel Baş­ka­nı Bay­rak­tar, Tür­ki­ye'de çay ta­rı­mı­nın, çay ko­nu­sun­da ya­şa­nan son ge­liş­me­le­re de­ğin­di:
Bay­rak­tar şun­la­rı söy­le­di:
Top­lu­laş­tır­ma­nın henüz ya­pıl­ma­ma­sı ne­de­niy­le iş­let­me öl­çe­ği­nin küçük ol­ma­sı önem­li so­run­lar­dan bi­ri­dir. İşlet­me öl­çe­ği­nin bü­yü­tül­me­si için mut­la­ka top­lu­laş­tır­ma ya­pıl­ma­lı­dır. İşlet­me­le­rin küçük öl­çek­li ol­ma­sı ya­nın­da çay bah­çe­le­ri­nin gi­de­rek yaş­lan­ma­sı ve aşırı ya­ğış­lar ne­de­niy­le top­rak ya­pı­sı­nın bo­zul­ma­sı gibi so­run­la­ra da acil çözüm üre­til­me­si ge­rek­mek­te­dir.
DES­TEK MİKTARI AR­TI­RIL­MA­LI
Bu bağ­lam­da, yaş­lan­mış çay bah­çe­le­ri­nin ye­ni­len­me­si, genç­leş­ti­ril­me­si ve top­rak ya­pı­sı­nın iyi­leş­ti­ril­me­si aşa­ma­sın­da çay üre­ti­ci­le­ri­miz dev­let ta­ra­fın­dan daha fazla des­tek­len­me­li­dir. 2016 yı­lın­dan bu yana ki­lo­da 13 kuruş ola­rak öde­nen des­tek mik­ta­rı da ar­tı­rıl­ma­lı­dır."
Bay­rak­tar, Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­miz­de çay ha­sa­dı­nın mayıs ayın­da baş­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, böl­ge­nin ik­li­mi ve coğ­ra­fi ya­pı­sı ne­de­niy­le üre­ti­ci­le­ri­miz ol­duk­ça zor şart­lar al­tın­da çay ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği yap­mak­ta­dır" di­ye­rek şu açık­la­ma­la­rı yaptı:
"Üre­ti­ci­le­ri­mi­zin bin bir zor­luk­la üre­te­rek hasat et­ti­ği yaş çayın bek­le­til­me­den en kısa sü­re­de iş­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Bu ne­den­le yaş çay alım­la­rı­nın, ürün ka­li­te kay­bı­na uğ­ra­ma­dan ve üre­ti­ci­le­ri­miz mağ­dur edil­me­den ya­pıl­ma­sı üre­ti­ci­le­ri­mi­zin en büyük is­te­ği­dir. Çayın bölge ve ülke eko­no­mi­si üze­ri­ne kat­kı­la­rı dik­ka­te alın­dı­ğın­da yaş çay alım fi­ya­tı üre­ti­ci­le­ri­miz açı­sın­dan ha­ya­ti öneme sa­hip­tir.
Özel sek­tö­rü­müz çay alım fi­yat­la­rın­da üre­ti­ci­le­ri­mi­zin eme­ği­ni ve alın te­ri­ni dik­ka­te al­ma­lı­dır. Çay­kur ile özel sek­tör ara­sın­da­ki yaş çay alım fi­ya­tı­nın fark­lı­lı­ğı ve Çay­kur ko­ta­la­rı­nın ye­ter­siz­li­ğin­den kay­nak­la­nan so­run­lar üre­ti­ci­le­rin her sezon daha fazla mağ­du­ri­ye­ti­ne sebep ol­mak­ta­dır.
ALIM KAPASİTESİ DÜŞÜK
Yaş çayın hasat edil­dikten sonra bek­le­til­me sü­re­si­nin az ol­ma­sı ve Çay­kur'un alım ka­pa­si­te­si­nin sı­nır­lı ol­ma­sı gibi ne­den­ler­le üre­ti­ci­ler ürün­le­ri­nin önem­li bir kıs­mı­nı da özel sek­tö­re sat­mak­ta­dır.
Böl­ge­de yaş çay alım­la­rı­nın yüzde 53,3'ü Çay­kur, yüzde 46,7'si özel sek­tör ta­ra­fın­dan ya­pıl­mak­ta­dır.
Çay­kur'un ko­ta­la­rı­nın dı­şın­da kalan çay alım­la­rı­nı fır­sat ola­rak gören özel sek­tö­rü­müz açık­la­nan fi­ya­tın al­tın­da alım ya­pa­rak üre­ti­ci­le­ri mağ­dur et­mek­te­dir. Özel sek­tö­rün açık­la­nan fi­yat­lar doğ­rul­tu­sun­da alım yap­ma­sı için ge­rek­li ted­bir­ler alın­ma­lı­dır. Çay­kur ko­ta­la­rı ar­tı­rı­la­rak fiyat is­tik­ra­rı sağ­lan­ma­lı­dır.
Bu yıl Çay­kur ta­ra­fın­dan açık­la­nan taban fiyat ki­lo­da 3,87 lira iken, çay ha­sa­dı­nın devam et­ti­ği il­çe­ler­de özel sek­tö­rün alım fi­yat­la­rı ki­lo­da 2 buçuk li­ra­ya kadar ge­ri­le­miş­tir. Bu du­rum­da üre­ti­len çayın ya­rı­ya ya­kı­nı düşük fi­yat­tan pa­zar­lan­mak­ta­dır.
"ÖZEL SEK­TÖR FIR­SAT OLA­RAK GÖR­ME­MELİ"
Özel sek­tör, Çay­kur'un iş­le­me ka­pa­si­te­si ve alım mik­ta­rı­nın ye­ter­siz­li­ği­ni ve çift­çi­mi­zin bir an önce ürü­nü­nü hasat ede­rek borç­la­rı­nı ka­pat­ma is­te­ği­ni fır­sat ola­rak gör­me­me­li­dir.
Diğer ta­raf­tan özel sek­tör; üre­ti­ci­le­ri­mi­ze bazen tes­lim edi­len yaş çay kar­şı­lı­ğın­da, para ye­ri­ne yüzde 25 ila 50 ara­sın­da de­ği­şen oran­da kuru çay ver­me­yi tek­lif et­mek­te­dir. Böy­le­ce pa­zar­la­ma işini üre­ti­ci­ye yap­tır­mak­ta ve kuru çayı da pi­ya­sa satış fi­ya­tın­dan üre­ti­ci­ye sat­mak­ta­dır. Üre­ti­ci­le­ri­mi­zi za­ra­rı­na da olsa ürün tes­lim etmek zo­run­da bı­rak­mak­ta­dır.
Bugün böl­ge­de Çay­kur ol­ma­sa çay fi­yat­la­rı­nın daha da ge­ri­le­ye­ce­ği or­ta­da­dır. Çay üre­tim hav­za­sı ha­li­ne gelen böl­ge­nin is­tik­rar­lı bir şe­kil­de üre­ti­me devam ede­bil­me­si için özel sek­tö­rü­mü­zün de fiyat ko­nu­sun­da en az Çay­kur kadar gay­ret gös­ter­me­si ge­rek­mek­te­dir.
Coğ­ra­fi ko­nu­mu ne­de­niy­le çayın dı­şın­da ye­tiş­ti­ri­lecek ürün­le­ri çok fazla seçme şansı bu­lun­ma­yan üre­ti­ci­le­ri­miz mağ­dur edil­me­me­li­dir.
Özel sek­tö­rü­mü­zü yaş çay alım­la­rın­da üre­ti­ci­le­ri­mi­ze hak­la­rı­nı ver­me­de daha dik­kat­li ve ada­let­li ol­ma­ya davet edi­yo­ruz."
"ÇAY­KUR İYİLEŞTİRİLMELİ"
Bay­rak­tar üre­ti­ci­le­rin en önem­li gü­ven­ce­le­rin­den bi­ri­nin ÇAY­KUR ol­du­ğu­nu be­lirt­ti, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
"Çay­kur'un ya­pı­sal iyi­leş­tir­me­ler­le bir­lik­te alım ka­pa­si­te­si ve sek­tör­de­ki gücü ar­tı­rı­la­rak yeri ko­run­ma­lı­dır. Özel­lik­le özel sek­tör­de fi­yat­la­rın fazla ge­ri­le­di­ği dö­nem­ler­de ÇAY­KUR'un fab­ri­ka ki­ra­la­ma­sı sağ­lan­ma­lı ve özel sek­tö­rün düşük fi­yat­la­rı­na çift­çi mec­bur bı­ra­kıl­ma­ma­lı­dır.
Bu sezon Çay­kur'un bi­rin­ci sür­gün dö­ne­mi yaş çay alım ko­ta­sı de­ka­ra 600 kg ola­rak, ikin­ci sür­gün de ise 450 kg ola­rak be­lir­len­di. Üre­ti­ci­le­rin de­ğe­ri fi­yat­tan daha fazla ürün sa­ta­bil­me­le­ri için Çay­kur , ikin­ci sür­gün çay alım ko­ta­sı­nı de­kar­da 550 ki­log­ra­ma yük­selt­me­li­dir."
ÇAY KA­NU­NU BEK­LENTİSİ
Yıl­lar­dır çay alımı ve pa­zar­la­ma ko­nu­sun­da üre­ti­ci­le­rin kar­şı­laş­tı­ğı so­run­la­rın çö­zü­mü­nün Çay Ka­nu­nu'nun çı­ka­rıl­ma­sın­dan geç­mek­te ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Bay­rak­tar, "Çay Ka­nu­nu' tas­lak ça­lış­ma­la­rı Zi­ra­at Oda­la­rı­mı­zın da için­de ol­du­ğu tüm il­gi­li kurum ve ku­ru­luş­la­rın ça­lış­ma­la­rı ile ta­mam­la­na­rak Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­na ile­til­miş­tir" dedi ve üre­ti­ci­nin ka­nun­dan bek­len­ti­le­ri­ni açık­la­dı:
"-Çay ye­tiş­ti­ri­len alan­la­rın coğ­ra­fi du­ru­mu­nun dik­ka­te alın­ma­sı,
-Çay iş­let­me­le­ri­nin ya­pı­sı ve çift­çi­le­rin sos­yal şart­la­rı­nın göz ardı edil­me­me­si,
-Açık­la­nan taban fi­ya­tın al­tın­da ürün pa­zar­lan­ma­sı­nı azal­ta­rak üre­ti­ci­nin is­tis­ma­rı­nı ön­le­yen, eme­ği­ni ko­ru­yan Çay­kur'un daha fazla güç­len­di­ri­le­rek var­lı­ğı­nı ko­ru­ma­sı,
-Ge­rek­siz har­ca­ma­la­rın en­gel­le­ne­rek çay üre­ti­ci­si­ne ve kuru çay üre­ti­mi­ne odak­lan­ma­sı,
-Çay­kur'un çay kota mik­ta­rı ile iş­le­me ka­pa­si­te­si­nin ar­tı­rıl­ma­sı,
-Ka­çak çay gi­riş­le­ri­nin ön­len­me­si,
-ÇKS'ye ka­yıt­lı­lık ora­nı­nın ar­tı­rıl­ma­sı
-Çay bah­çe­le­ri­nin ye­ni­len­me­si, genç­leş­ti­ril­me­si ve des­tek­le­rin ar­tı­rı­la­rak devam et­ti­ril­me­si,
-Özel sek­tö­rün açık­la­nan fi­yat­lar­dan alım yap­ma­sı için ge­rek­li ted­bir­le­rin alın­ma­sı gibi ko­nu­lar ha­zır­lık­la­rı devam eden Çay Ka­nu­nu'ndan üre­ti­ci­le­rin ol­maz­sa olmaz ön­ce­lik­li bek­len­ti­le­ri­dir. Bu ko­nu­la­rın yasal bir da­ya­na­ğa kavuş­tu­rul­ma­sı çay sek­tö­rün­de sık gö­rü­len keyfî uy­gu­la­ma­la­ra engel ola­cak­tır.
Çay üre­ti­ci­si ka­nu­nun bir önce çı­ka­rıl­ma­sı­nı bek­le­mek­te­dir. Kanun tas­la­ğı­nın Mec­lis­ten bir an önce ge­çi­ril­me­si ve ya­yım­lan­ma­sı ko­nu­sun­da TZOB ola­rak Ba­kan­lı­ğı­mı­za her türlü des­te­ği ver­me­ye ha­zı­rız."
TA­LE­BE İTHA­LAT­LA CEVAP VER­ME­MEK GEREK
"Tür­ki­ye kişi ba­şı­na çay tü­ke­ti­min­de dün­ya­da bi­rin­ci sı­ra­da­dır" diyen Bay­rak­tar, Türk top­lu­mu­nun yerli üre­tim­den dem­le­nen çayı çok sev­di­ği­ni be­lirt­ti:
"Türk top­lu­mu­nun kolay kolay da yerli çay tir­ya­ki­li­ğin­den vaz­geç­me­si bek­len­me­me­li­dir. Bu ne­den­le, bazı tarım ürün­le­rin­de ol­du­ğu gibi çayda da it­ha­lat yo­luy­la ta­le­be cevap verme yak­la­şı­mı ül­ke­mi­ze çok pa­ha­lı­ya mal olur.
Ancak, çay üre­ti­ci­le­ri­mi­zin eme­ği­nin hakkı tam ola­rak ve­ri­lir­se Ka­ra­de­niz böl­ge­miz­de üre­tim devam eder. Şayet bu sağ­lan­maz­sa it­ha­lat yo­luy­la çay ih­ti­ya­cı­mı­zı kar­şı­la­mak sür­dü­rü­le­bi­lir bir yol ol­ma­ya­cak­tır."

Haber Merkezi