Tarih: 25.08.2021 16:17

"KURAKLIĞA DAYANIKLI YEM BİTKİSİ EKİMİ TEŞVİK EDİLMELİ"

Facebook Twitter Linked-in

TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI NİHAT ÇELİK:

"KURAKLIĞA DAYANIKLI YEM BİTKİSİ EKİMİ TEŞVİK EDİLMELİ"

Tür­ki­ye Da­mız­lık Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği (TÜDKİYEB) Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, ku­rak­lık ne­de­niy­le ya­şa­nan yem sı­kın­tı­sı­nın önüne ge­çil­me­si için ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı yem bit­ki­le­ri­nin eki­mi­nin teş­vik edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.

Çelik, "Su ih­ti­ya­cı ol­ma­yan ya da suya daha az ih­ti­yaç duyan ko­run­ga gibi yem bit­ki­le­ri­nin eki­mi­ne önem ver­me­li­yiz" dedi. Çelik, il­ler­de ku­ru­lan Mera Ko­mis­yon­la­rı'nda ye­tiş­ti­ri­ci­ler­den de bir tem­sil­ci­nin doğal üye ola­rak yer al­ma­sı­nı is­te­di.

TÜDKİYEB Ege Böl­ge­si İl Bir­lik Baş­kan­la­rı İsti­şa­re ve Da­ya­nış­ma Top­lan­tı­sı Ma­ni­sa'nın Sa­lih­li il­çe­sin­de ger­çek­leş­ti­ril­di.
TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik Baş­kan­lı­ğın­da dü­zen­le­nen top­lan­tı­da, kü­çük­baş hay­van­cı­lık sek­tö­rü­nün so­run­la­rı ve çözüm öne­ri­le­ri gö­rü­şül­dü.
Top­lan­tı­da ko­nu­şan Genel Baş­kan Nihat Çelik, ku­rak­lık ne­de­niy­le ye­tiş­ti­ri­ci­le­rin yem so­ru­nu ya­şa­dı­ğı­na dik­kat çe­ke­rek, "Bu durum hay­van­cı­lı­ğı­mı­zın kaba yem ih­ti­ya­cı­nın kar­şı­lan­ma­sı­na yö­ne­lik ça­lış­ma­lar­da ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı yem bit­ki­si tür­le­ri­nin kul­la­nıl­ma­sı­nı gün­de­me ge­tir­miş­tir" dedi.
Ye­tiş­ti­ri­ci­le­rin yem so­ru­nu ya­şa­ma­ma­sı için ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı ürün­le­rin eki­mi­nin ya­pıl­ma­sı­nı ve teş­vik edil­me­si­ni is­te­yen Genel Baş­kan Nihat Çelik, "Ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı, su ih­ti­ya­cı ol­ma­yan ya da daha az olan yem bit­ki­le­ri­nin eki­mi­ne önem ver­me­li­yiz. Az su tü­ke­ten, ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı ko­run­ga, buğ­day, arpa, tri­ti­ka­le, yulaf gibi yem bit­ki­le­ri­nin üre­ti­mi ya­pıl­ma­lı.
Ku­rak­lı­ğa da­ya­nık­lı olan ko­run­ga, Macar fiği, adi fiğ, sor­gum otu, yonca, kır­mı­zı üçgül, Sa­rı­taş yon­ca­sı gibi tür­le­rin il­gi­li araş­tır­ma ku­ru­luş­la­rın­ca verim, ka­li­te, adap­tas­yon gibi kri­ter­ler yö­nün­den ça­lış­ma­la­rı ya­pıl­ma­lı, ye­tiş­ti­ri­ci­le­re tav­si­ye edil­me­li­dir" diye ko­nuş­tu.
Çelik, ekime uygun olan ha­zi­ne ara­zi­le­ri­nin de yem ih­ti­ya­cı­nın kar­şı­lan­ma­sı için ekime açıl­ma­sı­nı is­te­di.
Genel Baş­kan Çelik, yem fi­yat­la­rı­nın ar­tı­rıl­ma­sı üze­ri­ne Tarım ve Orman Ba­ka­nı Sayın Dr. Bekir Pak­de­mir­li'nin ta­li­mat­la­rı ile TMO'nun pi­ya­sa­ya mü­da­ha­le­siy­le yem fi­yat­la­rın­da yüzde 20-30 gibi bir düşüş ya­şan­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, "Bu da ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri se­vin­dir­miş­tir. Bu ko­nu­da Sayın Ba­ka­nı­mız Dr. Bekir Pak­de­mir­li başta olmak üzere TMO Genel Mü­dü­rü Sayın Ahmet Gül­dal'a te­şek­kür­le­ri­mi­zi sunar ve bu uygun fi­yat­lı yem sa­tı­şı­nın devam et­me­si­ni talep ede­riz" dedi.
SUYU TA­SAR­RUF­LU KUL­LA­NA­LIM
Ku­rak­lık teh­di­di kar­şı­sın­da özel­lik­le su kay­nak­la­rı­nın bi­linç­li kul­la­nıl­ma­sı­nın önem­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Genel Baş­kan Nihat Çelik, aci­len tüm tarım ara­zi­le­rin­de mo­dern su­la­ma yön­tem­le­ri­ne ge­çil­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Ta­rım­sal su­la­ma­da su ta­sar­ru­fu için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­le­ri de an­la­tan Çelik, "İsraf ede­nin sonu if­las­tır. Suyu bi­linç­li kul­lan­ma­dık­ça her şeyi teh­dit eder. Tar­la­la­rın büyük kıs­mın­da halen ge­li­şi­gü­zel su­la­ma ya­pı­lı­yor. Oto­ma­tik dam­la­ma su­la­ma sis­te­miy­le ta­sar­ru­fa önem ver­me­li­yiz. Ba­sınç­lı su­la­ma sis­tem­le­ri ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­mi­ze ta­ma­men hibe şek­lin­de ve­ril­me­li, gölet ve baraj gibi su­la­ma ya­tı­rım­la­rı ta­mam­lan­ma­lı, su ile­tim ka­nal­la­rı re­ha­bi­li­te edil­me­li, hızla ka­pa­lı sis­te­me ge­çil­me­li" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
İL MERA KOMİSYON­LA­RIN­DA DOĞAL ÜYE OL­MA­LI­YIZ
Kü­çük­baş hay­van­cı­lık için me­ra­la­rın öne­mi­ne dik­kat çeken Tür­ki­ye Da­mız­lık Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği (TÜDKİYEB) Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, il­ler­de ku­ru­lan Mera Ko­mis­yon­la­rı'nda ye­tiş­ti­ri­ci­ler­den de bir tem­sil­ci­nin doğal üye ola­rak yer al­ma­sı­nı is­te­di.
İl Mera Ko­mis­yon­la­rın­da, Da­mız­lık Koyun ve Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Bir­lik­le­rin­den tem­sil­ci alın­ma­dı­ğı­nı, Ko­mis­yo­na bağlı ola­rak oluş­tu­ru­lan tek­nik ekip­ler­de de tem­sil­ci bu­lun­ma­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Çelik, "Koyun ve keçi ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­nin tem­sil­ci­si olan Bir­lik­le­ri­miz, özel­lik­le kendi böl­ge­le­rin­de­ki me­ra­la­rın mev­cut du­ru­mu, ot­lat­ma ka­pa­si­te­si gibi ko­nu­la­ra va­kıf­tır. Koyun ve Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Bir­lik­le­rin­den tem­sil­ci­nin bu­lun­ma­sı, me­ra­la­rı­mız­la il­gi­li Ka­nu­nun ve ikin­cil mev­zu­atın ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı­nın yanı sıra mev­sim­lik ola­rak kul­la­nı­lan yay­lak ve kış­lak­la­rın ot­lat­ma ka­pa­si­te­si ve ot­lat­ma pe­ri­yot­la­rı­nın plan­lan­ma­sı gibi ko­nu­lar­da da önem­li rol oy­na­ya­cak, katkı sağ­la­ya­cak­lar­dır. Bu ne­den­le il­ler­de fa­ali­yet gös­te­ren bir­lik tem­sil­ci­le­ri­miz Mera Ko­mis­yon­la­rın­da ‘Doğal Üye"' ola­rak yer al­ma­lı­dır­lar. Zira oluş­tu­ru­la­cak Tek­nik Ekip­ler­de yer ala­cak olan Bir­lik Tem­sil­ci­le­ri­miz de tes­pit, ölçme, ha­ri­ta yapma gibi ça­lış­ma­lar için aynı şe­kil­de katkı sağ­la­ya­cak­lar­dır. Böy­le­ce kü­çük­baş hay­van­la­rı­mı­zın me­ra­lar­dan fay­da­lan­ma ka­bi­li­ye­ti­ni ar­tı­ra­cak, hay­van sa­yı­mı­zı da yük­sel­te­cek­tir. Bu durum Cum­hur­baş­ka­nı­mız Sayın Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın, her nüfus ba­şı­na bir kü­çük­baş olmak üzere hedef koy­ma­sı ve bu he­de­fe ulaş­mak için de Tarım ve Orman Ba­ka­nı­mız Sayın Dr. Bekir Pak­de­mir­li'nin kü­çük­baş hay­van­cı­lı­ğa daha önce ol­ma­yan des­tek­ler ge­tir­me­si, kü­çük­baş var­lı­ğı­mı­zın en az 90 mil­yo­na çı­ka­rıl­ma­sı he­de­fi­ne ulaş­ma­mı­zı da sağ­la­ya­cak­tır" diye ko­nuş­tu.


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —