Tarih: 26.08.2021 10:06

Rize-Artvin Havalimanı yıl sonu hizmete Giriyor

Facebook Twitter Linked-in

Rize Va­li­si Kemal Çeber, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nın yıl so­nun­da hiz­me­te açıl­ma­sı­nın plan­lan­dı­ğı­nı bil­dir­di. Ha­va­li­ma­nın­da böl­ge­yi yan­sı­tan esin­ti­ler ola­ca­ğı­nı be­lir­ten Vali Çeber, 'Ha­va­li­ma­nı giriş tagı çay yap­ra­ğı, ku­le­si çay bar­da­ğı, ter­mi­nal bi­na­sı da yö­re­mi­ze özgü taş ve dol­gu­nun kul­la­nıl­dı­ğı bir mi­ma­ri şek­lin­de ola­cak. Dı­şa­rı­dan Doğu Ka­ra­de­niz mi­ma­ri­si­ni yan­sı­tan bir ter­mi­nal bi­na­sı gö­re­ce­ğiz' dedi.

Rize Va­li­si Kemal Çeber, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı in­şa­atı­nın hızlı şe­kil­de devam et­ti­ği­ni, alt­ya­pı an­la­mın­da or­ta­la­ma yüzde 94, dolgu an­la­mın­da ise yüzde 97 se­vi­ye­le­ri­ne ge­lin­di­ği­ni söy­le­di. Yıl so­nun­da ha­va­li­ma­nı­nı hiz­me­te açmak için el­le­rin­den gelen gay­re­ti gös­ter­dik­le­ri­ni ifade eden Çeber, 'Ha­va­li­ma­nı in­şa­atın­da top­lam 100 mil­yon ton dolgu ya­pı­la­cak. Bugün iti­ba­rıy­la yak­la­şık 97 mil­yon tonu ta­mam­lan­dı. Günde 100-120 bin ton ci­va­rın­da dolgu ya­pı­lı­yor' diye ko­nuş­tu.
DOĞU KA­RA­DENİZ MİMARİSİNİ YAN­SI­TA­CAK
Üst yapı ça­lış­ma­la­rı­nın da devam et­ti­ği­ni be­lir­ten Çeber, şöyle devam etti: 'Orada da yüzde 37 se­vi­ye­le­ri­ne gel­dik. Üst ya­pı­da Rize'ye iliş­kin do­ku­nuş­la­rı ol­duk­ça kul­la­nı­yo­ruz. Ha­va­li­ma­nı giriş tagı çay yap­ra­ğı, ku­le­si çay bar­da­ğı, ter­mi­nal bi­na­sı da yö­re­mi­ze özgü taş ve dol­gu­nun kul­la­nıl­dı­ğı bir mi­ma­ri şek­lin­de ola­cak. Dı­şa­rı­dan Doğu Ka­ra­de­niz mi­ma­ri­si­ni yan­sı­tan bir ter­mi­nal bi­na­sı gö­re­ce­ğiz. Ha­va­li­ma­nı­nın için­de de Rize'miz­den do­ku­nuş­lar çokça gö­rü­lecek. İçe­ri­sin­de bir çay mü­ze­si ola­cak' Ha­va­li­ma­nı ta­mam­lan­dı­ğın­da 3 bin metre uzun­lu­ğun­da, 45 metre ge­niş­li­ğin­de bir piste sahip ola­ca­ğı­nı kay­de­den Çeber, şun­la­rı kay­det­ti: 'Bit­ti­ği zaman dün­ya­da­ki her tür uça­ğın ine­bi­le­ce­ği ni­te­lik­te bir pist ola­cak. Sa­de­ce ül­ke­mi­zin değil, dün­ya­da bu an­lam­da ve sek­tör­de de en önem­li ya­tı­rım­lar­dan bi­ri­si. Gurur du­ya­ca­ğı­mız bir ya­tı­rım. De­ni­ze dolgu an­la­mın­da dün­ya­da tü­rün­de en önem­li ha­va­li­man­la­rın­dan bi­ri­si ola­cak. Sahip ol­ma­sı ge­re­ken bütün tek­nik ve ge­liş­miş her türlü sis­te­min var ol­du­ğu bir ha­va­li­ma­nı ola­cak' Vali Çeber, yılda 3 mil­yon yolcu ka­pa­si­te­li ola­cak ha­va­li­ma­nı­nın, sa­de­ce ula­şım an­la­mın­da değil, ti­ca­ret, tu­rizm, tarım, sa­na­yi ve kül­tü­rel an­lam­da Rize'ye, Art­vin'e, Ka­ra­de­niz böl­ge­si­ne ve ül­ke­ye çok yoğun hiz­met ve­re­ce­ği­ni an­lat­tı. Rize'nin fark­lı bir iklim ve coğ­ra­fi ya­pı­ya sahip ol­du­ğu­na de­ği­nen Çeber, 'Bazen ya­şa­dı­ğı­mız afet­ler­de ol­du­ğu gibi ola­ğa­nüs­tü ge­liş­me­ler bizi et­ki­li­yor. Ola­ğa­nüs­tü bir durum ol­maz­sa yıl sonu gibi in­şal­lah ha­va­li­ma­nı­mı­zı açmış ola­ca­ğız. Cum­hur­baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğanda çok ya­kın­dan takip edi­yor. Bazen gün­lük bazen de haf­ta­lık bil­gi­le­ri alı­yor' diye ko­nuş­tu.
HAVALİMANI İLE YURTİÇİ VE YURT­DI­ŞI TURİZM PO­TANSİYELİNİN ART­MA­SI ÖN GÖ­RÜ­LÜ­YOR
Rize mer­ke­ze 34, Hopa ilçe mer­ke­zi­ne 54, Art­vin'e 125 ki­lo­met­re uzak­lık­ta­ki Ye­şil­köy ve Pazar sa­hi­li mev­ki­si­ne inşa edi­len Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı, Tür­ki­ye ve Av­ru­pa'nın Or­du-Gi­re­sun Ha­va­li­ma­nı'nın ar­dın­dan ikin­ci deniz üze­ri­ne dolgu ha­va­li­ma­nı ola­cak. Ulus­la­ra­ra­sı kon­van­si­yo­nel bo­yut­ta ya­pı­la­cak ha­va­li­ma­nı­nın, 3 bin met­re­ye 45 met­re­lik pisti, 265 met­re­ye 24 met­re­lik taksi yolu de­ni­len bağ­lan­tı yolu ve 300 met­re­ye 120 met­re­lik de ap­ro­nu bu­lu­na­cak. İniş kal­kış­lar için Bo­e­ing 737-800 tipi uçak­lar re­fe­rans alı­na­rak pro­je­len­di­ri­len ha­va­li­ma­nın­da, yak­laş­ma­lar­la bir­lik­te 4 bin 500 met­re­lik alan­da de­ni­ze pa­ra­lel ola­rak doğu batı ak­sın­da bir pist ve pist bağ­lan­tı yol­la­rı ya­pı­la­cak.
Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı­nın ya­pı­mı ile Rize, Art­vin ve Doğu Ka­ra­de­niz'in eşsiz coğ­raf­ya­sın­da yer alan yay­la­la­rı­na İstan­bul ve An­ka­ra başta olmak üzere hava yolu ile hızlı, em­ni­yet­li ve kon­for­lu ula­şım sağ­la­na­rak yurt içi ve yurt dışı tu­rizm po­tan­si­ye­li­nin ar­tı­rıl­ma­sı he­def­le­ni­yor.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —