"Balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek 1 Eylül'de denize açılacak"

Güncel Haberler 2.09.2021 09:06:10 0

Tür­ki­ye Zi­ra­at Oda­la­rı Bir­li­ği (TZOB) Genel Baş­ka­nı Şemsi Bay­rak­tar, 1 Eylül'de baş­la­ya­cak av se­zo­nu­na iliş­kin açık­la­ma yaptı. Bay­rak­tar, "Ba­lık­çı­lar 1 Eylül'de ‘Vira Bis­mil­lah' di­ye­rek de­ni­ze açı­la­cak­lar, be­re­ket­li bir sezon ge­çir­me­le­ri­ni di­li­yo­rum" dedi.

Ba­lı­ğın insan sağ­lı­ğı ve den­ge­li bes­len­me için çok ge­rek­li bir gıda ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Bay­rak­tar, "Balık av­cı­lı­ğı önem­li bir gıda temin yön­te­mi olup aynı za­man­da iyi bir geçim kay­na­ğı­dır" di­ye­rek şöyle devam etti:
"Gır­gır ve trol ağ­la­rı ile av­cı­lık fa­ali­ye­tin­de bu­lu­nan ba­lık­çı­lar için 15 Nisan 2021'de ka­pa­nan genel av se­zo­nu, 1 Eylül 2021'de açı­lı­yor.
Ül­ke­miz, uzun sahil şe­ri­di, yay­gın iç su­la­rı ve ne­hir­le­riy­le önem­li ba­lık­çı­lık kay­nak­la­rı­na sa­hip­tir.
Ancak üç ta­ra­fı de­niz­ler­le çev­ri­li, 8 bin 333 ki­lo­met­re­lik kıyı şe­ri­di­ne sahip olan ül­ke­miz­de su ürün­le­ri sek­tö­rün­de mev­cut po­tan­si­ye­lin tam ola­rak de­ğer­len­dir­di­ği­ni söy­le­mek müm­kün de­ğil­dir.
Su ürün­le­ri üre­ti­min­de TÜİK ve­ri­le­ri­ne göre son beş yıla bak­tı­ğı­mız­da;
2015 yı­lın­da 672 bin 241 ton olan üre­ti­mi­miz, 2016 yı­lın­da yüzde 12,4 aza­la­rak 588 bin 715 tona ge­ri­le­di.
2017 yı­lın­da yüzde 7,2 ar­ta­rak 630 bin 820 tona, 2019 yı­lın­da yüzde 33,1 ar­ta­rak 836 bin 524 tona yük­sel­di.
2020 yı­lın­da ise bir ön­ce­ki yıla göre yüzde 6,1 aza­la­rak 785 bin 811 ton ola­rak ger­çek­leş­ti.
Top­lam üre­ti­min yüzde 46,3'ün av­cı­lık yo­luy­la ve yüzde 53,6'sı ye­tiş­ti­ri­ci­lik yo­luy­la elde edil­mek­te­dir."
"Su ürün­le­ri av­cı­lık üre­ti­mi son 10 yılda yüzde 25 azal­dı"
Bay­rak­tar, 2010 yı­lın­da 485 bin 939 ton olan top­lam su ürün­le­ri av­cı­lı­ğı­mı­zın 2020 yı­lın­da yüzde 25 aza­la­rak 364 bin 400 tona ge­ri­le­di­ği­ni be­lir­te­rek söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
"Av­cı­lık yo­luy­la ya­pı­lan top­lam üre­tim 364 bin 400 ton, ye­tiş­ti­ri­ci­lik üre­ti­mi de 421 bin 411 ton ola­rak ger­çek­leş­ti.
Su ürün­le­ri av­cı­lık üre­ti­mi 2020 yı­lın­da bir ön­ce­ki yıla göre yüzde 23,2 aza­lır­ken, ye­tiş­ti­ri­ci­lik yüzde 4,8 artış gös­ter­di.
2020 yı­lın­da deniz ba­lık­la­rı­nın tür­le­ri­ne göre da­ğı­lı­mı in­ce­len­di­ğin­de, hamsi ba­lı­ğı 171 bin 253 ton ve yüzde 58,6 payla en yük­sek mik­tar­da av­la­nan balık ol­muş­tur. Hamsi ba­lı­ğı­nı 26 bin 804 ton ile çaça ve 22 bin 743 ton ile sar­dal­ya takip et­mek­te­dir."
"Kişi ba­şı­na tü­ke­tim dünya or­ta­la­ma­sı­nın üze­ri­ne çı­ka­rıl­ma­lı"
Ül­ke­miz­de kişi başı su ürün­le­ri tü­ke­ti­mi­nin dünya or­ta­la­ma­sı­nın al­tın­da ol­du­ğu­na dik­ka­ti çeken Bay­rak­tar, "2020 yı­lın­da hamsi av­cı­lı­ğı da bir ön­ce­ki yıla göre yüzde 37,7 azal­dı. Aynı yıl kişi ba­şı­na balık tü­ke­ti­mi­miz 6,2 ki­log­ram­dan 6,7 ki­log­ra­ma çı­ka­rak yüzde 8 arttı ancak ül­ke­miz­de kişi başı su ürün­le­ri tü­ke­ti­mi dünya or­ta­la­ma­sı­nın al­tın­da­dır. Ba­lık­çı­lık­ta arz-ta­lep den­ge­si oluş­tu­ru­la­rak, sür­dü­rü­le­bi­lir ba­lık­çı­lı­ğın sağ­lan­ma­sı ge­re­kir.
Tü­ke­ti­min ar­tı­rıl­ma­sı için başta fiyat is­tik­ra­rı sağ­lan­ma­lı, eği­tim ve ta­nı­tım ça­lış­ma­la­rı yay­gın­laş­tı­rıl­ma­lı­dır.
Hay­van­sal pro­te­in te­mi­nin­de önem­li yeri olan balık av­cı­lı­ğı­nın çev­re­ye olum­suz et­ki­le­ri­nin en düşük se­vi­ye­ler­de tu­tul­ma­sı önem­li­dir.
Çünkü eko­sis­tem­de­ki tah­ri­bat­lar ge­lecek ne­sil­le­rin re­fa­hı­nı teh­li­ke­ye sok­mak­ta­dır" dedi.
"Ül­ke­miz­de­ki su ürün­le­ri av­cı­lı­ğı kıyı ba­lık­çı­lı­ğı­na da­ya­nır"
Ül­ke­miz­de­ki su ürün­le­ri av­cı­lı­ğı­nın kıyı ba­lık­çı­lı­ğı­na da­yan­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan TZOB Genel Baş­ka­nı Bay­rak­tar, "Ye­ter­li alt­ya­pı oluş­tu­ru­la­ma­dı­ğı için açık deniz ba­lık­çı­lı­ğı ya­pı­la­ma­mak­ta bu ne­den­le de av bas­kı­sı kıyı su­la­rı­mız­da yo­ğun­laş­mak­ta­dır.
Son yıl­lar­da av­cı­lık üre­tim mik­ta­rı aza­lı­yor.
Sek­tö­rün ge­le­ce­ği açı­sın­dan sür­dü­rü­le­bi­lir av­cı­lı­ğın sağ­lan­ma­sı şart­tır.
Bu amaç­la stok­la­rı ko­ru­yu­cu ve ge­liş­ti­ri­ci yönde ça­lış­ma­la­rın ve araş­tır­ma­la­rın ya­pıl­ma­sı ve ko­ru­ma kont­rol ça­lış­ma­la­rı­na ön­ce­lik ve­ril­me­si ge­re­kir" diye ko­nuş­tu.
"Ku­ral­la­ra mut­la­ka uyul­ma­lı"
Su ürün­le­ri üre­ti­mi­nin sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği için av­cı­la­rın ku­ral­la­ra uy­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin de al­tı­nı çizen Bay­rak­tar, uyul­ma­sı ge­re­ken ku­ral­la­rı şöyle ak­tar­dı:
"De­niz­ler­de ve iç su­lar­da ya­pı­la­cak ti­ca­ri ve ama­tör amaç­lı su ürün­le­ri av­cı­lı­ğı­na yö­ne­lik dü­zen­le­me­le­ri içe­ren teb­liğ­ler­le Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı bu ko­nu­da önem­li ça­lış­ma­lar yap­mış­tır. Su ürün­le­ri av­cı­lı­ğın­da yer, zaman, tür, boy, ışık kul­la­nı­mı ve av­lan­ma me­sa­fe­si gibi ge­ti­ri­len ya­sak­lar ve kont­rol­ler su ürün­le­ri üre­ti­mi­nin sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği açı­sın­dan büyük önem ta­şı­mak­ta­dır.
1380 sa­yı­lı Su Ürün­le­ri Ka­nu­nu'nda yer alan zapt ve mü­sa­de­re (El Koyma ve Mül­ki­ye­tin Ka­mu­ya Ge­çi­ril­me­si) yap­tı­rım­la­rı­nın, ce­za­nın ka­nu­nun mül­ki­ye­tin ka­mu­ya ge­çi­ril­me­si sat­hın­da de­ğer­len­di­ri­le­me­me­si ne­de­niy­le uy­gu­la­na­bi­lir­li­ği­ni/cay­dı­rı­cı­lı­ğı­nı yi­tir­me­si söz ko­nu­su­dur.
Su Ürün­le­ri Ka­nu­nu ile Ka­ba­hat­ler Ka­nu­nu'nun uyum­lu­laş­tı­rıl­ma­sı­na ih­ti­yaç ol­du­ğu her fır­sat­ta açık­ça be­lirt­mek­te­dir.
Su Ürün­le­ri Ka­nu­nu'nda ‘Zapt ve Mü­sa­de­re Edil­me' te­rim­le­ri­nin Ka­ba­hat­ler Ka­nu­nu'na uyum için ‘El Koyma' ve ‘Mül­ki­ye­tin Ka­mu­ya Ge­çi­ril­me­si' şek­lin­de de­ğiş­ti­ril­me­si ya­sa­lar ara­sın­da­ki uyum­suz­lu­ğu gi­de­re­cek­tir.
Hay­van­sal pro­te­in te­mi­nin­de önem­li yeri olan su ürün­le­ri­ni sof­ra­la­rı­mı­za ta­şı­yan ba­lık­çı­la­rı­mı­zın av ya­sak­la­rı­na ve teb­liğ ile ge­ti­ri­len dü­zen­le­me­le­re ti­tiz­lik­le uy­ma­sı sağ­lan­ma­lı­dır."
"Ba­lık­çı­lık ve mo­dern te­sis­ler daha fazla des­tek­len­me­li"
"Sür­dü­rü­le­bi­lir su ürün­le­ri üre­ti­mi için ge­rek­li st­ra­te­ji­ler ile kısa, orta, uzun va­de­li eylem plan­la­rı ve he­def­ler be­lir­len­me­li­dir" diyen Bay­rak­tar, söz­le­ri­ni şöyle ta­mam­la­dı:
"Kay­nak­la­rın ve­rim­li kul­la­nı­la­bil­me­si için su ürün­le­ri eği­tim mer­kez­le­ri ku­rul­ma­lı, ye­tiş­ti­ri­ci­lik, av­cı­lık ve Ar-Ge ça­lış­ma­la­rı daha fazla des­tek­len­me­li, sek­tör­de ör­güt­len­me ya­pı­sı mut­la­ka güç­len­di­ril­me­li­dir.
r Ba­lık­çı­lık sek­tö­rün­de ürün­le­re yö­ne­lik don­dur­ma, tuz­la­ma, kon­ser­ve, pa­ket­le­me ve iş­le­me te­sis­le­ri­nin sa­yı­la­rı­nın ar­tı­rıl­ma­sı sek­tö­re eko­no­mik katkı sağ­la­ya­cak­tır.
Yeni av­lan­ma dö­ne­mi­nin bol ve be­re­ket­li ka­zanç­lar ge­tir­me­si­ni di­li­yo­um."

Kaynak: TÜİK

Haber-Foto: TZOB Basın Ofisi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °