OKULLARDA TEST SONUÇLARININ POZİTİF ÇIKMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

OKULLARDA TEST SONUÇLARININ POZİTİF ÇIKMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Okul­la­rın 06 Eylül Pa­zar­te­si günü açıl­ma­sıy­la bir­lik­te, öğ­ren­ci, veli ve öğ­ret­men­le­rin PCR test so­nuç­la­rı­nın po­zi­tif çık­ma­sı du­ru­mun­da ne ya­pıl­ma­sı ko­nu­sun­da hem ve­li­le­rin hem de öğ­ret­men­le­rin ka­fa­sın­da bazı soru işa­ret­le­ri vardı.
Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı (MEB), yüz yüze eği­ti­min baş­la­ma­sı­nın ar­dın­dan okul­lar­da Ko­vid-19 va­ka­sı gö­rül­me­si ha­lin­de neler ya­pı­la­ca­ğı­na iliş­kin soru ve ce­vap­la­rı ya­yım­la­dı. Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı ve Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı iş bir­li­ğin­de ha­zır­la­nan 'Okul­lar­da Ko­vid-19 Po­zi­tif Vaka Çık­ma­sı Du­ru­mun­da Ya­pıl­ma­sı Ge­re­ken Uy­gu­la­ma­lar Reh­be­ri'ne göre ha­zır­la­nan ve Ba­kan­lı­ğın in­ter­net si­te­sin­de ya­yım­la­nan so­ru­lar ve ce­vap­lar şöyle: Soru: Sı­nı­fı­mız­da bir öğ­ren­ci­miz­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. Sı­nı­fı­mız­da şu anda sa­de­ce bir tane vaka var. Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Po­zi­tif vaka olan öğ­ren­ci sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun ta­ki­bin­de olur ve okula devam etmez.
Po­zi­tif vaka çıkan sı­nıf­ta­ki diğer öğ­ren­ci­ler ve bu sı­nıf­ta görev alan öğ­ret­men­ler okula devam eder. Bu ki­şi­le­rin okul gi­ri­şin­de 14 gün bo­yun­ca, günde en az iki kez semp­tom sor­gu­la­ma­la­rı ya­pı­la­rak ateş öl­çüm­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lir ve bun­lar kayıt al­tı­na alı­nır. Bu sı­nıf­ta­ki ço­cuk­la­rın te­nef­füs sa­ati­nin diğer sı­nıf­lar­dan fark­lı­laş­tı­rıl­ma­sı sağ­la­nır.
Soru: Sı­nı­fı­mız­da bir öğ­ren­ci­miz­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. 10 gün için­de sı­nı­fı­mız­da­ki başka bir öğ­ren­ci­nin ate­şi­nin okul gi­ri­şin­de­ki öl­çüm­ler­de 38 de­re­ce­nin üze­rin­de ol­du­ğu tes­pit edil­di. Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Okul gi­ri­şin­de semp­tom veya yük­sek ateşi tes­pit edi­len öğ­ren­ci­nin aile­si ile ive­di­lik­le ile­ti­şi­me ge­çi­le­rek sağ­lık ku­ru­lu­şu­na yön­len­di­ri­lir.
Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre Ko­vid-19 en­fek­si­yo­nu tes­pit edi­lir­se öğ­ren­ci po­zi­tif vaka ola­rak kabul edi­lir. Aynı sı­nıf­ta 10 gün için­de 2. kez vaka çık­tı­ğı için sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­le­rin ta­ma­mı yakın te­mas­lı ola­rak kabul edi­le­rek eve gön­de­ri­lir ve 14 gün bo­yun­ca evde te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır. Bu sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­le­re evde ol­du­ğu süre bo­yun­ca uzak­tan eği­tim ve­ri­lir. Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre ateşi yük­sek olan öğ­ren­ci­de Ko­vid-19 en­fek­si­yo­nu tes­pit edil­mez­se sı­nıf­ta­ki diğer öğ­ren­ci­ler okula devam eder.
Soru: Sı­nı­fı­mız­da bir öğ­ren­ci­miz­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. 10 gün için­de başka bir öğ­ren­ci­mi­zin daha evde ra­hat­sız­lan­dı­ğı, sağ­lık ku­ru­lu­şu­na baş­vur­du­ğu ve ya­pı­lan PCR testi so­nu­cun­da Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı­ğı ve­li­si ta­ra­fın­dan oku­lu­mu­za bil­di­ril­di. Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Aynı sı­nıf­ta 10 gün içe­ri­sin­de bir­den fazla vaka çık­ma­sı du­ru­mun­da sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­ler yakın te­mas­lı ola­rak kabul edi­lir. Bu öğ­ren­ci­ler eve gön­de­ri­lir ve 14 gün bo­yun­ca te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır. Bu sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­le­re uzak­tan eği­tim ve­ri­lir.
Soru: Sı­nı­fı­mız­da bir öğ­ren­ci­miz­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. 10 gün için­de bu sı­nıf­ta ders veren öğ­ret­me­ni­miz­de de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. Bu du­rum­da ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Öğ­ret­me­nin okul dı­şın­da risk­li bir te­ma­sı yoksa, po­zi­tif vaka olan öğ­ret­men sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun ta­ki­bin­de olur ve okul­da eği­ti­me devam etmez. İlk po­zi­tif vaka çıkan sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­ler yakın te­mas­lı kabul edi­lir. Bu öğ­ren­ci­ler eve gön­de­ri­lir ve 14 gün bo­yun­ca te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır. Bu sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­le­re uzak­tan eği­tim ve­ri­lir. Bu du­rum­da, okul­da­ki diğer öğ­ret­men­ler te­mas­lı kabul edi­lir ve maske tak­mak ko­şu­luy­la okula devam eder. Te­mas­lı öğ­ret­men­le­rin okul gi­ri­şin­de 14 gün bo­yun­ca, günde en az iki kez semp­tom sor­gu­la­ma­sı ya­pı­la­rak ateş öl­çüm­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lir ve bun­lar kayıt al­tı­na alı­nır. Semp­tom gös­te­ren veya yük­sek ateşi tes­pit edi­len öğ­ret­men, sağ­lık ku­ru­lu­şu­na yön­len­di­ri­lir. Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre okula devam eder veya vaka ola­rak kabul edi­lir. Öğ­ret­me­nin okul dı­şın­da risk­li bir te­ma­sı varsa, po­zi­tif vaka olan öğ­ret­men sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun ta­ki­bin­de olur ve okul­da eği­ti­me devam etmez.
Okul­da­ki diğer öğ­ret­men­ler ve ilk vaka çıkan sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­ler te­mas­lı kabul edi­lir, okul gi­ri­şin­de 14 gün bo­yun­ca, günde en az iki kez semp­tom sor­gu­la­ma­sı ya­pı­la­rak ateş öl­çüm­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lir ve bun­lar kayıt al­tı­na alı­nır. Semp­tom gös­te­ren veya yük­sek ateşi tes­pit edi­len ki­şi­ler sağ­lık ku­ru­lu­şu­na yön­len­di­ri­lir. Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre ki­şi­ler okula devam eder veya vaka ola­rak kabul edi­lir. Soru: Sı­nıf­ta ders veren öğ­ret­men­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı.
Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Po­zi­tif vaka olan öğ­ret­men sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun ta­ki­bin­de olur ve okul­da eği­ti­me devam etmez. Bu sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­ler te­mas­lı kabul edi­lir ve okula devam eder. Diğer öğ­ret­men­ler te­mas­lı kabul edi­lir ve ça­lış­ma­ya devam eder. Te­mas­lı öğ­ret­men­ler ve po­zi­tif öğ­ret­me­nin derse gir­di­ği sı­nıf­ta­ki öğ­ren­ci­le­rin, okul gi­ri­şin­de 14 gün bo­yun­ca, günde en az iki kez semp­tom sor­gu­la­ma­sı ya­pı­la­rak ateş öl­çüm­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lir ve bun­lar kayıt al­tı­na alı­nır. Semp­tom gös­te­ren veya yük­sek ateşi tes­pit edi­len­ler sağ­lık ku­ru­lu­şu­na yön­len­di­ri­lir. Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre bu ki­şi­ler okula devam eder veya vaka ola­rak kabul edi­lir. Soru: Öğ­ret­men veya öğ­ren­ci­nin aile­sin­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Va­ka­nın tes­pit edil­di­ği aile­de­ki öğ­ret­men veya öğ­ren­ci yakın te­mas­lı kabul edi­lir. Bu öğ­ret­men veya öğ­ren­ci 14 gün bo­yun­ca evde te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır ve okula devam etmez. Öğ­ren­ci uzak­tan eği­ti­me devam eder. Soru: Ana sı­nı­fın­da oku­yan bir öğ­ren­ci­miz­de Ko­vid-19 po­zi­tif vaka sap­tan­dı. Ne yap­ma­lı­yız? Cevap: Ana sı­nı­fın­da­ki tüm öğ­ren­ci­le­rin yakın te­mas­lı kabul edil­me­si için tek po­zi­tif vaka ye­ter­li­dir. Bu sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­ler yakın te­mas­lı kabul edi­le­rek eve gön­de­ri­lir ve 14 gün bo­yun­ca te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır. Soru: Te­mas­lı kabul edi­len ki­şi­ler için nasıl uy­gu­la­ma ya­pı­lır? Cevap: Te­mas­lı kabul edi­len öğ­ret­men ve öğ­ren­ci­le­rin, okul ta­ra­fın­dan 14 gün bo­yun­ca en az 2 ders saati aray­la günde iki kez semp­tom sor­gu­la­ma­sı ya­pı­la­rak ateş öl­çüm­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­lir ve bun­lar kayıt al­tı­na alı­nır. Okul ida­re­sin­ce be­lir­le­nen gö­rev­li­ler ta­ra­fın­dan ya­pı­lan kont­rol­ler­de semp­tom gös­te­ren veya yük­sek ateşi tes­pit edi­len­ler, sağ­lık ku­ru­lu­şu­na yön­len­di­ri­lir. Sağ­lık ku­ru­lu­şu­nun de­ğer­len­dir­me­si­ne göre bu ki­şi­ler okula devam eder veya vaka ola­rak kabul edi­lir. Soru: Yakın te­mas­lı kabul edi­len ki­şi­ler için nasıl uy­gu­la­ma ya­pı­lır? Cevap: Aynı sı­nıf­ta eş za­man­lı, yani 10 gün içe­ri­sin­de, bir­den fazla vaka çık­ma­sı du­ru­mun­da sı­nıf­ta­ki tüm öğ­ren­ci­ler yakın te­mas­lı ola­rak kabul edi­lir. Ana sı­nı­fın­da ise tüm öğ­ren­ci­le­rin yakın te­mas­lı kabul edil­me­si için tek po­zi­tif vaka ye­ter­li­dir. Bu öğ­ren­ci­ler eve gön­de­ri­lir ve 14 gün bo­yun­ca te­mas­lı ta­ki­bi­ne alı­nır. Bu öğ­ren­ci­le­re evde ol­du­ğu süre bo­yun­ca uzak­tan eği­tim ve­ri­lir.