UZAY ERGÜN: "PSİKOLOJİ UZMANLARINA İHTİYAÇ ARTIYOR"

UZAY ERGÜN:

YKS 2021 kayıt dö­ne­mi sona erdi. Sıra ek kon­ten­jan­da. Ek kon­ten­jan ön­ce­si aday­la­ra tav­si­ye­ler­de bu­lu­nan Uzay Ergün, psi­ko­lo­ji bö­lü­mü hak­kın­da bilgi verdi ve bö­lü­mün ge­ti­re­ce­ği iş ola­nak­la­rın­dan söz etti.

İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Psi­ko­lo­ji Bö­lü­mü Arş. Gör. Uzay Ergün, aday­la­rın ek kon­ten­jan fır­sat­la­rı­nı en iyi şe­kil­de de­ğer­len­dir­me­le­ri­ni, üni­ver­si­te ter­cih­le­rin­de ge­çer­li ve gün­cel­li­ği­ni ko­ru­yan mes­lek­le­ri ter­cih et­me­le­ri ko­nu­sun­da tav­si­ye­ler­de bu­lun­du. Ergün: ‘'Aday­la­rın, Tür­ki­ye'deki iş­siz­lik oran­la­rı­nı göz önün­de bu­lun­du­ra­rak ge­çer­li mes­lek se­çi­mi yap­ma­la­rı­nı öne­ri­rim. Tür­ki­ye'de ge­çer­li olan mes­lek­le­re bak­tı­ğı­mız­da ise psi­ko­lo­ji bö­lü­mü ön plana çık­mak­ta­dır. Psi­ko­lo­ji; öğ­re­nim sü­re­ci bo­yun­ca ken­di­niz hak­kın­da bil­me­dik­le­ri­ni­zi keş­fe­de­bi­le­ce­ği­niz, psi­ko­lo­ji­nin çe­şit­li alan­la­rı­na yö­ne­lik ders­ler­de öğ­ren­dik­le­ri­ni­zi dı­şa­rı­da da göz­lem­le­ye­bi­le­ce­ği­niz, üni­ver­si­te ha­ya­tı­nız bo­yun­ca gör­dük­le­ri­ni­zi gün­de­lik ya­şa­mı­nı­zın bir­çok ala­nın­da uy­gu­la­ya­bi­le­ce­ği­niz, oku­ma­sı ol­duk­ça ke­yif­li bir bölüm, ça­lış­ma ha­ya­tı ise ol­duk­ça tat­min edici bir mes­lek­tir. Mezun ol­duk­tan sonra ne iş ya­pa­ca­ğı­nız, ter­cih­le­ri­niz ve uz­man­la­şa­ca­ğı­nız alana göre çe­şit­len­mek­te­dir'' dedi.
PSİKOLOJİ UZ­MAN­LA­RI­NA İHTİYAÇ AR­TI­YOR
Psi­ko­lo­ji bö­lü­mü me­zun­la­rı­nın iş ola­nak­la­rı hak­kın­da ko­nu­şan Uzay Ergün, "Ya­şa­mış ol­du­ğu­muz çağın ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­mak adına, bi­rey­le­rin top­lum­sal ya­şa­ma­da ba­şa­rı­lı ola­bil­me­le­ri için psi­ko­lo­jik des­te­ğe ih­ti­yaç du­yul­mak­ta­dır. İşte bu yüz­den psi­ko­lo­ji bö­lü­mü­ne du­yu­lan ih­ti­yaç ger geçen gün art­mak­ta­dır. Ça­lış­ma alanı en geniş olan Psi­ko­lo­ji Bö­lü­mü li­sans eği­ti­mi­ni­zi bi­tir­dik­ten sonra psi­ko­log ola­rak özel eği­tim ku­rum­la­rın­da, psi­ko­tek­nik mer­kez­le­rin­de, aile ve sos­yal po­li­ti­ka­lar ba­kan­lı­ğı­na ve sağ­lık ba­kan­lı­ğı­na bağlı bi­rim­ler­de, ce­za­ev­le­rin­de, re­ha­bi­li­tas­yon mer­kez­le­rin­de ve şir­ket­le­rin insan kay­nak­la­rı de­part­man­la­rın­da iş bu­la­bi­lir­si­niz. Li­sans son­ra­sı uz­man­la­şa­ca­ğı­nız alana bağlı ola­rak; kli­nik psi­ko­log ola­rak da­nış­man­lık mer­kez­le­rin­de, has­ta­ne­ler­de veya kli­nik­ler­de ça­lı­şa­bi­lir, ge­li­şim psi­ko­lo­ji­si ile eği­tim sek­tö­rü­ne yö­ne­le­bi­lir­si­niz. En­düst­ri ve örgüt psi­ko­lo­ji­si gibi alan­lar­da uz­man­la­şa­rak ka­ri­ye­ri­ni­zi şir­ket­ler­de iler­le­te­bi­lir, sos­yal psi­ko­lo­ji gibi alan­lar­la rek­lam­cı­lık ve ile­ti­şim gibi sek­tör­ler­de ça­lı­şa­bi­lir­si­niz. Özel­lik­le adli bi­lim­ler ve sağ­lık psi­ko­lo­ji­si alan­la­rın­da, il­gi­li bi­rim­ler­de plan­la­yı­cı-prog­ram ge­liş­ti­ri­ci ola­rak iş bu­la­bi­lir, spor psi­ko­lo­ji ala­nın­da uz­man­la­şır­sa­nız spor ku­lüp­le­rin­de ken­di­ni­ze yer bu­la­bi­lir­si­niz. De­ney­sel psi­ko­lo­ji ve diğer tüm alan­lar­da yük­sek li­sans ve dok­to­ra ile özel­lik­le üni­ver­si­te­ler­de aka­de­mis­yen-araş­tır­ma­cı ola­rak ka­ri­ye­ri­ni­zi ku­ra­bi­lir­si­niz.''


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen