Öğrenciler için eşsiz deneyim alanı: Rahmi M. Koç Müzesi

Güncel Haberler 20.09.2021 11:43:19 0
Öğrenciler için eşsiz deneyim alanı: Rahmi M. Koç Müzesi

İstan­bul'un Haliç kı­yı­sın­da­ki Rahmi M. Koç Mü­ze­si, Tür­ki­ye'nin sa­na­yi, ula­şım ve ile­ti­şim ta­ri­hi­ne ışık tut­ma­ya devam edi­yor. Gün­lük ha­ya­tı asır­lar­ca et­ki­le­miş, her biri ta­ri­he damga vur­muş önem­li ob­je­le­rin yer al­dı­ğı zen­gin ko­lek­si­yo­nu ile eşsiz bir at­mos­fe­re bü­rü­nen müze, öğ­ren­ci­ler için de keşif ve eğ­len­ce dolu eşsiz bir de­ne­yim alanı su­nu­yor.

Ula­şım, sa­na­yi ve ile­ti­şim ta­ri­hi­nin ef­sa­ne­le­rin­den olu­şan ko­lek­si­yo­nu her geçen gün bü­yü­yen Rahmi M. Koç Mü­ze­si, öğ­ren­ci­le­ri ma­sal­sı bir at­mos­fer­de ta­rih­le bu­luş­tu­ru­yor.

­Mü­ze­de öğ­ren­ci­ler gra­mo­fon iğ­ne­sin­den de­ni­zal­tı­ya, rönt­gen ara­cın­dan kla­sik oto­mo­bil­le­re, gemi ve uçak­la­ra kadar 14 binin üze­rin­de ob­je­yi ya­kın­dan ta­nı­ma, de­ne­yim­le­me fır­sa­tı ya­ka­lı­yor. Ge­li­şim ve öğ­re­ni­min çok yönlü sos­yal ve kül­tü­rel çev­re­ler için­de, on­lar­dan et­ki­le­ne­rek oluş­tu­ğu­nun bi­lin­ci ile çağ­daş bir eği­tim ve öğ­re­tim sunma gö­re­vi­ni 2002 yı­lın­da üst­le­nen Rahmi M. Koç Mü­ze­si'nin okul müf­re­da­tı­nı des­tek­le­yen eği­tim uy­gu la­ma­la­rı da devam edi­yor. Mü­ze­nin Eği­tim Bö­lü­mü ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen eği­tim ve atöl­ye­ler, özel­lik­le ço­cuk­la­rın sos­yal, duy­gu­sal, zi­hin­sel, be­den­sel ge­li­şim ve be­ce­ri­le­ri­ne kat­kı­da bu­lun­ma­yı, hayal güç­le­ri­ni ve ya­ra­tı­cı­lık­la­rı­nı ge­liş­tir­me­yi he­def­li­yor. Ko­lek­si­yo­na uygun; sü­rek­li ye­ni­le­nen, di­na­mik ve sür­dü­rü­le­bi­lir eği­tim­ler­le ‘müze eği­ti­mi' kav­ra­mı ge­lecek ne­sil­ler için de çok daha yay­gın­la­şı­yor. Ta­sa­rım­dan ast­ro­no­mi­ye, mü­zik­ten si­ne­ma­ya, ma­te­ma­tik­ten bi­yo­lo­ji­ye kadar geniş yel­pa­ze­de­ki eği­tim­ler­de bir­bi­rin­den fark­lı ve eğ­len­ce­li… Okul­la­rın ye­ni­den açıl­ma­sıy­la yüz yüze eği­tim he­ye­ca­nı­nı uzun bir süre sonra ya­şa­yan öğ­ren­ci­ler, mü­ze­de­ki eği­tim­ler­de de unu­tul­maz bir de­ne­yim ya­şı­yor, hem keş­fe­de­rek öğ­re­ni­yor hem de ya­ra­tı­cı­lık­la­rı­nı kul­la­nı­yor.
Çev­rim içi ve yüz yüze eği­tim
Rahmi M. Koç Mü­ze­si'nin Çev­rim İçi ve Yüz Yüze Eği­tim Atöl­ye­le­ri eylül ayın­da da ço­cuk­la­rın hedef ve dav­ra­nış­la­rı­na uygun ha­zır­lan­dı. Ço­cuk­lar, atöl­ye sü­re­sin­ce mü­ze­nin il­gi­li bö­lüm­le­ri­ni ge­zi­yor, ar­dın­dan gör­dük­le­ri­ni kendi hayal dün­ya­la­rı­na göre ta­sar­la­ya­rak eğ­len­ce­nin ta­dı­na va­rı­yor. Eylül ayı bo­yun­ca her cu­mar­te­si saat 13.00'te dü­zen­le­nen ve 60 da­ki­ka süren atöl­ye­ler şöyle: 3, 2, 1 Motor: 6-9 yaş grubu için ha­zır­la­nan atöl­ye­de ço­cuk­lar mo­dern si­ne­ma­tog­ra­fi­nin ön­cü­sü sa­yı­lan zo­et­ro­pu in­ce­li­yor. Zo­et­ro­pun ara­lık­la­rın­dan ba­kıl­dı­ğın­da, içe­ri­sin­de­ki si­lin­di­rin üze­rin­de dönen re­sim­ler ha­re­ket edi­yor iz­le­ni­mi­ni ve­ri­yor. Tik Tak Saat Kaç: 5-7 yaş grubu ço­cuk­lar sa­at­le­ri öğ­re­ne­rek eğ­le­ni­yor, ak­rep­le yel­ko­va­nın mü­ca­de­le­si­ne tanık olu­yor. Peki Sen Ne Şe­ke­ri­sin?: 9-12 yaş grubu için ha­zır­la­nan bi­yo­lo­ji atöl­ye­sin­de de­ney­ler­le be­sin­ler­de bu­lunan fark­lı şeker tür­le­ri öğ­re­ni­li­yor.
Fe­ner­bah­çe Va­pu­ru'nda mola
İstan­bul'a uzun yıl­lar hiz­met et­tik­ten sonra Haliç kı­yı­sın­da de­mir­le­yen Fe­ner­bah­çe Va­pu­ru da Haliç Ter­sa­ne­si'ndeki bakım ve ona­rım iş­lem­le­ri­nin ar­dın­dan mü­ze­ye döndü. Ye­ni­den zi­ya­re­te açı­lan vapur, ye­tiş­kin­ler için nos­tal­jik bir mola vaat eder­ken, ço­cuk­lar da Yal­vaç Ural'ın Oyun­cak Ko­lek­si­yo­nu'nu ge­ze­bi­li­yor.


Ha­ber-Fo­to: Tarık Yıl­maz


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °