İstanbul'un Haliç kıyısındaki Rahmi M. Koç Müzesi, Türkiye'nin sanayi, ulaşım ve iletişim tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Günlük hayatı asırlarca etkilemiş, her biri tarihe damga vurmuş önemli objelerin yer aldığı zengin koleksiyonu ile eşsiz bir atmosfere bürünen müze, öğrenciler için de keşif ve eğlence dolu eşsiz bir deneyim alanı sunuyor.
Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihinin efsanelerinden oluşan koleksiyonu her geçen gün büyüyen Rahmi M. Koç Müzesi, öğrencileri masalsı bir atmosferde tarihle buluşturuyor.
Müzede öğrenciler gramofon iğnesinden denizaltıya, röntgen aracından klasik otomobillere, gemi ve uçaklara kadar 14 binin üzerinde objeyi yakından tanıma, deneyimleme fırsatı yakalıyor. Gelişim ve öğrenimin çok yönlü sosyal ve kültürel çevreler içinde, onlardan etkilenerek oluştuğunun bilinci ile çağdaş bir eğitim ve öğretim sunma görevini 2002 yılında üstlenen Rahmi M. Koç Müzesi'nin okul müfredatını destekleyen eğitim uygu lamaları da devam ediyor. Müzenin Eğitim Bölümü tarafından düzenlenen eğitim ve atölyeler, özellikle çocukların sosyal, duygusal, zihinsel, bedensel gelişim ve becerilerine katkıda bulunmayı, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefliyor. Koleksiyona uygun; sürekli yenilenen, dinamik ve sürdürülebilir eğitimlerle ‘müze eğitimi' kavramı gelecek nesiller için de çok daha yaygınlaşıyor. Tasarımdan astronomiye, müzikten sinemaya, matematikten biyolojiye kadar geniş yelpazedeki eğitimlerde birbirinden farklı ve eğlenceli… Okulların yeniden açılmasıyla yüz yüze eğitim heyecanını uzun bir süre sonra yaşayan öğrenciler, müzedeki eğitimlerde de unutulmaz bir deneyim yaşıyor, hem keşfederek öğreniyor hem de yaratıcılıklarını kullanıyor.
Çevrim içi ve yüz yüze eğitim
Rahmi M. Koç Müzesi'nin Çevrim İçi ve Yüz Yüze Eğitim Atölyeleri eylül ayında da çocukların hedef ve davranışlarına uygun hazırlandı. Çocuklar, atölye süresince müzenin ilgili bölümlerini geziyor, ardından gördüklerini kendi hayal dünyalarına göre tasarlayarak eğlencenin tadına varıyor. Eylül ayı boyunca her cumartesi saat 13.00'te düzenlenen ve 60 dakika süren atölyeler şöyle: 3, 2, 1 Motor: 6-9 yaş grubu için hazırlanan atölyede çocuklar modern sinematografinin öncüsü sayılan zoetropu inceliyor. Zoetropun aralıklarından bakıldığında, içerisindeki silindirin üzerinde dönen resimler hareket ediyor izlenimini veriyor. Tik Tak Saat Kaç: 5-7 yaş grubu çocuklar saatleri öğrenerek eğleniyor, akreple yelkovanın mücadelesine tanık oluyor. Peki Sen Ne Şekerisin?: 9-12 yaş grubu için hazırlanan biyoloji atölyesinde deneylerle besinlerde bulunan farklı şeker türleri öğreniliyor.
Fenerbahçe Vapuru'nda mola
İstanbul'a uzun yıllar hizmet ettikten sonra Haliç kıyısında demirleyen Fenerbahçe Vapuru da Haliç Tersanesi'ndeki bakım ve onarım işlemlerinin ardından müzeye döndü. Yeniden ziyarete açılan vapur, yetişkinler için nostaljik bir mola vaat ederken, çocuklar da Yalvaç Ural'ın Oyuncak Koleksiyonu'nu gezebiliyor.
Haber-Foto: Tarık Yılmaz