Tarih: 20.09.2021 11:46

Rize'de ‘Delta Varyantı' Uyarısı

Facebook Twitter Linked-in

İlimizdeki Ko­vid-19 va­ka­la­rın­da­ki ar­tı­şı de­ğer­len­di­ren Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ve­ri­si­te­si (RTEÜ) Tıp Fa­kül­te­si Ko­vid-19 Yet­ki­len­di­ril­miş Tanı La­bo­ra­tu­va­rı İl Ko­or­di­na­tö­rü Doç. Dr. Ay­şe­gül Çopur Çiçek, 'Daha önce Delta var­yant­la­rı­mız yüzde 25-30'lar­day­ken şu anda yüzde 70'lere kadar çık­mış du­rum­da. Del­ta­nın bu­laş­tı­rı­cı­lı­ğı­nın diğer var­yant­la­ra göre 2,5-3 kat daha fazla ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Bunun et­ki­si­nin yan­sı­mış ha­li­ni gör­dük.'

RTEÜ Tıp Fa­kül­te­si Temel Tıp Bi­lim­le­ri Bö­lü­mü Tıbbi Mik­ro­bi­yo­lo­ji ve Kli­nik Mik­ro­bi­yo­lo­ji Ana Bilim Dalı Öğ­re­tim Üyesi de olan Ko­vid-19 Yet­ki­len­di­ril­miş Tanı La­bo­ra­tu­va­rı İl Ko­or­di­na­tö­rü Doç. Dr. Çiçek, Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­nın ha­zır­la­dı­ğı il­le­re göre her 100 bin ki­şi­de gö­rü­len Ko­vid-19 vaka sa­yı­la­rın­da ilk sı­ra­da yer alan Rize'de, vaka sa­yı­la­rı­nın bir haf­ta­da 100 binde 614'ten 653'e çık­tı­ğı­nı söy­le­di.

İlimizde yaşam bi­çi­min­den do­la­yı vaka sa­yı­la­rı­nın düş­me­di­ği­ni öne süren Çiçek, 'Dı­şa­rı­dan çok fazla çay göçü var. Sos­yal ha­re­ket­li­li­ğin çok fazla ol­du­ğu bir il, yaz ay­la­rın­da bu ha­re­ket­li­li­ğin iyice art­tı­ğı­nı gör­dük. Bu ne­den­le ma­ale­sef Rize'de oran­la­rı­mız düş­mü­yor. İnsan­la­rın yaşam tarzı ola­rak iç içe ya­şa­ma­yı sev­me­si, ka­yık­ha­ne, kah­ve­ha­ne mu­hab­bet­le­ri­nin fazla ol­ma­sı ma­ale­sef Rize'deki oran­la­rın düş­me­me­sin­de çok önem­li etken.' dedi.
Çiçek, has­ta­lar­da ak­ra­ba bağ­la­rı­nın yük­sek ol­du­ğu­nun gö­rül­dü­ğü­ne işa­ret ede­rek, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
'La­bo­ra­tu­var so­nuç­la­rı­na bak­tı­ğı­mız zaman aile içi kü­me­len­me­le­rin ol­duk­ça fazla ol­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Bu da yakın te­ma­sın çok fazla ol­du­ğu­nun, hala maske, me­sa­fe ku­ral­la­rı­na çok dik­kat edil­me­di­ği­nin la­bo­ra­tu­va­ra yan­sı­mış hali olu­yor. Daha önce Delta var­yant­la­rı­mız yüzde 25-30'lar­day­ken şu anda yüzde 70'lere kadar çık­mış du­rum­da. Del­ta­nın bu­laş­tı­rı­cı­lı­ğı­nın diğer var­yant­la­ra göre 2,5-3 kat daha fazla ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Rize'de bunun et­ki­si­nin yan­sı­mış ha­li­ni gör­dük. Şu anda ra­por­la­dık­la­rı­mı­zın ço­ğun­lu­ğu Delta var­yan­tı. Bu­laş­tı­rı­cı­lık yük­sek ol­du­ğu için oran­lar da yük­sek gi­di­yor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —