İl Sağlık Müdürü Tepe'den ‘Horon ve ikram' uyarısı

Güncel Haberler 21.09.2021 10:07:02 0
İl Sağlık Müdürü Tepe

Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Mus­ta­fa Tepe yaz dö­ne­min­de baş­la­yan düğün me­ra­sim­le­ri­ne dik­kat çe­ke­rek va­tan­daş­la­rı ‘Horon ve ik­ram­lar' ko­nu­sun­da uya­ra­rak "Ne yazık ki ho­ron­lar­da nefes ne­fe­se, sos­yal me­sa­fe­nin hiçe sa­yıl­ma­sı, bun­lar özel­lik­le vi­rü­sün hızla ya­yıl­ma­sı­na sebep oldu" dedi.

Rize'de hızlı artış gös­te­ren ko­ro­na virüs vaka sa­yı­la­rı hak­kın­da açık­la­ma yapan Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Mus­ta­fa Tepe, Rize'nin kül­tü­rel özel­lik­le­ri­ne dik­kat çekti. Rize'nin sıcak kan­lı­lı­ğı­nın vi­rü­sün ya­yıl­ma­sı­na da sebep ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Tepe, dü­ğün­ler­de el ele oy­na­nan ho­ron­la­rın ve ‘Oğlum, kızım bir kez ev­le­ni­yor' man­tı­ğı­nın da büyük bir etken ol­du­ğu­nu ha­tır­lat­tı.
Özel­lik­le yaz dö­ne­min­de Rize'nin nü­fu­su­nun 2 kat daha art­ma­sı­nın Co­vid-19 vaka sa­yı­la­rı­nın ar­tı­şı­na sebep ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Tepe "Yaz dö­ne­min­de çay ta­rı­mı ne­de­niy­le, sıla zi­ya­ret­le­ri ne­de­niy­le çok yoğun göç aldık. Bizim ili­mi­zin resmi nü­fu­su 340 bin ban­dın­day­ken bu yaz dö­ne­min­de, özel­lik­le Ha­zi­ran ayın­dan sonra nü­fu­su­muz tah­mi­ni 800 bin­le­ri aşmış bir du­rum­da. Rize nü­fu­su diğer il­le­re na­za­ran daha ha­re­ket­li bir ya­pı­ya sahip. Bir ilde se­ya­hat, ha­re­ket ne kadar çoksa vi­rü­sün ya­yıl­ma hızı da o kadar çok olu­yor. İli­miz­den dı­şa­rı­ya bu yaz dö­ne­min­de se­ya­hat çok sık ya­şan­dı. İl içe­ri­sin­de de küçük bir coğ­raf­ya ve yoğun bir nü­fu­sa sa­hi­biz. İl içi de nüfus ha­re­ket­li­li­ği fazla olun­ca, bu da çok büyük bir etken oldu" dedi.
"10-15 ki­şi­nin po­zi­tif ol­ma­sı, sor­gu­lan­dı­ğın­da da 3-5 gün ön­ce­sin­de düğün ol­ma­sı bizi net ola­rak bu so­nu­ca ge­ti­ri­yor"
Kı­sıt­la­ma­lar bo­yun­ca er­te­le­nen dü­ğün­le­rin bu yaz dö­ne­min­de ger­çek­leş­me­si ve dü­ğün­ler­de ki horon oy­na­ma, yemek ik­ra­mı gibi kül­tü­rün de vaka sa­yı­la­rı­nın ar­tı­şın­da büyük bir etken oluş­tur­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Tepe "Bek­le­yen er­te­le­nen dü­ğün­ler hızla dev­re­ye so­kul­du. İlimiz genel an­lam­da ya­ğış­lı bir ik­li­me sahip ol­du­ğu için dü­ğün­le­ri­miz ka­pa­lı alan­lar­da ya­pı­lı­yor. Ka­pa­lı ortam, çok ka­la­ba­lık, yeme içme ik­ra­mı var. Yeme içme ik­ra­mı sı­ra­sın­da mas­ke­ler in­di­ri­li­yor. Ka­pa­lı ortam ve kı­zı­mız, oğ­lu­muz bir kez ev­le­ni­yor, eksik bir şey kal­ma­sın man­tı­ğı ile özel­lik­le ol­ma­ma­sı ge­re­ken horon oy­na­nı­yor. Bizde horon kül­tü­rü var ama bu dö­nem­de ol­ma­ma­sı ge­re­ki­yor. Ne yazık ki ho­ron­lar­da nefes ne­fe­se, sos­yal me­sa­fe­nin hiçe sa­yıl­ma­sı, bun­lar özel­lik­le vi­rü­sün hızla ya­yıl­ma­sı­na sebep oldu. Bir ma­hal­le­miz­de, bir kö­yü­müz­de hiç virüs va­ka­sı yok iken, her­kes ken­di­ne dik­kat eder­ken bir anda 10-15 ki­şi­nin po­zi­tif ol­ma­sı, sor­gu­lan­dı­ğın­da da 3-5 gün ön­ce­sin­de düğün ol­ma­sı bizi net ola­rak bu so­nu­ca ge­ti­ri­yor. Yeme içme su­nu­mu ya­pı­lan, kah­ve­ha­ne­ler, çay ocak­la­rı, lo­kan­ta­lar­da ka­pa­lı or­tam­da maske ta­kıl­ma­dı­ğı için en çok dik­kat edil­me­si ge­re­ken husus sos­yal me­sa­fe­dir. Son dö­nem­ler­de bu iş­let­me­le­ri hınca hınç dolu ola­rak gör­dük" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Ak­ra­ba zi­ya­ret­le­ri­nin nor­mal şart­lar­da ulvi değer ol­ma­sı­na rağ­men pan­de­mi dö­ne­min­de de­za­van­taj ol­du­ğu­nu da ha­tır­la­tan Tepe "Şehir içi ne kadar sıkı bir ya­pı­ya sa­hip­se, köy­le­ri­miz­de o kadar da­ğı­nık ya­pı­ya sahip ama in­sa­nı­mı­zın sıcak kan­lı­lı­ğı se­be­biy­le bu da­ğı­nık ya­pı­ya rağ­men sü­rek­li bir araya ge­li­yor­lar.
İnsa­nı­mı­zın dos­tu­na, ak­ra­ba­sı­na, sev­dik­le­ri­ne son­suz bir gü­ve­ni var.
Bun­lar ol­ma­sı ge­re­ken ulvi de­ğer­ler fakat pan­de­mi dö­ne­min­de bun­lar bize de­za­van­taj ola­rak dö­nü­yor.
Ondan bize zarar gel­mez diye dü­şü­nü­yor. Bun­lar zin­cir­le­me vaka sa­yı­la­rı­nın art­ma­sı­na bir sebep oldu" şek­lin­de ko­nuş­tu.
"Co­vid-19'dan ölen in­san­la­rı gör­dük­çe du­yar­lı dav­ra­na­rak aşıya koş­tu­lar"
Rize'de aşı­la­ma oran­la­rın­da güzel bir ivme ya­ka­la­dık­la­rı­nın al­tı­nı çizen Tepe "İli­miz­de özel­lik­le son 2-3 ayda aşı­la­ma­da önem­li bir ivme gör­dük.
Ri­ze­li­ler yoğun ba­kı­ma düşen, çev­re­sin­de Co­vid-19'dan ölen in­san­la­rı gör­dük­çe du­yar­lı dav­ra­na­rak aşıya koş­tu­lar. Rize'de yap­tır­dı­ğı­mız cami anons­la­rı­nın çok olum­lu et­ki­si­ni gör­dük.
Bağda bah­çe­de olan va­tan­daş­la­rı­mız hem has­ta­lık­la il­gi­li bil­gi­len­di­ri­ci hem de aşıya davet eden bu anons­lar­la da bir­lik­te va­tan­da­şı­mı­zın aşıya yö­ne­li­mi arttı. Rize'nin aşıda is­te­di­ği­miz iv­me­yi ya­ka­la­dık ama ye­ter­li değil.
Bi­rin­ci doz aşı­la­ma­da yüzde 85'lere ulaş­tık. Bunun fay­da­sı­nı önü­müz­de­ki ay­lar­da gö­re­ce­ğiz" dedi.
"Gök­yü­zü aynı gök­yü­zü, ama has­ta­ne ka­pı­sı­nın ar­ka­sın­da ger­çek hayat var"
65 yaş üs­tü­nün yoğun ba­kım­da ol­ma­ma­sı­nı yap­tır­dık­la­rı aşıya borç­lu ol­du­ğu­nu ve Rize'de aşı yap­tır­ma oranı en düşük gu­ru­bun 18 yaş üstü genç­ler ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Tepe "Tür­ki­ye'de vaka sa­yı­la­rın­da 1'inci ol­du­ğu­muz için bunun bizim has­ta­ne­le­ri­mi­ze, yoğun ba­kım­la­rı­mı­za yan­sı­ma­sı oldu. Can ka­yıp­la­rı­mız oldu bu ka­yıp­la­rı­mı­zın içe­ri­sin­de genç­le­ri­miz­de oldu. Gök­yü­zü aynı gök­yü­zü, yeşil aynı yeşil her şey nor­mal gö­zü­ke­bi­lir size ama has­ta­ne ka­pı­sı­nın ar­ka­sın­da ger­çek hayat var. O yüz­den lüt­fen aşı olun. Rize'de 60 yaş üstü iki doz aşı oranı yüzde 92. Yoğun ba­kım­da de­ğil­ler­se bunu aşıya borç­lu­lar. Aşı çok büyük bir kal­kan. Aşı olmak is­te­di­ği­miz­de eğer dağda, köyde, uzak kır­sal böl­ge­dey­se­niz bize bir alo de­me­niz ye­ti­yor. Nerde olur­sa­nız olun biz gelip aşı­nı­zı ya­pı­yo­ruz. Rize'de en düşük grup 18 yaş üstü genç­ler. Genç­ler­de bir öz­gü­ven gö­rü­yo­ruz. Bana virüs gel­mez, gelse de bir şey olmaz diye dü­şü­nü­yor. Genç­lik­le­ri­ne gü­ve­ne­rek aşı ol­mak­tan ka­çı­nı­yor­lar" dedi.
Rize'nin şu an mu var­yan­tı­nın ol­ma­dı­ğı­nı söz­le­ri­ne ek­le­yen İl Mü­dü­rü Tepe "Rize'de nü­fu­sun hızla art­ma­sı bu teh­li­ke­nin sin­yal­le­ri­ni bize ver­miş­ti. Yoğun bakım ka­pa­si­te­siz­le­ri­mi­zi mak­si­mum se­vi­ye­ye kadar art­tır­dık. Bütün has­ta­ne­le­ri­miz­de Co­vid-19 hasta kabul eder du­ru­ma gel­dik. Yoğun çaba sarf edi­yo­ruz yine de sı­kış­tık. Bu vaka yo­ğun­lu­ğu kar­şı­sın­da mak­si­mum gay­ret gös­ter­me­mi­ze rağ­men yine de kafa ka­fa­ya gi­di­yo­ruz. Kont­rol bizde. Va­tan­daş­la­rı­mı­za bu du­ru­mun le­hi­mi­ze dö­nüş­me­si için çok iş dü­şü­yor. Kı­sıt­la­ma­la­rın ol­ma­ma­sı kont­rol­süz or­tam­la­rın gü­ven­li ol­du­ğu an­la­mı­na gel­mez. Rize vaka sa­yı­la­rın­da tepe nok­ta­yı gördü ama artık düşme eği­li­mi­ne girdi. İli­miz­de delta var­yan­tı da çok üst se­vi­ye­le­re geldi. Delta var­yan­tı nor­mal vi­rü­se göre 2-3 kat daha hızlı bu­la­şı­yor. Bunu da göze ala­rak her za­man­kin­den çok daha ted­bir ala­lım" şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °