Tarih: 22.09.2021 15:57

Türkiye'nin 'master şef'leri burada yetişiyor

Facebook Twitter Linked-in

İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si (İRÜ) Gast­ro­no­mi ve Mut­fak Sa­nat­la­rı Bö­lü­mü'nde oku­yan öğ­ren­ci­ler, eği­tim­le­ri­ni büyük oran­da pra­tik ağır­lık­lı gör­dük­le­ri ders­ler­le ge­le­ce­ğin şef­le­ri olma yo­lun­da ilk adım­la­rı­nı atı­yor. Öğ­ren­ci­ler, eği­tim prog­ram­la­rı kap­sa­mın­da ünlü şef ve uz­man­lar­la bir araya ge­li­yor.

Eği­tim mo­de­li­miz­le ve öğ­ren­ci­le­ri­mi­ze sun­du­ğu­muz ola­nak­lar­la ge­le­ce­ğin şef­le­ri­ni ve iş­let­me­ci­le­ri­ni ye­tiş­ti­ri­yo­ruz diyen İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Gast­ro­no­mi ve Mut­fak Sa­nat­la­rı Dr. Öğr. Üyesi Zey­nep Bak­ka­loğ­lu "Öğ­ren­ci­le­ri­miz eği­tim ha­yat­la­rı bo­yun­ca Türk mut­fak kül­tü­rü, Os­man­lı mut­fak kül­tü­rü ve dünya mut­fak kül­tür­le­ri­ni in­ce­le­ye­rek yi­ye­cek­le­rin bi­lim­sel, ta­rih­sel ve kül­tü­rel bo­yut­la­rı ile il­gi­li te­orik ve uy­gu­la­ma­lı eği­tim­ler al­mak­ta­dır­lar. Gast­ro­no­mi­nin hem bir bilim, hem de bir sanat dalı ol­du­ğu dü­şün­ce­si ile ge­le­ce­ğin gast­ro­no­mi uz­man­la­rı­na uy­gu­la­ma­lı eği­tim­le­rin yanı sıra temel sanat eği­ti­mi, sağ­lık­lı bes­len­me, gıda tek­no­lo­ji­le­ri, gıda hij­yen ve sa­ni­tas­yo­nu, iş gü­ven­li­ği, gi­ri­şim­ci­lik, pa­zar­la­ma ve satış yön­tem­le­ri, mu­ha­se­be ve ma­li­yet kont­ro­lü gibi ders­ler­le de ka­li­te­li bir eği­tim su­nu­yo­ruz. Öğ­ren­ci­le­ri­miz al­dık­la­rı bu eği­tim­ler­le ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı alan­da ge­le­nek­sel mut­fak­la­rı ko­ru­mak ve ge­liş­tir­mek adına aka­de­mik ve bi­lim­sel ça­lış­ma yapma im­ka­nı da bul­mak­ta­dır. Eği­tim dö­nem­le­rin­de dü­zen­le­nen se­mi­ner, söy­le­şi, tek­nik gezi ve ka­ri­yer gün­le­ri sa­ye­sin­de öğ­ren­ci­le­ri­miz bilgi ve de­ne­yim­le­ri­ni art­tı­rıp ve staj yap­mak is­te­dik­le­ri ku­rum­la­rın insan kay­nak­la­rı ile bir araya gelme fır­sa­tı­nı ya­ka­lı­yor­lar.'' Üni­ver­si­te­nin Ulus­la­ra­ra­sı İliş­ki­ler Ofisi ta­ra­fın­dan yö­ne­ti­len de­ği­şim prog­ram­la­rı (Eras­mus, Fa­ra­bi, Mev­la­na) kap­sa­mın­da her yıl kon­ten­jan da­hi­lin­de öğren­ci­le­ri yurt içi ve yurt dı­şın­da­ki üni­ver­si­te­le­re gön­der­dik­le­ri­ni ifade eden Bak­ka­loğ­lu söz­le­ri­ne şöyle devam etti:'' Bölüm öğ­ren­ci­le­ri­mi­zin özel­lik­le yur­dı­şı im­kan­la­rın­dan fay­da­lan­ma­sı on­la­ra ina­nıl­maz bir de­ne­yim ka­zan­dı­rı­yor. Dünya mut­fak­la­rı­nı bi­re­bir ait ol­duk­la­rı ül­ke­ler­de de­ne­yim­le­me­le­ri ise ken­di­le­ri için büyük tec­rü­be.
‘'İş alanı en geniş olan bö­lüm­ler­den biri''
Gast­ro­no­mi ve Mut­fak Sa­nat­la­rı bö­lü­mün­den mezun olan öğ­ren­ci­le­rin iş ola­nak­la­rı ile il­gi­li de bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Zey­nep Bak­kaloğ­lu ‘'Öğ­ren­ci­le­ri­miz al­dık­la­rı li­sans dip­lo­ma­sı sa­ye­sin­de beş yıl­dız­lı otel­ler­de, yi­yecek içecek iş­let­me­le­rin­de, özel res­to­ran­lar­da ça­lı­şa­bil­mek­te veya kendi iş­let­me­le­ri­ni aça­bil­mek­te­dir. Aş­çı­lık okul­la­rın­da ve mut­fak aka­de­mi­le­rin­de eğit­men şef ola­rak ça­lı­şa­bi­lir, med­ya­da TV prog­ram­la­rı ya­pa­bi­lir, yemek fo­toğ­raf­çı­sı veya eleş­tir­men ola­bil­mek­te­dir.
Me­zun­lar ay­rı­ca li­san­süs­tü eği­tim ala­rak aka­de­mis­yen ola­rak görev ya­pa­bil­mek­te­dir'' di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —